facebook

A felvásárlás romantikája

2010.03.14. 11:00 Imre Laci

Amikor begördül a tejszállító kamion a telepre az aznapi adag elszállítása végett, lemegy egy gyors tejvizsgálat.

A tejnek ahhoz, hogy megkapja az extra minősítést bizonyos beltartalmi paramétereket el kell hogy érjen. Ilyen például a maximum 400.000 db/ml-es szomatikus sejtszám és a 100.000 db/ml-es csíraszám. Amennyiben valamelyik mutató nincs a maximum alatt, a tejért már csak az ár töredékét fizetik ki.

De legyünk optimisták és tételezzük fel, hogy a mi telepünk rendszeresen képes a kívánalmaknak megfelelni és az összes aznap megtermelt tejünket szépen átveszik, s a kamion tartályába átszivattyúzzák.

Ezután elmennek másik telepre is, ahol ne adj' Isten a gazda bizony rosszul teljesít a minőségvizsgálaton. Hogy mi történik ilyenkor? Semmi különös. Potom pénzért ugyan, de megveszik tőle is a tejet, s az szépen belekerül ugyanabba a tartályba, amibe előzőleg a tőlünk vásárolt extra minőségű tej került.

Irónikus nemde?


Szólj hozzá!

Címkék: tej minőség ár érték felvásárlás mutató beltartalmi csíraszám szomatikus sejtszám

Az MSZP programja agrár szemszögből

2010.03.13. 11:00 Imre Laci

"Az elmúlt évek kormányzása agrárbékét teremtett. A különböző méretű vállalkozások jobban helytállnak a versenyben. Történelmi léptékű az agrártermelés modernizációja. Soha ennyi pénz nem áramlott a mezőgazdaságba."

- A Magyar Szocialista Párt 2010-es választási programjából -

A fenti idézet megtekinthető az MSZP hivatalos oldalán is. Ha valaki kicsit is figyelemmel követte az elmúlt nyolc év során a híradásokat, azt hiszem nem éppen a fent leírt kép sejlik fel a szemünk előtt.

No, de beszéljenek helyettem a számok!

Gabonafélék betakarított területe:

2002-ben 2.954.000 hektár

2009-ben 2.860.000 hektár

Csökkenés: 94.000 hektár (3,18%)

Termelt tehéntej:

2002-ben 2067,8 millió liter

2008-ban 1792,1 millió liter

Csökkenés: 275,7 millió liter (13,33%)

Vágóállat:

2002-ben: 1.542,7 ezer tonna

2008-ban: 1.399,8 ezer tonna

Csökkenés: 142,9 ezer tonna (9,26%)

Sertés létszám:

2002-ben: 5.082.000 darab

2009-ben: 3.247.000 darab

Csökkenés: 1.835.000 darab (36,1%)

Cukorrépa betakarított területe:

2002-ben: 55.357 hektár

2009-ben: 13.223 hektár

Csökkenés: 42.135 hektár (76,19%)

Egyéni gazdaságok által használt szántóterület:

2002-ben: 2665,4 ezer hektár

2009-ben: 2081,0 ezer hektár

Csökkenés: 584,4 ezer hektár (21,93%)

"A különböző méretű vállalkozások jobban helytállnak a versenyben." (Igazán?!)

A választási program krémjét a végére tartogattam!

"Továbbra is megőrizzük legfőbb nemzeti tulajdonunkat és kincsünket, a földet."

- A Magyar Szocialista Párt 2010-es választási programjából -

A Lisszaboni Szerződést kik is írták alá?

Kik azok, akik az SPS rendszer elfogadásával hozzásegítik a részvénytársaságokat a bérelt földek esetén az elővásárlási jog megkaparintásához?! Amint szabad lesz a földpiac a külföldi állampolgárok számára, az eddig Rt-k formájában bérelt területeket nyomban fel fogják vásárolni!

Nem utolsó sorban szeretném megjegyezni, hogy az idézett részekben lényegében ki is merül az MSZP programjának mezőgazdasági témájú vonala.

Növekedne a modernizáció? Akkor mégis miért csökken szinte minden lényeges termelési mutató? Miért van 21,93%-kal kevesebb szántóterület egyéni gazdaságok kezében?

Erről szívesen elbeszélgetnék egy MSZP-s politikussal is...


6 komment

Címkék: politika mszp gazdaság program agrár kérdés mezőgazdaság 2010 csökkenés választási drasztikus visszaesés

Használnák a szlovákok is a tokaji megnevezést

2010.03.12. 14:27 Imre Laci

"Magyar kezdeményezésre vizsgálatot indított az Európai Unió szőlő- és borirányító bizottsága annak kiderítésére, hogy jogszerűen jegyezte-e be Szlovákia a Tokaj nevet az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerbe, az úgynevezett e-bacchusba - írta csütörtöki számában a Népszabadság.

A lapnak Gárdosi Péter, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium agrárpiaci főosztályának vezetője elmondta, hogy Magyarország kedden írásban adta át a bizottságnak a hazai szakemberek által megfogalmazott kérdéseket és aggályokat a szlovák bejegyzéssel kapcsolatban. A grémium írásban kérte a szlovák fél álláspontját az ügyben.

A lap úgy tudja, hogy Magyarország az eljárással párhuzamosan arra az esetre is felkészül, hogy az Európai Bíróságon folytatódik a két ország közötti névhasználati vita."

"Levélben kéri az Európai Bizottság a szlovák hatóságokat a Tokajjal kapcsolatos nemzeti szabályozás egyes részleteinek tisztázására, beleértve a név regisztrálását az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerben - erősítette meg a Népszabadság értesülését az Európai Bizottság szóvivője csütörtök este.

Roger Waite hozzátette: a bizottság azt reméli, hogy a hosszú ideje folyó vita kétoldalú alapon oldódik meg a két ország között, de továbbra is kész segíteni a témáról folyó tárgyalásokat.

A budapesti lap arról írt: magyar kezdeményezésre vizsgálatot indított az Európai Unió illetékes bizottsága annak kiderítésére, hogy jogszerűen jegyezte-e be Szlovákia a Tokaj nevet az úgynevezett e-bacchus rendszerbe.

Bizottsági források szerint a további információkra azért is szükség van, mert úgy tűnik, szlovák részről "nem tartották teljesen képben" az uniós végrehajtó testületet."

- farmit -

 

Hát igen... Akinek nincs semmi nemzeti büszkesége, annak muszáj a másét lemásolni, elorozni vagy stikában használni. Igazából releváns döntéseket nem is szabad várni északi szomszédjainktól sem mindennapi-, sem pedig agrárpolitikai kérdésekben. Hamarosan azt is kitalálják, hogy a makói hagyma is tőlük származik. Tokajnak kb. annyi köze van hozzájuk, mint a kalocsai paprikának.


Szólj hozzá!

Címkék: vita magyarország eu szlovákia tokaj bor brüsszel szabályozás tokaji elnevezés e bacchus

Milyen az a pirók szín?

2010.03.11. 16:45 Imre Laci

Mikor egy-egy nő ismerősöm valamilyen ruhadarab színét zöldséghez vagy gyümölcshöz hasonlítja (pl. padlizsán színű sál) tréfából mindig közlöm, hogy a férfiak szeme 16 színt kezel, mint a Windows alap beállításon. Így tehát a pirók színnel is problémának kellenie, bár ez se nem gyümölcs, se nem zöldség.

Kerestem is gyorsan egy képet, amin tudom prezentálni, hogy milyen is a pirók szín, ami egyébként a szürkemarha borjakra igen jellemző.


Szólj hozzá!

Címkék: szín borjú szarvasmarha szürkemarha pirók

Index, te drága!

2010.03.10. 13:00 Imre Laci

Index.hu, tudomány (!) rovatba sorolt cikke: Óriás tojást tojt egy tyúk Pakson.

Leírják, hogy mekkora a tojás mérete, de arra már nem veszik a fáradtságot, hogy utána nézzenek annak, hogy mégis mitől lehet egy tojás majd' négyszer akkora mint egy átlagos méretű... Ezek után képesek ezt a cikket a "Tudomány" rovatban lehozni?! Ebben az írásban semmi tudományosság nincs!

Mellesleg falnak tudok menni attól, hogy nagy mellénnyel leírják, hogy a tyúk nem kap tápot, csak kukoricát és búzát. Ha egy, a takarmányozás területén (vagy pusztán alapvető mezőgazdasági) ismeretekkel rendelkező ember gondozása alá esne az index.hu ezen rovata, akkor tisztában lennének azzal, hogy a tápok is gabonamagvakból és növényi lisztekből (pl.: lucernalisztből) állnak!

Szakmai szempontból a blogom kb. 2 fényévnyire beelőzte az index.hu-t. Már külön bejegyzést írtam korábban a tojás méretéről és arról, hogy előfordul, hogy egy tyúk ún. kétszikű tojást tojik. Tessék elolvasni eme cikkemet: A méret a lényeg! Kiveséztem már a tojás héjának és sárgájának színét befolyásoló tényezőket, akárcsak a tojás eredetének jelölését is: Tojásszínről kívül, belül.

Index.hu! Kapd össze magad!


Szólj hozzá!

Címkék: index vélemény cikk tudomány méret bejegyzés tojás mezőgazdaság rovat kétszikű

süti beállítások módosítása