facebook

A méret a lényeg!

2009.05.01. 18:11 Imre Laci

Egy korábbi bejegyzésnél az egyik lelkes kommentező megjegyezte, hogy a bolti tojásból készített három tojásos rántottával nem tud jóllakni, míg a háztájiból elég három darab. Ott válaszként leírtam, hogy a bolti tojás szigorú osztályozáson esik át, mielőtt csomagolják és kiszállítják valamelyik boltba. A szortírozás pedig súly alapján történik.

Mindnyájan hajlamosak vagyunk elhamarkodottan sztereotípiákat kialakítani, így pl. ha túl nagy a boltban látható paradicsom, akkor valamilyen az egészségre ártalmas génmanipulációra gyanakszunk, ha pedig túl kicsi, akkor pedig - jogosan - felháborodunk, hogy nem adunk ki ugyanannyi pénzt a kisebbért.  Szóval se a kicsi, se a nagy. Ugyanez vonatkozik a tojásra is.

Egy ököl méretű tojásra mindenki úgy pillantana, hogy biztos valamilyen hormonkezelt szörnytyúktól származik. Ezen esetek kiküszöbölése végett az étkezési tojást általában már a telepen kiválogatják. Telepenként változó jelöléssel illetik a tojásokat. Általában van egy S kategória, mellyel a 60 grammnál kisebb darabokat illetik. A 60-65g közöttiek a normál tojások, ezek kerülnek a dobozokba és tálcákra, majd a boltok polcaira. A 65 grammnál nagyobb tojások az XL-esek, ezeket gyakran megpróbálják elpasszolni a piacokon a kofáknak. Az agyafúrt dealerek pedig szépen lemossák a gyári jelölést a tojásról és háztáji fedőnév alatt adnak túl rajta. Ha nem a piacra kerül a túl nagy és a túl kicsi (ún. jércetojás) tojás, akkor valamilyen gyárba viszik és tojásport készítenek belőle, vagy felhasználják a sütőiparban.

Így lehet az, hogy a bolti tojás esetenként kisebb, mint a piacon vásárolt "háztáji".

A képen egy normál (60g körüli) és egy kétszikű tojás látható. Utóbbiban két sárgája van. Természetes tartás mellett is előfordul ilyen a tyúkoknál, ugyanakkor nem keltethetők.


 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr71097600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása