facebook

Mégis mehet hízott máj Kölnbe

2011.08.18. 15:15 Imre Laci

 Július elején röppent fel a hír, hogy a Kölnmesse GmbH kitiltotta a töméses hizlalással előállított termékeket az ANUGA elnevezésű élelmiszer-ipari kiállításáról. Az esetről itt a blogon is beszámoltam, s utána jártam, hogy a szintén érintett Franciaország tett-e lépéseket az üggyel kapcsolatban. A bejegyzés megszületését követően alig egy héttel a francia miniszter levélben fordult német kollégájához, s az ügy kivizsgálását kérte. E levélben többek között biztosította arról a német hatóságot, hogy a francia hízottmájat termelő gazdák betartják az EU-s állatjóléti szabályokat, így a szervező cég aggodalma az állatvédőktől alaptalannak bizonyul.

Már előző bejegyzésemben is írtam arról, hogy kérdés lesz, hogy a magyar hivatalos szervek hogyan reagálnak majd az eseményre, s nem kellett pozitívan csalódnunk, mivel a válasz egyszerű: sehogy. A Vidékfejlesztési Minisztérium oldalán továbbra sincs hír az esetről, csupán a Baromfi Termék Tanács adott ki közleményt, melyben sikerként könyvelik el a Kölnmesse GmbH döntését, mely engedélyezi a hízott májjal való részvételt a kiállításon.

A siker azonban nem teljes, mivel a kiállítás termékkatalógusában továbbra sem szerepelhetek a töméses technológiával előállított áruk. Ezt a francia termelők érdekképviselete nehezményezi, ezért további tárgyalásokat kíván kezdeményezni.


 

Szólj hozzá!

Címkék: kiállítás máj köln állatvédők gras anuga hízott fois

Helló Index!

2011.08.16. 18:39 Imre Laci

Már tegnapelőtt is elgurult a gyógyszerem amikor az index.hu-hoz tartozó Dívány rovatban arról olvastam, hogy az állattenyésztés a klímaváltozás egyik fő okozója, valamint hogy ezen mennyit tudnánk segíteni azzal, ha hétfőnként nem ennénk húst.

Ebből a szempontból azt hiszem nem éppen Magyarországot kellene bombázni, hiszen itt a többségi társadalom olyan kevés pénzből él, hogy valószínűleg heti több napon is nélkülözi a valódi hús fogyasztását (amennyiben a felvágottak és virslik nem játszanak).

A jelenleg szóban forgó cikk: Hormonokkal tuningolt állatok: a húsipar kínos kérdései. Az egésszel nem lenne probléma odáig, amíg nem kezdi a cikk írója promótálni a bio élelmiszereket.

Miért hiszi azt mindenki, hogy ami bio, az olyan nagyon egészséges? Mielőtt írna valaki egy cikket egy olyan olvasottságú oldalra mint amilyen az index.hu, előtte nem ártana kicsit kikupálnia magát az adott témában! Nem elég a guglin összeolvasni pár dolgot és Ctrl+C-vel bedobni cikknek!

Ide nekem a rozsdás bökőt, hogy a szabadban nevelt csirkék nagy része ha nem is egyből marek betegségben szenved, de minimum férges! Hogy miért? Mert a szabadban a vadon élő madarak is ugyanabból a tápból/takarmányból esznek mint amiből haszonállataink, s ugyanonnan isznak, ugyanoda piszkítanak. Ez ilyen egyszerű. Soha nem fog egyetlen ökológiai termesztést alkalmazó gazda olyan biztonságos élelmiszert előállítani, mint amilyet egy zárt rendszerben, ellenőrzött körülmények között lehet!

Vegyük már észre, hogy a konvencionális módszerekkel előállított élelmiszerektől való rettegésünk következtében kezdünk átesni a ló túloldalára! Természetes dolog, hogy szakmai ismeretek híján az ember hajlamos hinni a pletykáknak, az innen-onnan összecsipegetett információknak, de azért odáig ne menjünk el, hogy egy országosan is ismert oldalon ekkora tévedéseket írnak le!

Én ezen a blogon már 2009-ben is írtam a hormonkezeléses állattartásról, illetve arról, hogy ezt az USA-ban hogyan is művelik, ezen bejegyzések a mai napig megtekinthetők, elolvashatók, és tényleg nem önfényezésként; de sokkal informatívabbak, szakmailag helytállók a Díványon megjelent cikkhez képest.

 

Halihó Index! Tessék szakembereket, vagy legalább szakismerettel rendelkezőket alkalmazni bizonyos témákhoz, mert különben a fene se fogja elhinni amit olvas a rovatban, illetve rendszeresen várható lesz tőlem egy ilyen bejegyzés!


 

2 komment

Címkék: index hormon veszély bio hús öko állattartás dívány konvencionális

A sötétzöld nem eszik húst

2011.08.15. 20:01 Imre Laci

Komolyan, indítanom kellene egy olyan blogot ami csak az interneten táplálkozási és/vagy mezőgazdasági témákban megjelenő hülyeségekről szólna. Ilyen például az indexen megjelenő cikk is, amely szépen tényként közli a tutit, hogy aki húst eszik az hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Manapság olyan divatos a kérődzőket ostorozni a metánkibocsájtásuk miatt, ami tény és való igazság, nem jó dolog, ugyanakkor ebből nem következik az, hogy aki nem fogyaszt húst, az egészségesebb. A vegetáriánus étrenden élők nem egészségesebbek a húsfogyasztóknál. Bizonyított tény, hogy a rövid tagszámú peptideknek (tripeptidek pl.) immunerősítő hatásuk van. Ilyen peptidek pedig csak az állati eredetű élelmiszerekben vannak. Ezen kívül az emberek fogazatuk alapján mindenevők, így tehát a szervezetük is ahhoz alkalmazkodott az évezredek során, hogy bizonyos anyagokat az állati eredetű ételekből szerez meg, míg másokat elő tud állítani egyszerűbb anyagokból is.

Aki pedig nehéz fizikai munkát végez napi 8-12 órán keresztül, nem képes bevinni a szervezetébe akkora mennyiségű energiát a zöldségekkel, mint amennyire szüksége lenne. Ez is egyszerű tudomány: a zsírokból 2,5× annyi energiát állít elő a szervezet, mint a szénhidrátokból.


 

Szólj hozzá!

Címkék: klímaváltozás hús étkezés vegetáriánus metán

süti beállítások módosítása