facebook

Helló Index!

2011.08.16. 18:39 Imre Laci

Már tegnapelőtt is elgurult a gyógyszerem amikor az index.hu-hoz tartozó Dívány rovatban arról olvastam, hogy az állattenyésztés a klímaváltozás egyik fő okozója, valamint hogy ezen mennyit tudnánk segíteni azzal, ha hétfőnként nem ennénk húst.

Ebből a szempontból azt hiszem nem éppen Magyarországot kellene bombázni, hiszen itt a többségi társadalom olyan kevés pénzből él, hogy valószínűleg heti több napon is nélkülözi a valódi hús fogyasztását (amennyiben a felvágottak és virslik nem játszanak).

A jelenleg szóban forgó cikk: Hormonokkal tuningolt állatok: a húsipar kínos kérdései. Az egésszel nem lenne probléma odáig, amíg nem kezdi a cikk írója promótálni a bio élelmiszereket.

Miért hiszi azt mindenki, hogy ami bio, az olyan nagyon egészséges? Mielőtt írna valaki egy cikket egy olyan olvasottságú oldalra mint amilyen az index.hu, előtte nem ártana kicsit kikupálnia magát az adott témában! Nem elég a guglin összeolvasni pár dolgot és Ctrl+C-vel bedobni cikknek!

Ide nekem a rozsdás bökőt, hogy a szabadban nevelt csirkék nagy része ha nem is egyből marek betegségben szenved, de minimum férges! Hogy miért? Mert a szabadban a vadon élő madarak is ugyanabból a tápból/takarmányból esznek mint amiből haszonállataink, s ugyanonnan isznak, ugyanoda piszkítanak. Ez ilyen egyszerű. Soha nem fog egyetlen ökológiai termesztést alkalmazó gazda olyan biztonságos élelmiszert előállítani, mint amilyet egy zárt rendszerben, ellenőrzött körülmények között lehet!

Vegyük már észre, hogy a konvencionális módszerekkel előállított élelmiszerektől való rettegésünk következtében kezdünk átesni a ló túloldalára! Természetes dolog, hogy szakmai ismeretek híján az ember hajlamos hinni a pletykáknak, az innen-onnan összecsipegetett információknak, de azért odáig ne menjünk el, hogy egy országosan is ismert oldalon ekkora tévedéseket írnak le!

Én ezen a blogon már 2009-ben is írtam a hormonkezeléses állattartásról, illetve arról, hogy ezt az USA-ban hogyan is művelik, ezen bejegyzések a mai napig megtekinthetők, elolvashatók, és tényleg nem önfényezésként; de sokkal informatívabbak, szakmailag helytállók a Díványon megjelent cikkhez képest.

 

Halihó Index! Tessék szakembereket, vagy legalább szakismerettel rendelkezőket alkalmazni bizonyos témákhoz, mert különben a fene se fogja elhinni amit olvas a rovatban, illetve rendszeresen várható lesz tőlem egy ilyen bejegyzés!


 

2 komment

Címkék: index hormon veszély bio hús öko állattartás dívány konvencionális

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr533158504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guga 2012.01.16. 09:22:10

A bioélelmiszereket valóban nem kizárólag az egészségtudatosság szemszögéből kell nézni.
Bőven itt lenne az ideje az ökotermékeket a maguk valójában láttatni - ez a nálunk szerencsésebb országokban már rég sikerült.

Fonnyadt alma, vegetáriusok, szójakolbász, grínpísz - ezek a fogalmak jutnak az átlagpolgár eszébe még mindig, amikor a bióról hallanak.

Mivel a biotermékek fogyasztása itthon nem éri el az 1 %-ot sem (pl. Ausztriában ez 10% feletti) ezért sehol nem kap hangsúlyt a biotermékek valódi értékének hangoztatása. Egyszerűbb csak "mozgalmi" érvekkel operálni.

A biotermelés már régen nem kézimunka, régen nem kiskertes-öregnénis történet, hanem a leginnovatívabb, legmodernebb agro-és élelmiszeripari technológiák gerjesztője (máshol). Nem a kapa, hanem a gyomszkenner, stb... Az állattenyésztésben szintén rengeteg innováció van, a biotermékek élelmiszerbiztonsága (ha modern módon csinálják) semmivel nem gyengébb, mint a hagyományos termékeké. A blogírónak javaslom, látogasson el a Biofach kiállításra Nürnbergbe, (februárban lesz) , ott valóban átfogó képet lehet látni az európai bio-ról.

Nézze meg a magyar standot, majd hasonlítsa össze a többi, hasonló termőterülettel rendelkező országgal. Sajnos többnyire elképesztő lesz a különbség.

Nagy és tisztességes üzlet lehetne Magyarországon a bio.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.01.16. 21:47:12

@Guga: Ha lennének forrásaim, biztosan ellátogatnék az általad javasolt kiállításra.

Sajnos a magyar mezőgazdaság berendezkedését (illetve az agrárpolitikai vezetést) figyelembe véve nem vetem el a sulykot, ha azt állítom, hogy itthon igen sok olyan termelő kap "bio" bizonyítványt, aki néhány Deák Ferenc árán jut a papírhoz.

Persze lehet, hogy én vagyok túl pesszimista.
süti beállítások módosítása