facebook

A biztonság ábrándja

2009.12.20. 10:00 Imre Laci

Mint mikor a repülőn sokezer méter magasan van vészkijárat, meg a metrókocsiban az ablakbetörő alkalmatosság... Az agráriumnak is van ilyen szépsége, amint azt az alábbi kép prezentálja. Oké, hogy előírás, de akkor is!

Szerintem ezt tényleg senki nem gondolja komolyan... Poroltóval oltsd el ha meggyullad!


komment

Címkék: biztonság humor tűzveszély poroltó ábránd

Az elléstől a karácsonyi sültig - ENAR füljelzők

2009.12.19. 12:39 Imre Laci

Mi az? Minden lábasjószágnak van, sokba kerül, sok a gond vele és kötelező? A címből kiderül a válasz; a krotália. A Magyarországra jellemző szabályozás nézeteltéréseket okoz a kis- és nagytermelők között, mivel az 50 szarvasmarhánál többet tartó ún. önálló tenyészeteknek nem kötelező a kijelölt szakemberrel végeztetni a munkát.

Első és legfontosabb kérdés, hogy miért is van szükség az állatok pontos megjelölésére? Először azt gondolnánk, hogy a tulajdonos megjelölésére, de mivel ezek a műanyag füljelzők vágóeszköz sítségével viszonylag könnyen eltávolíthatók, így efféle "védelmi" funkciót nem töltenek be. Fő feladatuk tehát:

  • állategészségügyi nyilvántartás
  • élelmiszerbiztonsági követhetőség

Az ENAR (Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer) célja tehát, hogy az állat megszületésétől fogva nyilván legyen tartva a hatóságoknál. Így ha netán a vágóhídon dolgozó állatorvos a már feldarabolt állat valamelyik részében humán patogén (embert is megbetegítő) baktériumot vagy szermaradványokat (pl. antibiotikumok) talál, akkor vissza tudják követni az állat származási helyét és az onnan származó többi állatot is megvizsgálják.

A krotálián fel van tüntetve, hogy melyik országból származik az állat (betűkóddal, pl.: HU). Ezen kívül még két számsor is található a füljelzőn, valamint egy vonalkód. A két számsor egyike az állat azonosítószáma, a másik pedig a telepet jelző szám. Az ország különböző régiói illetve maguk az állattartó telepek is eltérő számmal vannak jelölve, így egy-egy állat származási helye a krotáliája alapján megmondható.

Az állat egyik fülébe kerül az ENAR azonosító, vagyis a krotália és a telep azonosítószáma tetoválva, míg a másik fülébe az azonosító számát tetoválják.

Ez alapján a rendszer alapján elméletileg a karácsonyi menüt megkoronázó ropogósra sült marhahús is visszakövethető egészen az ország másik felében lévő telep elletőjéig. Mégpedig az enar.hu oldal segítségével, ahol csak be kell pötyögni az állat ellenőrzési számát. Az, hogy mégis melyik hentes mellékel a nála vásárolt húsokhoz ENAR számot, az már más kérdés. Szóval szabályozás van, de a polgárok egyelőre nem tudnak élni a lehetőséggel.


komment

Címkék: karácsony rendszer műanyag egységes hellókarácsony füljelző enar nyilvántartási azonosítási krotália

Kanadai figyelmeztetés Európának

2009.12.19. 08:30 Imre Laci

"Egy kanadai farmer, aki hosszú ideje bíróság előtt harcol a kanadai Monsanto céggel, figyelmezteti Európát, hogy a hagyományos termelésű növényeket szennyezi majd a GM növények termesztése, és ezzel együtt a bio termesztésnek véget is vet. Még abban az esetben is veszélyesnek tartja, ha 50 kilométernél nagyobb távolságot tartanak a két, különböző módon termesztett fajta között. A gazda ismertette, hogy Kanadában a termelés 30 százalékkal esett vissza és a növényvédő szerek felhasználása 30 százalékkal emelkedett az elmúlt 14 év során. Kanadában már csak GM repce van, más fajtát nem lehet már termeszteni. Igaz az ipar nagyobb termést akar elérni, és kevesebb növényvédő szer felhasználását tűzi ki célul, ennek pont az ellenkezőjét tapasztalták Kanadában. Kanadában a GM repce a közelében levő karfiolt, fehérrépát és retket is szennyezi, olvasható az EU FOOD LAW 2009. december 11-ei számában."

- MÉBiH -

Annyira rám vallana, ha azt mondanám, hogy én megmondtam... Szóval nem mondok ilyet. Már csak azért sem, mert nem csak én mondom, hanem már előttem is elhangzott párezer ember szájából...


komment

Címkék: eu kanada fertőzés gmo repce

Olvasó küldte - Állati fotók

2009.12.18. 18:13 Imre Laci

Igen, egy újabb díjazásgyanús képsor... Köszönet érte Horváth Sándornak!

"A délutáni szieszta"

"Tenyészkosok"

"Ő is a Drehert szereti!"

"Jó reggel csajok, mi lesz ma a reggeli? Tej? Már megint? Ne már..."

Várom a további képeket a magyarasztal[kukac]gmail.com címre! Részletek itt.


komment

Címkék: fotó kép olvasó házi jószág küldte

Gráf József is monnyon le!

2009.12.17. 18:25 Imre Laci

"Azonnali távozásra szólította fel Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szövetségi igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Budai Gyula szerint az agrárminiszter tudott a korábbi jogellenes földügyletekről.
Állítása alátámasztására a Magosz szövetségi igazgatója kiosztott az újságíróknak egy november közepén kelt levelet, amelyben az agrárminiszter azt írja Kamarás Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának, hogy nem ért egyet az eléterjesztett földeladási portfólióban foglalt ügyletek végrehajtásával.
A Magosz szövetségi igazgatója jelezte: a földeladásokat és haszonbérbe adásokat minden esetben jóvá kell hagynia az agrártárca vezetőjének, mivel ezen ügyekben a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek egyetértési joga van.
Az idei földügyleteket Budai Gyula szerint felül kell vizsgálni, mivel az új erdőtörvény szerint az értékesítésre illetve haszonbérbe adásra felkínált földterületeket össze kell vetni az aktuális erdészeti adattárral, s csak ezt követően lehet a döntéseket meghozni.
Kifogást csak akkor emelt Gráf József a földeladások és bérbe adások ellen, amikor az MNV Zrt-nél zajló kétes ügyek napvilágra kerültek - nehezményezte a Magosz szövetségi igazgatója. Egyúttal felvetette Oszkó Péter pénzügyminiszter felelősségét is.
Az MTI kérdésére Budai Gyula nem tudta pontosan megmondani,  mekkora anyagi kár keletkezett a földeladások illetve bérbe adások révén.
Budai Gyula megerősítette: az ügyészségen tájékoztatást kértek tőle Benedek Fülöp ügyével kapcsolatban is, ám érdemi információkkal nem tudott szolgálni. Megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnököt meghallgatják a sukorói ügyben.      
Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kabinetfőnöke, a tárca szóvivője, a Budai Gyula által felvetettekre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy a földbirtok-politikai irányelvek betartásáért a kormányon belül Gráf József, az agrártárca vezetője felel. Ennek értelmében minden földértékesítést neki kell jóváhagynia, amit az állami vagyonkezelő szervezet kezdeményez.
Dékány András kiemelte: Gráf József nem hagyta jóvá a szóban forgó ügyleteket. Kifogásairól levélben értesítette Kamarás Miklóst, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját és az őt felügyelő Oszkó Péter pénzügyminisztert. Jelezte, hogy a szóban forgó földeladások, illetve bérbeadások csak akkor támogathatóak, ha mindenben megfelelnek az új erdőtörvény előírásainak - mondta a szóvivő."

- MTI -


komment

Címkék: föld gyula magosz budai bérlet eladás józsef gráf mnv

süti beállítások módosítása