facebook

Pálgizál a NÉBiH?

2013.02.01. 10:00 Imre Laci

A tegnapi napon részt vettem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által szervezett állatjóléti felelős képzésen. A munkahelyemen kértek meg rá, hogy legyek én a szóban forgó felelőse a telepnek. Az előadás közben pedig egy furcsaságra lettem figyelmes.

Éppen a víziszárnyasok témaköréhez értünk, ami ugye gócpontja az állatvédelmi kérdéseknek, "hála" a Négy Mancs nevű üzletorientált, ál állatvédő szervezetnek, akik anno erőteljesen kikezdték a liba- és kacsatömő telepeket, gazdaságokat. A botránykeltés után készítettem pár fényképet egy ilyen tevékenységet folytató üzemben, s meg is jelentettem őket az oldalon. A bejegyzés persze máig megtalálható. A szóban forgó poszt utolsó fényképe szerepelt az előadó által kivetített prezentációban, persze úgy, hogy a vízjelet alulról levágták. Ez így, hogy még energiát is fektettek a dologba, már elég kemény plágiumnak minősül.

foie gras.JPG

Persze pert azért nem fogok indítani, de egy hivataltól kicsit többet várna el a plebsz. Például senki nem halt volna bele abba, ha felkerül a kép alá a blog címe, forrásként megjelölve. Persze az én májam még tömés nélkül is hízott, hogy a hivatalos szervek is tőlem szerzik a képeket. :-)

A blogon elhelyezett fényképeket egyébként a Google az első oldalon dobja ki, ha a libatömés szóra keresünk, tehát valószínűleg egy egyszerű kereséssel intézték el az illusztrációt.

Sajnos az előadás anyaga nem lesz nyilvános, így "bizonyítékom" nincs az esetre. Mindazonáltal csak nem hazudnék ekkorát, nem? :-)

Szólj hozzá!

Címkék: prezentáció előadás liba plagizálás tömés nébih pálgizálás

Schmallenberg

2013.01.29. 10:34 Imre Laci

Újabb pofont kapott a magyar szarvasmarha ágazat. De nagyot. A Schmallenberg nevű német városban felfedezett sejtparazita az állat elhullását ugyan nem okozza, viszont csúnyán keresztbe tesz a marhák szaporodásbiológiai státuszának, ami egy extenzív tartásmódban sem megengedhető, hát még egy holstein-fríz állományban!

schmallenberg.jpg

A vírus valójában kettős gazdasági veszélyt jelent. Az egyik, közvetlen ok a már említett megbetegítés, a vemhes üszők és tehenek vetélése, a másik pedig, hogy minden ország retteg a saját állományának megfertőződésétől, így amilyen gyorsan csak lehet, az USA és Kanada is megtiltotta az európai importot, legyen az élő állat vagy csak örökítőanyag.

A húsmarha ágazat az elmúlt pár évben látványos fejlődésen ment át, a török és orosz piac szinte minden jószágot hajlandó volt felvásárolni. Azok a tejtermelő telepek, amelyek a nevetséges felvásárlási ár (86 Ft/liter) miatt bevételkiesésük kompenzálására kényszerültek, tudtak az óévi zárszámadáson tupírozni, ha értékesítettek néhány vemhes üszőt. Nos, a Schmallenberg vírusnak köszönhetően ezek a lehetőségek ha megszűnni nem is, de szűkülni mindenféleképpen fognak.

Hogy hazánkban a Kárpát-medencében jelen van-e, és ha igen, milyen mértékű a fertőzöttség, senki nem tudja megmondani. A média viszont az első gyanús esetre ugrani fog, abban biztosak lehetünk, hiszen ezt tapasztaltuk a kéknyelv betegség esetén is.

Szólj hozzá!

Címkék: vírus betegség tej marha hús szarvasmarha Magyarország schmallenberg

süti beállítások módosítása