facebook

Három csapást a mezőgazdaságnak!

2010.06.21. 17:42 Imre Laci

 
Igen nagy port kavart a nemrégiben alakult II. Fidesz kormány által előterjesztett, eleddig azonban el nem fogadott ún. ”három csapás” törvénye, amely a harmadjára is visszaeső, erőszakos bűncselekményt elkövetőkre az adott vétségért kiróható büntetés kétszeresét írná elő kötelező penitenciaként.
E törvény beiktatásához azonban a Büntető Törvénykönyv (Btk.) egyes részeiben módosításokat kell végrehajtani, melyhez a szükséges lépéseket a kormány már meg is kezdte.
A ”három csapás” egy bizonyos részét a Magyar Helsinki Bizottság alkotmányellenesnek vélte, s a jogszabály életbe lépésének megvétózására kérték fel Sólyom László köztársasági elnököt. Kifogásolják, hogy a törvény értelmében bizonyos bűncselekmények elkövetőire kötelező érvényű lesz a tényleges életfogytig tartó börtönbüntetés.
Három csapást a mezőgazdaságnak!
Látható, hogy a fenti, igen szigorú szankciók egy olyan helyzetben, mikor a forint napról napra gyengül és a lakosság nagy része elmondhatja, hogy egyik napról a másikra táncol a tű hegyén, nem csupán jogosak, de szükségszerűek is. A mezőgazdaság 100 milliárd forintnál is nagyobb kárt szenvedett el az elmúlt másfél hónapban, így a megmaradt termés védelme érdekében az új törvény az agrárium területén is könnyen életképes lehetne. A ”három csapás” törvény és a mezőgazdaság között roppant egyszerű párhuzamot vonni, hiszen az élelmiszeripar termelői szférája nap mint nap elszenvedője a különböző magántulajdon ellen elkövetett bűncselekményeknek. A terménylopások nagyobb része persze nem esik a 20.000 forintos határon felüli, bűncselekménynek minősülő kategóriába, így az elkövetők ellen csupán szabálysértési eljárás indulhat. Ezen eljárások pedig ritkán végződnek elzárással, börtönbüntetéssel.
Azonban elmondható-e egy olyan emberről, hogy megélhetési bűnöző, aki immáron sokadik alkalommal kísérel meg egy zsák vöröshagymát ellopni valamelyik gazda földjéről? Mivel az ellopott termény jócskán a bűncselekményi értékküszöb alatt van, valójában nem követ el, csupán szabálysértést, ugyanakkor könnyen belátható, hogy a vöröshagyma nem számít elsődleges élelmiszernek, mint mondjuk a búza. Továbbá nem is fogyasztható olyan nagy mennyiségben, hogy indokolt volna egy egész zsákkal ellopni belőle. Ilyenkor a tolvaj célja valószínűleg az ellopott termék értékesítése, amely már egyáltalán nem a megélhetési bűnözés, sokkal inkább az orgazdaság kategóriájába tartozik.
„A lopás az lopás…
… mindegy mennyit vittél el.” – írja Kőházy Ferenc, s úgy vélem e gondolatával még azok is azonosulni tudnak, akik az előadó egyéb munkásságával nem érteken egyet. Lássuk be, a lopást évezredek óta bűncselekményként tartják számon – jogosan – minden kultúrában. Attól még a lopás nem lesz nemesebb cselekedet, hogy nem 1.000.000, csupán 5000 forint értékű az eltulajdonított dolog. Aki pedig sokadszor is képes meglopni valakit, azt jogosan sújtaná a szigorúbb büntetés.
Gondoljunk bele, ha egy gazdától csak tíz tolvaj lop 19.000 forint értékben, az már milyen kárt képes okozni! Az elkövetőket pedig – lévén ”megélhetési” bűnözők – nem kötelezik az okozott kár kifizetésére. Büntetlenül maradhat tehát az, ha egy embernek ilyen mértékű kárt okoznak? Szerintem egy valódi jogállamban nem… Jogosan követelhetjük tehát a visszaeső tolvajok igen erős szankciókkal való honorálását!

 


 

11 komment

Címkék: büntetés lopás törvény mezőgazdaság csapás három szankció termény

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr412098767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2010.06.21. 19:54:51

Mindig szórakoztató amikor a betyárromantika keveredik törvényesség követelésével. Talán ha nem történelmünk egyik legismertebb rablója lenne az avatarod, akkor komolyan lehetne venni, hogy mennyire elítéled a lopást.

"Apját, Rózsa Andrást korán elveszítette, mert lólopásért felakasztották. Más források szerint rablás közben Bácskán agyonütötték. Mindez nagy hatással volt életének további alakulására. Analfabéta volt. Első bűntettét Kiskunhalas határában követte el. A halasi külterületen, Balotapusztán, Darabos István gazdától két meddő tehén ellopása miatt 1836-ban indult ellene eljárás 23 éves korában, ekkor került a szegedi börtönbe..."
hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3zsa_S%C3%A1ndor

Ha ezt a sztorit aktualizálnánk (lólopás->autólopás) akkor rögtön azt mondanád, hogy ez egy cigánybűnöző.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.06.21. 20:04:47

@Avatar: Kedves vagy, hogy ilyen alaposan utána néztél az avataromnak, de arra nem gondoltál, hogy nem példaképként tekintek Rózsa Sándorra?

Avatar 2010.06.22. 10:20:33

@Imre Laci: Olyan nagy utánajárást nem igényelt.
Az avatarod talán félrevezetett engem, talán a Jobbik körül mozgolódó Betyársereg, meg a nemrég megnyitott betyár dekorációs Toroczkai féle Klub64 miatt. Furcsa, hogy a cigánybűnözést annyira elítélő emberek között a betyárbűnözés milyen népszerű.

Egyébként, ha már felhoztad, ha nem ő a példaképed, akkor miért egy köztörvényes bűnöző az avatarod?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.06.22. 13:33:10

@Avatar: Figyelembe kellene venni, hogy a '48-as forradalom idején Rózsa Sándor is részt vett az osztrákok, illetve az őket kiszolgáló magyarok (labancok) ellen folytatott harcban.
Azért választottam Rózsa Sándort avatarnak, mert személye egyféle bizonyíték arra, hogy a hétköznapi ember is igen nagy életutat tud bejárni, hol a jó, hol pedig a rossz oldalon.

A Betyársereggel és Toroczkai Lászlóval szimpatizálók pedig a betyárokban az elnyomó hatalmak ellen küzdőket, egyfajta szabadságharcosokat látnak. Ha már a cigánybűnözést felhoztad (amit egyébként nem véletlenül hagytam ki a bejegyzésből) kérdem én, mikor lesz Sztojka Ivánból Rózsa Sándorhoz hasonlatos felmagasztalt személy? Gondolom nem kell válaszolnom...

Avatar 2010.06.22. 17:54:33

@Imre Laci: Hát ja, az ölésben volt már rutinja, miért ne állt volna be a háborúba, hamár cserébe amnesztiát ígértek neki... Számomra az 56-os forradalmár se feltétlenül példakép, ha békeidőben rablógyilkos. Merthogy Rózsa Sándor a szabadságharc után ismét ebből élt.

Sztojkából nem lett felmagasztalt személy, remélem soha nem is lesz. (de az is lehet, hogy a cigányok körében magasztalják... nem tudom)
De szerintem Ambrus Attila sem érdemelte ki azt a rajongást, ami körülötte kialakult. Hogy a rablók közül miért pont a whisky-s lett népszerű, azt nehéz lenne megmagyarázni, ő legalább nem gyilkolt meg senkit (bár az üldözőire ő is rálőtt).

coopR 2010.07.07. 10:03:56

@Imre Laci: "Lángol és izzik a láthatár,
A pusztán most éjfélre jár.
A villámok fényében vágtat most
Rózsa Alexander, a betyár."

@Avatar: Amúgy Ambrus Attilából azért lett "celeb", mert kiérdemelte, hanem mert a média itthon is akart egy kultuszfigurát, aki köré kerek sztorit lehet építeni, amit aztán éveken keresztül el tud adni. És tessék: már kész is a romantikus zsivány, aki parókában rabol, whiskyvel a kezében, virágot ad a kasszásnak, pisztolylövés nem dördül/vagy csak a plafonba... a többi már történelem: elfogás, börtöninterjúk tömkelege, önéletrajzi könyv, stb. stb.
Az más kérdés, hogy aki elég élelmes volt, az
lehúzta róla a bőrt, és pólót gyártott, meg fan-klubbot alakított, és túlzónak találta az amúgy jogos büntetést...

Mindenesetre 100x érdekesebb arc az ember, mint akiket mostanában láthatnék az aktívban, ha nézném...

notnow! 2010.07.22. 15:15:53

Azért Rózsa Sándor nem volt a szabadságharc idején sem az a nagy hős. Csak könnyebb a romantikus misztifikáció...
Az viszont, hogy a lopás az lopás, azzal teljes mérétkben egyetértek. El kellene törölni a megélhetési bűnözési kategóriát! Azért milyen vicces, hogy ellopnak egy olcsó mobilt. A módja: kést szorítanak a torkodhoz. Ha elkapják az illetőt, akkor meg csak szabálysértő? Azért nem restelte volna az életét kioltani az ismerősömnek, ha vonakodik...

Avatar 2010.07.22. 15:40:12

Nem vagyok jogász, de ha kést szorított a torkához, az jogilag nem lopás, hanem (bicska méretétől függően fegyveres vagy anélküli) rablás.
A lopás az, amikor a sértettet személyében, testi épségében nem fenyegeti az elkövető, pl. észrevétlenül kizsebeli.
hu.wikipedia.org/wiki/Rabl%C3%A1s

Avatar 2010.07.22. 15:46:33

@matehun: Ja a lényeg: rablásból nincs olyan, hogy csak szabálysértés, nincs értékhatárhoz kötve. Ha nem tud elvenni semmit, akkor is büntethető már a támadás megkísérlése miatt is.

Az persze más kérdés, hogy mi az, ami bíróság előtt bizonyítható egy ilyen ügyben...

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.07.23. 12:34:29

@Avatar: Tehát ha kést szegez a torkodhoz, de annak nincs nyoma, nem tudod bizonyítani és máris csak lopási kísérletként kezelik az ügyet a rendőrök. :\

Avatar 2010.07.24. 12:09:17

@Imre Laci: Sajnos. Tárgyi bizonyíték, vagy tanúk nélkül nem tehetnek mást.
Ha hívő vagy, nyugtathat a tudat, hogy Isten majd igazságot tesz, legkésőbb az utolsó ítéletkor, mert ő látott mindent.
süti beállítások módosítása