facebook

A helyi mezőgazdaság jelentősége

2010.03.05. 23:13 Imre Laci

A helyi mezőgazdaság jelentősége
Minden bizonnyal sokan hallottak már a méltán híres korondi fazekasok szemet gyönyörködtető cserépedényeiről és dísztárgyairól! De vajon hallottak-e a cecei fűszerpaprikáról vagy az ott termő mézédes görögdinnyéről? Nem? Pedig Fejér megyében bizony híre van, s akárcsak az erdélyi Korondon, itt is az út mentén felállított standokon árulják portékáikat a kofák.

 

A nagyközségen átutazók jobbról is, balról is katonás sorokba felállított pultokon gyönyörködhetnek a füzérekben lógó fűszerpaprikákban, a haragoszöld dinnyékben és egyéb ínycsiklandozó árukban. Aki pedig egyszer megkóstolja az itt vásárolt élelmiszerek egyikét, később már ezekhez hasonlítja a máshol fogyasztott ételeket is. Jómagam is jártam már így, mikor messzi városban használt fűszerpaprikára legyintve mondtam; „Eltörpül a cecei paprika mellett!”. Így vált a cecei jelző mifelénk minőségi kitüntetéssé. Nem márka ez, hanem a hétköznapi emberek által létrehozott minőségbiztosítás. Biztosítás, hiszen eddig egyszer sem csalódtunk a kofáknál vett dinnyében és paprikában.
Biztos vagyok benne, hogy a környező városokból, így akár a nem is oly közeli Székesfehérvárról is hajlandóak egyesek leutazni Cecére, hogy az évi szükséges fűszerpaprika-mennyiséget előre megvegyék. A minőségért hajlandóak többet költeni a magyarok. Mindez érthető persze, hiszen a nagyáruházak polcain sorakozó paprikaőrlemények többsége íztelen, sőt, extrém esetben még paprikát is csak messziről látott. Márpedig a vasárnapi tyúkhúslevest mi koronázná meg jobban, mint a pikáns és markáns ízű fűszerpaprika? Ez az, amitől a gulyásleves, a pörkölt és a halászlé is magyarossá válik. A magyar konyha egyik szegletköve ez, amelyről már Gárdonyi is említést tesz Egri csillagok című regényében, mikor a magyar rabot leszidja egy török őr, amiért az túl erősre fűszerezte a levest.
Gárdonyi kissé túlzott ugyan, hiszen a török időkben még nem volt jelen az országban a fűszerpaprika, de ez mit sem változtat a tényen, hogy regényének ezen momentuma minden bizonnyal már a XIX. században kialakuló magyaros ízvilág egyik legkorábbi, írásban megjelenő emléke. S ki tudja, talán még az agárdi származású Gárdonyi Géza is kóstolhatta a cecei fűszerpaprikát!
Persze nem csupán Cece a híres egy-egy hagyományos termékéről. A szegedi paprika is sokak által ismert. Szegeden azonban elkövették azt az óriási hibát, hogy a távoli településekről is beszállított alapanyagok felhasználásával elvesztették termékeik tájjellegét. Ezt tetézte az őrleményeikbe kevert külföldről beszállított, dioxinnal fertőzött paprika keltette bizalmatlanság.
A helyben készített termékek általában könnyen eladható, jó minőségű élelmiszerek, hiszen a hírnév kötelezi a gyártót az állandó minőség garantálására. A helyben előállított élelmiszerek védelméhez és fennmaradásuknak segítéséhez szükség volna a helybeni feldolgozás, így pl. a szárító-, savanyító- és őrlőüzemek kiépítésére. A helyi foglalkoztatás, a vidéki munkanélküliség csökkentésére kiváló lehetőség volna a tájjellegű, helyben előállított élelmiszerek gyártása. Ez különösen igaz a kertészeti termékek, így például a zöldségfélék és az állati eredetű élelmiszerek; joghurtok, szalámik, stb… esetén. A helyi termékek hírnevén hogy ne eshessen csorba, fontos az eredetvédelem garantálása. Prémium kategóriás élelmiszer azonban csak akkor vásárolható alacsonyabb áron, ha a gazdák közvetlenül a fogyasztónak vagy egy közös feldolgozónak értékesítik áruikat. A kereskedelmi hálózatból ki kell zárni a felvásárlókat, hiszen ők felesleges közvetítői szerepükért súlyos árat kérnek, amellyel közvetve a gazdákat teszik tönkre és az árnövekményt a fogyasztókkal fizettetik meg a kereskedők.
Eljött a mezőgazdaság rendszerváltásának ideje! A családi gazdálkodás igenis életrevaló a mai gazdasági környezetben is, de ehhez olyan mezőgazdasági vezetésre van szükség, amely a kistermelők érdekeit védi az iparszerű gazdálkodókkal és a külföldről behozott, többségében silányabb minőségű termékekkel szemben!
 

5 komment

Címkék: magyar asztal agrár mezőgazdaság munkanélküliség vidék helyi fűszerpaprika cece kisüzem feldolgozó

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr761812797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vismaior · http://www.elestar.hu 2010.03.17. 06:56:16

Jó cikk, gratula. Egy hozzáfűznivalóm van csupán. Amíg a kistermelői értékesítésről szóló törvény olyan amilyen és korlátozza a saját termelésű élelmiszerek értékesítését, addig gyakorlatilag meg van kötve a kezünk... Tehát első lépésben ezt a jogszabályt kellene gatyába rázni. Ezt többen megpróbálták már, de semmi...

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.03.18. 19:45:49

@vismaior: A fejétől bűzlik a hal. Amíg "legfelül" nem akarják, addig nem is lesz változás.

Claritas 2010.03.21. 15:41:39

@Imre Laci: "legfelül" szerintem nem tudják. a kicsiknek nem ér el a hangja odáig, a nagyoknak pedig érdeke,hogy ne érhessen el.
de valami talán mégis alakul, mostanában sokat hallani a vágópontok,nyitott konyhák létrehozásáról. a példa nem egyedi,ha jól tudom,norvég kezdeményezés, és Székelyföldön működik is: www.szekelygyumolcs.ro/
remélem,hamarosan nálunk is érték lesz a helyben termelt élelmiszer.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.03.21. 18:16:23

@Claritas: Sajnos azt kell mondjam, hogy egy-egy "hagyományos piac" megszervezése iszonyú munkába kerül és ami még rátesz egy lapáttal, hogy amint megneszelik a nagy áruházak, hogy ezeken a piacokon a felvásárlási árnál pár forinttal drágábban lehet hozzájutni pl. zöldségfélékhez, egyből leviszik az áraikat és teleplakátolják a várost.

Igazán jól működővé csak úgy lehet tenni az efféle próbálkozásokat, ha megfelelő jogalapot teremtenek hozzá.

timartom 2010.04.18. 13:54:14

Úgy látom ma csak kötözködős hangulatom van :))

Jártál mostanában Korondon? Elég gyakran fordulok meg arra és azt kell látnom, hogy a főút mellett lévő standokon az eredeti korondi dolgot alig lehet találni, főleg a kínai műanyagok és giccsek a nyerők (a kedvencem az volt amikor kínai korondi hamisítványt találtam!). Azt mondták az árusok, hogy az olcsóbb mint az egy utcávval lejjebb lévő helyi fazekas áruja.

Nem is vásárolok azóta ott semmit (csak háznál ahol csinálják)
süti beállítások módosítása