facebook

Bio vs. konvencionális

2009.09.16. 11:00 Imre Laci

Egyik olvasóm felvetett gondolatát boncolgatnám kicsit, hogy akkor pontosan jó-e a bio és mik szólnak ellene?

Ahhoz, hogy egy élelmiszer (pl.: búza) bio lehessen, egy akkreditált hatóságnak felügyelnie kell, hogy valóban nem kapott-e permetszert vagy műtrágyát. A bizonyítványért persze pénzt kér, ami sok-sok minta esetén elég tetemes összeget tehet ki. Tehát a hitelesítés jó üzlet.

Csakhogy míg a hagyományos, azaz konvencionális termeléssel el lehet érni a hektáronkénti 5-8 tonna átlagtermést, addig ugyanazon a földterületen bio gazdálkodással csak 2-4 tonnát. (Amennyiben szerencsés a termelő és nem támadja meg valami igen erős kártevő az állományát.) Az átlag termés kisebb, de a trágyázási költség (istállótrágya, nem mű!) magas volt, a talajművelés is pénzbe került, mint ahogy a vetés és esetleg az öntözés is. Tehát kiadás volt bőven, amit ebből a kevés termésből és - ha kap a gazda akkor - EU-s alamizsnából kell visszahoznia. Tehát a bio termék ára nagyon magas lesz, esetleg kártevőket fog tartalmazni, amik betegséget is terjeszthetnek, (gondoljunk csak a fuzáriumos esetekre) vagy drasztikusan csökkenthetik a termék eltarthatóságát.

Amennyiben pedig 50-50%-ban lenne a piacon hagyományos és bio élelmiszer, akkor a csökkenő kínálat (mivel alacsony a termésátlag) miatt még a konvencionális technológiákkal termelt termékek ára is feljebb szökne, holott már most is ott tartunk, hogy emberek ezrei a létminimumból, vagy az alatt tengődnek.

De lássunk egy példát! Egy tejelő teheneket tartó gazda pár tehene megbetegszik, ezért külön istállóba kell őket tennie és gyógyszeres kezelésben kell részesítenie őket. Az állatorvos által felírt gyógyszerek dobozára és használati utasítására is minden esetben fel van tüntetve az egészségügyi várakozási idő, tehát hogy a gyógyszer utolsó adagolásától számítva mennyi időnek kell eltelnie amíg az állat tejét ismét a többiével vegyítve el lehessen adni.

Amennyiben a gazda a kezelés alatt álló tehén tejét továbbra is a többiével együtt értékesíti, a rendszeres minőségi ellenőrzésen fennakadna és roppant súlyos büntetésekre számíthatna. A többség nem kockáztat ilyesmit, főleg ha ezzel a vevőkörét is elveszítené.

Belátható tehát, hogy a hagyományos, nem bio tej is 99,9%-ban teljesen megbízható, semmi sincs ami indokolná a 3×-os áron vásárolható bio tej megvásárlását.

Summa summarum: szükség van a bio termékekre, hiszen van rá kereslet, vannak akik meg tudják fizetni a magasabb árat érte. Szívük joga. De a bio termékek túlsúlyba kerülése már megfosztana bizonyos társadalmi csoportokat egyes alapvető élelmiszerektől is akár.


15 komment

Címkék: bio termék ár hagyományos konvencionális termésmennyiség

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr721382892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.09.16. 12:36:50

"(gondoljunk csak a fuzáriumos esetekre)"

Tipikusan nem egy biogazdaság problémája.

A tehenes példa is félrevisz: ugyanez a helyzet egy biotehénnél is. (Max. ha az utóbbi legel, kevesebb esély van arra, hogy emésztőszervi problémák miatt állatorvost kell hívni.)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.16. 13:16:23

@Komavary: Persze, meg a legelõ állat megeszi szépen a mérhezõ növényt is.

A fuzárium pedig nagyobb eséllyel fordulhat elõ a bio élelmiszereknél. Az, hogy még ez nem kapott nagy hangsúlyt, csak annak köszönhetõ, hogy kicsi a bio kaják aránya.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.09.16. 16:23:58

Nem kell páfrányt ültetni a legelőre, és akkor nincs gond. ((Nagyjából ez a helyzet.)

Ha azt mondod, hogy egy biomarhának több idő kell, míg eléri a vágósúlyt, azzal nincs semmi gond. De betegségek szempontjából szinte semmi különbség.

A fuzáriumot és egyéb gombamérgeket rendeszeresen vizssgálják, ha találnak szignifikáns különbséget (ami ritka), akkor a bioélelmiszerben van kevesebb.

(Lásd pl. Pubmed vagy Google Scholar, "Fusarium mycotoxin content organic conventional" friss eredmények.)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.16. 17:17:07

@Komavary: Szerinted van olyan gazda aki páfrányt ültet a földjére?

Egy Natura2000-es területen, ahol vegyszerrel nem lehet védekezni, csak kaszálással, ott kb. fix, hogy megjelenik valamilyen növény ami betesz az állatnak.

Mivel a nem bio élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzik, bárki mondhatja, hogy elvileg abban sem szabadna toxinnak lennie. Pedig van.

Akkor egy olyan növényben, ami nem kap vegyszert, hogy a fenébe ne lenne? Még több is...

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.09.16. 17:42:00

Szerintem nincsen ilyen gazda, pont ezért mondtam.

Egy legelőn (ha kell, gyomlálással) rövid időn belül kialakul egy olyan flóra, ahol a "veszélyes" növények megjelenésének esélye minimális. És amikor már legelnek az állatok, kaszálni sem nagyon kell, ha odafigyelnek rá.

Épp ez az, hogy mindkét élelmiszertípust ellenőrzik.

Megvizsgálnak egy nagy adag nem-bio, meg bio mintát, azután összevetik, hogy a toxinszintben van-e eltérés - és itt nem mutatható ki szinte semmilyen különbség.

Ráadásula fuzárium elterjedésében óriási szerepe van a hagyományos (vegyszeres, nagytáblás, monokultúrás) növénytermesztésnek.

Egy bio-túlsúlyú mezőgazdaságban jelentősen visszaszorulna a fertőzött minták száma.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.16. 18:36:23

@Komavary:

"Egy bio-túlsúlyú mezőgazdaságban jelentősen visszaszorulna a fertőzött minták száma."

Na ez tényleg nagy hülyeség volt.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.09.16. 19:42:43

@Imre Laci: "Na ez tényleg nagy hülyeség volt."

"Különösen az egészségesnek hitt teljes kiőrlésű – tehát búzakorpát is tartalmazó – termékeket a fuzárimtoxinok miatt a legsúlyosabb élelmiszer-biztonsági gondnak tartja Magyarországon Mesterházy Ákos, a Szegedi Gabonakutató Kht. főosztályvezetője. A negyven éve fuzáriumkutatással is foglalkozó szakember ezt a véleményét lapunknak is megerősítette. Hozzáfűzte: a fuzárium terjedésének kedvez az egyre kevesebb növényre szorítkozó hazai vetésszerkezet, ami a természetes védekezésként is felfogható növényváltás, vagyis a vetésforgó lehetőségeit is korlátozza."

www.szabadfold.hu/a_het_temaja/gombabomba_es_egyeb_meregfajtak

Ez a vetésszerkezet "borulna fel" (azáltal, hogy sokkal változatosabb lenne) a biotermesztésben, emiatt csökkenne a fertőzött minták száma.

Lásd még:
www.farmit.hu/rde/xbcr/farmit/images/BekesiP.pdf , főleg a vetésszerkezetes részt.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.16. 20:41:36

@Komavary:

"Különösen az egészségesnek hitt teljes kiőrlésű – tehát búzakorpát is tartalmazó – termékeket..."

Ez már megint egy szakmailag pontatlan mondat, mert a teljes kiőrlésű rozslisztben nem búzakorpa van, hanem rozskorpa. Értelemszerűen.

Az már igaz, hogy szűkült a termesztett növények listája, de többnyire a takarmánykeverékekben szereplő növények és az ipari feldolgozásra szánt növények vetésterülete esett vissza (cukorrépa, rostkender...) amikre nem jellemző a Fusarium-fajok fertőzése.
Gabonanövények terén már régóta a jelenlegi paletta fut. Monokultúrában Magyarországon csak a kukorica és a rozs termeszthető. Utóbbi vetésterülete pedig 2000 óta szinte semmit nem változott hazánkban. (2008-ban 43.226 hektár volt.) Tehát a monokultúrát nem szabad okolni a toxikózisok elterjedéséért.

Az alap állításom még mindig helytálló: a bio élelmiszerek térnyerése az árak emelkedését vonnák maguk után, amit a minimálbérből élők rettenetesen megsínylenék.

zzzsuzsa 2009.09.18. 23:33:01

@Imre Laci: @Komavary: Anélkül, hogy laikusként letenném a voksomat, jó volt olvasni a vitát.
Én, mint bio és nem bio vásárló/fogyasztó, úgy gondolom, hogy az arany középút lenne a jó. Szóval, ha természetes lenne a "természetes" és nem lenne a budai elit kiváltsága az "egészséges" élelem. A budai biopiac szerintem nagyon furcsa. Az árusok nem is árusok, hanem szinte felkent jótevők. Legalábbis így viselkednek. A bio répát néhányan úgy fogják a kezükben, mintha csecsemőt tartanának a szentelt víz alá. Engem ez nagyon zavar. Meg a három év, ami elő van írva, "átállásra". A földek "tisztulására".
Én megértem ezt. Csak nem szeretem az ilyen fanatikus dolgokat. Mert egyszer csak befuccsolnak, és kiderül róluk, hogy nem is olyanok, mint aminek látszanak.
Én azt állítom, hogy nincsen bio föld. Csak föld van. És azon növények teremnek. És nem olyan korlátolt a gazda, hogy ne tudná, mennyi az a permet anyag, ami serkenti a termés hozamot. Szerintem a jó gazda permetez. Keveset. És vetésforgót is használ. De nem írja ki a homlokára, hogy ő a jó gazda. És a teheneit is normális körülmények között tartja. A tartósítószerek hasznosak lehetnek. Ha szakértők alkalmazzák. És minél kevesebb permet anyag és vegyszer. És sok odafigyelés. És stb... Na most ehhez kell egy olyan államszerkezet, ami segíti a gazdákat. Ha ez nincs, akkor jön a fanatizmus, és akkor jön a túlpermetezés is.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.19. 17:04:23

@zzzsuzsa: Teljesen igazad van. A probléma ott van, hogy a magyarok átlagkeresete nem engedi meg azt, hogy a megvásárolt élelmiszerek fele bio legyen.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2009.09.21. 16:20:26

@zzzsuzsa: Azért a budai biopiact tényleg furcsa.

És addig ilyen is marad, ameddig pár százalékban mérhető a magyar biotermék aránya.

Amint nő, úgy egy csomó "érdekes" dolog történik, a legfontosabb: sokkal olcsóbb lesz.

Nem éri el az élelmiszeripari tömegtermelésben megszokott árakat, ugyanazért a pénzért kevesebb, de minőségibb élelmiszert kap a vásárló.

Tudatosabban fogyaszt, jobban odafigyel a táplálkozására, kisebb eséllyel lesz túlsúlyos, csökken a szív-és érrendszeri megbetegédésnek az esélye, vagyis tovább lesz munkaképes, kevesebb pénzbe kerül a magyar egészségügynek.

Vicces, hogy ami Angliában valódi ötletként merül fel (átállítani az egész országot biogazdaságra), az itt ilyen ellánállásba ütközik.

Természetes, hogyha máról holnapra a mai árakon hirtelen csak biotermékeket lehetne kapni, az szinte mindenki számára megfizethetetlen lenne.

Viszont csak erre hivatkozni demagógia: ennyi erővel az olcsó szlovák tejnek is örülni kellene, hiszen van, aki csak azt tudja megvenni.

Plusz: megnő a foglalkoztatottak aránya, több pénz marad a gazdánál, felerősödnek a helyi piacok - pontosan azok a folyamatok ezek, ami mellett Imre Laci is kiáll (lásd pl. a tejes poszt), ezért is érthetetlen, miért ez a kategórikus bio-ellenesség. (Miért kell bejegyzést írni hasraütve, annélkül, hogy valóban megvizsgálnánk a lehetőségeket.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.22. 09:00:19

@Komavary: Addíg, amíg a munkáltató ilyen mérhetetlenül sok járulékot fizet egy munkavállaló után, addig soha nem fog neked a bioélelmiszer-termelés több embert foglalkoztatni!

Nem tudom mi a szakmád, de hogy valódi rálátásod illetve reális ismereteid nincsenek, az is biztos!

Attól nem fog drasztikusan csökkenni a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, amíg mellette sokan egész nap ülőmunkát végeznek, utána is autóval mennek haza stb...
Pusztán a bio-élelmiszerek fogyasztása nem fogja megváltoztatni a magyar egészségügyi helyzetet, sem pedig a foglalkoztatottságot.

A többszöri szakmai tévedések révén amiket eddig leírtál (lásd: búzakorpás dolog) meg most ez a mostani, volt az utolsó csepp. A következő ban lesz.

hopp-hopp 2010.01.26. 18:58:00

@Imre Laci:
ez csak egy extrém és véletlen eset volt. gondolj bele - szélsőségesen vega családban volt az eset ... átestek a lovacska másik oldalára.

szerintem szépen oda kell figyelni arra hogyan válogatod össze a kajákat és nem hinném, hogy a mai világban nem lehet egészségesen étkezni. és!!!!
nem kell minden bio és organikus legyen.
egy tanács:
ha hús akkor legyen kevés és jó minőségű. zöldség friss és magyar - stb.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.02.26. 06:50:26

@hopp-hopp: Igazad van. Húst ritkábban, de elsőosztályút, zöldségből szintén jó minőséget. Mindkét esetben magyart!
süti beállítások módosítása