facebook

Sonka, kolbász, rák

2015.10.27. 10:00 Imre Laci

A napokban megjelent a World Health Organisation (WHO) egy jelentése (regisztráció után ingyenesen olvasható), amely szerint a szalonna, a sonka és a kolbász is az erősen karcinogén, azaz rákkeltő hatású élelmiszerek közé sorolandó, így egy csoportba kerültek a dohánnyal és az alkohollal. A vegetáriánus és vegán lakosság most biztosan lelkesen csap egyet a térdére, bízva étkezési kultúrájuk igazolásában. A valóság persze egy kicsit más.

huskeszitmeny.jpg

Az efféle kutatások során az adott betegségben szenvedők hátterét vizsgálják, és kellő számú minta (páciens) után igyekeznek összefüggéseket keresni az egyes személyek életvitelében, majd próbálnak az eredményekből konklúziókat levonni. Ahhoz, hogy a teljes társadalomra vonatkoztatható eredményt kapjanak, arra lenne szükség, hogy a világ minden tájáról, minden korcsoportból legyenek egyforma számban nők és férfiak, illetve az is lényeges, hogy minden társadalmi csoportból. Magyarországi viszonylatban - úgy vélem - itt lehet a kutya elásva.

Annak ellenére, hogy hazánkban lényegében a leggazdagabbtól a szegény emberig mindenki fogyaszt a fent említett élelmiszerekből, azt is figyelembe kell venni, hogy nem azonos mennyiséget, és nem is azonos rendszerességgel. A sonka, kolbász és szalonna mind a mai napig inkább a szegényebb társadalmi réteg mindennapi élelmiszere. (Elvégre ki látott már az Országház éttermében alufóliából szalonna-hagyma-kenyér kombót majszoló országgyűlési képviselőt?) Az adott társadalmi réteg pedig predesztinál bizonyos dolgokat, így például azt, hogy a gyakori sonkaevés mellett - gyakran anyagi okokból - elmarad a változatos étrend, kevés a rost és vitaminbevitel, valamint az sem tesz jót az ember emésztésének, ha a gyors ebéd után rögtön menni kell vissza dolgozni, és szorgosan lapátolni a GDP-t. Ráadásul aki nehéz fizikai munkát végez, az a hazaérkezés után jellemzően inkább pihen, mintsem a futócipőt venné fel.

Ezek a társadalmi körülmények azok, amelyek a háttérben megbújva lényegében torzíthatják a húskészítmények karcinogén hatásáról kapott eredményeket. Ezen felül rengeteg más szál kapcsolódhat egy ilyen kutatás finomhangolásához (például a vizsgált országok jó eséllyel más-más élelmiszer-biztonsági előírásokkal rendelkeznek, más adalékanyagok vannak engedélyezve), azonban ha minden ilyen kritériumot figyelembe szeretnének venni egy-egy vizsgálat során, úgy hihetetlenül nagy embertömeg kórtörténetét kellene feltárni, illetve ezer meg ezer konklúzió volna levonható.

komment

Címkék: rák sonka who kolbász szalonna cancer

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr88025526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2015.10.28. 14:56:19

@Imre László:

no, egy kicsit rátapintottál a dolog lényegére, mégpedig az egészségesség mint társadalmi státusz jellegére.

Mondjuk azzal nem értek különösebben egyet, hogy a húsfélék a "szegényebb társadalmi réteg" kajája - aki valóban szegény, annak - tapasztalatból, láttam már eleget - a táplálékbevitele kb 80(!) százalékban krumpliból és száraztésztából áll, mert EZ a legolcsóbb valami.

Max annyi, hogy az alsó középosztály tömi magába a felvágottat, sonkát, kolbászt, jóval inkább, mint a gazdagok - ez nem jelenti azt, hogy a gazdagok nem esznek vörös húst, csak nem teszkós sonkát, hanem pármait, meg nem sertéslapockából főznek pörköltet, hanem szarvasból, és nem tarját sütnek a kerti platnin, hanem kobe vagy angus marhát. Elnézést a sarkításért, de így legalább érzékelhető a különbség.

Viszont abban nagyon is jót szóltál, hogy bizony a generál egészségesség nagyon is társadalmi státusz kérdése.

Egy gazdagnak lesz pénze orvosra, gyógyszerre, drága gyógykezelésre. Pl ha Tom Cruisenál hirtelen vastagbélrákot diagnosztizálnának, én simán tenném 100 százalékra az esélyét, hogy túléli, sőt minden különösebb bibi nélkül kigyógyul belőle. Akkor is, ha kolbászt eszik.

Mert baromi gazdag, és simán van pénze magánklinikán a legjobb, legdrágább, leghatásosabb kezelésekre soron kívül, azonnal.

Na most képzeljük el ugyanezt a helyzetet (vastagbélrák diagnózisa) a felsőnyárádi kényszernyugdíjazott Oszkár bácsival, akinek arra is kevés a pénze, hogy heti kétszer elmenjen Miskolcig vizsgálatra a helyi sztkba...

Byk001 2015.10.28. 14:58:28

A kenyérevés sokkal veszélyesebb:
"1. Az elítélt bűnözők több, mint 98%-a kenyérfogyasztó.
2. A kenyérfogyasztó családokban felnőtt gyerekek FELE az átlag alatt teljesít az intelligenciateszteken.
3. A XVIII. században, amikor az összes kenyeret a háztartásokban sütötték, az átlagéletkor nem haladta meg az 50 évet, sok nő meghalt szülés közben, a csecsemőhalálozási arány elfogadhatatlanul magas volt, a járványok (tífusz, sárgaláz, influenza) egész népeket tizedeltek meg.
4. Az erőszakos bűnügyek több, mint 90%-át a kenyérfogyasztás utáni 24 órán belül követik el.
5. A kenyérfogyasztásra rá lehet szokni. Kísérletek igazolják, hogy a kísérleti egyedeken, akiket kenyéren és vízen tartottak, a kenyérmegvonás utáni két napon belül súlyos elvonási tünetek mutatkoztak.
6. A kenyér "előszobája" más, keményebb anyagoknak, mint a vaj, kocsonya, lekvár vagy a krémsajt.
7. A kenyér megköti a vizet. Mivel az emberi test 90%-ban vízből áll, ennek a vízelnyelő anyagnak a fogyasztása átveheti az uralmat a tested felett és vizenyős, ragacsos kenyérpudinggá alakítja azt.
8. Az újszülött babák megfulladhatnak a kenyértől.
9. A kenyeret 450 Fahrenheit fokon sütik. Ezen a hőmérsékleten egy felnőtt ember kevesebb, mint két percen belül elpusztul!
10. A legtöbb kenyérevő nem tud különbséget tenni komoly tudományos tények és használhatatlan statisztikai halandzsa között!"

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2015.10.28. 15:19:31

@Void Bunkoid: Igazad van, nem is akartam azt sugallni, hogy a szegény réteg eszi a legtöbb húst. Sőt! Az igazán szegények a legolcsóbb párizsival helyettesítik a húskészítményeket.

Köldök_szösz 2015.10.28. 15:45:27

valószínűleg a levegő is rákkeltő pláne ha az ember hajlamos rá. Nemtom mi ez a hype már megint de uncsi.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.28. 16:00:03

@Void Bunkoid: Steve Jobs se élte túl a rákot, hiába voltak milliárdjai..
Vagy magyar példánál maradva, Perczel Tamás, aki annak idején Fenyő jobbkeze volt. Ő is belehalt a betegségbe, hiába kapta a legjobb kezelést.

seahawks 2015.10.28. 16:02:37

ugyanez a who jelentette ki hivatalosan hogy a kávé is növeli a rák kockázatát.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.28. 16:04:52

@Imre Laci: Attól függ, mennire szegény. Mert a legszegényebbek leginkább szénhidrátokal meg keményítővel tömik magukat.
Egyébként a WHO állásfoglalása nem annyira magára a húra mnt alapanyagra, hanem a húsipari feldolgozásra vonatkozott.
Egy csomó különleges eljárások kell ugyanis átesnie a terméknek, hogy megfelelő legyen a színe, megfelelően tartós legyen és ne másszon ki magától 2-3 nap után a hűtóból, stb. De ezek a drágább termékekben is megvannak, ha nem kézműves termékről van szó.

Yobbágy Fery 2015.10.28. 16:14:04

@A megvalósult amerikai ólom..: Azt tudod ugye, hogy Jobs barom volt és nem vett igénybe rendes orvosi segítséget?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.28. 16:15:15

@seahawks: Azt nem tudom, de a plutónium egész biztosan..:))

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.28. 16:16:43

@Yobbágy Fery: Miért miben bízott, esetleg elbolondították a természetgyógyászok?

Yobbágy Fery 2015.10.28. 16:44:23

@A megvalósult amerikai ólom..: Olyasmi, elutasította a modern gyógyászati segítséget és alternatív gyógymódokkal próbálkozott...rá is fázott (persze nincs kizárva, hogy a legjobb orvosokkal és kezelés mellett is meghalt volna, de valószínűleg sokkal jobb esélyei lettek volna a túlélésre, a hasnyálmirigyrák nagyon nem vicces dolog).

csak egy néző 2015.10.28. 17:17:13

Azért megnyugtató, hogy aki a 150 ezer forintos kobe marhát eszi, az is rákos lesz, ha pedig zsemlével eszi, akkor egy gazdag impotens rákos lesz.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.28. 20:08:03

@Yobbágy Fery: Lehet hogy épp azért próbálkozott alternatív módszerekkel, mert a hasnyálmirigyrák a nem túl jó hatásfokkal kezelhető rákok közé tartozik.

csak egy néző 2015.10.28. 20:26:10

@A megvalósult amerikai ólom..:
Nem tudom. Kérdezd meg az urológusod, hogy mitől lettél impotens. Vagy cseréld le az öregecskedő banyádat.
süti beállítások módosítása