facebook

Gia, gia, Demagógia!

2014.08.31. 16:16 Imre Laci

Időről időre elém kerül egy-egy újabb videó, amely minden fondorlatot latba vetve próbál meggyőzni arról, hogy valamely táplálkozási ideológia - mert már ilyenek is vannak - ennyivel egészségesebb és természetesebb bármely más irányzatnál.

vita.jpg

"Ami régi, az jó"

Nem csak a magyar emberekben él egyfajta nosztalgikus érzés a számukra hagyományosnak mondható élelmiszerek iránt. A különbség egy átlagos Nyugat-európai és egy magyar ember között az, hogy míg az előbbi már az őskori táplálkozási szokásokat kívánja feleleveníteni, addig hazánk fiainak többsége megelégszik nagyszüleink gasztronómiájának visszasírásával.

Biztos vagyok abban, hogy ilyen, vagy olyan formában, de minden kedves olvasóm találkozott már az alábbi kijelentéssel:

"Bezzeg száz évvel ezelőtt az emberek szalonnával kezdték a napot, pálinkával folytatták és kolbásszal fejezték be! Még a bejglihez is kenyeret ettek, mégis nyolcvan évig éltek!"

Ugye ismerős? Ennek a nézetnek és az "ájrópai" étkezési forradalmaknak is egy a gyökere: a hiányos ismeretekből származó demagóg egyszerűsítés. A magyar emberek többsége azért dicsőíti a szalonna+kenyér kombót, mert ma is ezen él, és bár érzi az ezzel járó problémákat, könnyebb magyarázatot keresni, mint változtatni. Aki pedig áttér valamely étkezési irányzatra, az életében történő összes változás gyökerének azt  fogja tekinteni.

Olyan ez, mint mikor az ember elkezd rendszeresen edzeni. Az első pár edzés ha sikeres, egyre szívesebben csináljuk. Nincs ez másképp az életmódváltozással sem. Mert ugye a legtöbb esetben ha valaki megváltoztatja az étkezési szokásait, azzal egyidejűleg valamilyen szinten az életmódja is változik. Aki például úgy dönt, hogy vegetáriánus lesz, az már sokkal tudatosabban kell hogy válogasson a boltban, újabb recepteket kell megismernie, stb... Mivel egy-egy vegetáriánus étkezéssel alacsonyabb energiamennyiséget tudunk bevinni, így rákényszerülhetünk arra is, hogy gyakrabban, rendszeresebben táplálkozzunk, ami emésztés-élettani szempontból előnyös. (Persze ezt is csak azok engedhetik meg maguknak, akik olyan munkahelyen dolgoznak, hogy tolerálják a háromóránkénti étkezést.)

"Az iPad jobb, mint a Galaxy Note" - Mikszáth Kálmán -

Ami ma végképp kiverte nálam a biztosítékot, az a Paleolit Életmód Magazin. Igen, van ilyen, amivel önmagában nincs is baj. Odáig eljutottam, hogy megnézzem, kik is szerkesztik ezt a magazint. Írók, pszichológusok, gasztrobloggerek, meg egy paleolit szemléletű állatorvos. A gasztrobloggerség mióta szakma, vagy végzettség?! A gasztroblogger lehet akár egy hobbiszakács is, aki virtuális tollat ragad és leírja, hogy mit főzött és hogyan, de lehet akár egy több éves tapasztalattal rendelkező séf is. Mondjuk én személy szerint ha ilyen képesítés birtokában lennék, inkább ezt írnám ki, mint a gasztrobloggert.

Én magam ebben az esetben agroblogger vagyok, de ettől még, ha leírnám, hogy egy üsző hány liter tejet ad, és hogy a kakasok mennyi tojást raknak egy évben extra metionin takarmányozása mellett, még nem válnának igazzá is. Az a baj (és már nem csak az internettel), hogy bárki tollat ragadhat és a lédig hülyeséget egész évben akciósan kínálhatja. Az pedig a legveszélyesebb, ha a butaság kitartással és meggyőződéssel párosul, mivel az ilyen kombinációból születnek azok az agitátorok, akik bármi áron meg akarnak győzni a saját igaznak vélt nézeteikről.

Valljuk be, senki nem tud releváns véleményt alkotni táplálkozási kérdésekben, amíg nem vett részt az élelmiszerek előállításában. Amíg nem tudja valaki, hogy hogyan és mit (no meg miért) csinálnak a termeléseben, addig a véleményét felületes információk alapján formálja. Persze amíg valaki a véleménye szerint él, és nem akar arról mindenkit meggyőzni, addig csak legfeljebb magára jelent veszélyt. (Kivéve ha az illető gyermeket vár.)

Egy szó mint száz, tisztelt publikum, elég volt már a demagógiából! Elég volt az ismerősöktől hallott táplálkozási tanácsokból és a mindenféle valós tapasztalatot nélkülöző kontárokból! Én csak annyit szeretnék kérni mindenkitől, hogy ne csak azt nézzék, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki!

 

10 komment

Címkék: magyar konyha reform hagyomány étkezés paleolit

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr316624517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2014.09.01. 09:52:03

van a mai világban egy olyan általános értéktelenség, ma nem tartunk valakit megbízható forrásnak csak azért, mert mondjuk gyakorló orvos, vagy kutató, mert feltételezzük, ő világkormány, a multik meg a sátán szekértolója, megpróbálunk más, számunkra is értelmezhető, szubjektív szempontok mentén keresni értékmérőt, a szomszéd, aki kipróbálta, és neki azóta jó, meg a villamoson kihallgattuk vadidegenek beszélgetését, vagy mert sokan mondják, ennyien nem tévedhetnek, meg persze a józsibácsi, és neki tudvalévő, energiagyógyító iskolája van minden kerületben, stb...
ez az emberi történelem újabb sötöt középkora, csak modern, digitális díszeltek közt, ahol egyszerre mindenkinek hallatszik a hangja, hátra kell dőlni és élvezni a zsibogást.

Bobby Newmark 2014.09.01. 09:52:21

"hogy ne csak azt nézzék, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki!"

Eh, nem. Pont az ellenkezője. Ez így argumentum ad hominem, személyeskedés, logikai hiba.

Éppen hogy az lenne a lényeg, hogy amit mond, az igaz-e, és tökmindegy, ki mondja. Nyilván egy laikus ezt nehezen állapítja meg, és bedől a sok tudományoskodó hülyeségnek.

De amíg konkrétan nem káros a tanács, addig meg olymindegy, mit eszik a paraszt. Ha az kell neki, hogy felsőbbrendűsködhessen meg sznoboskodhasson, hogy ő most azt a diétát tolja, amit XY celeb, vagy ZX próféta propagál, akkor egészségére.
Hülyeségre nincs orvosság, sajnos.

Bobby Newmark 2014.09.01. 09:54:32

@Emmanuel Goldstein: Szerintem nem több a hülye, mint 100 éve, csak sokkal láthatóbbak. Kicsit talán jobban gerjesztik egymást és adják egymás alá a lovat, de igazából nem történt más, csak a beszélgetés átkerült a kocsma pultja mellől a netre.

randomuser1 2014.09.01. 10:33:30

@Bobby Newmark: Én is remélem, h nem több mint rég :)
Nagyjából én is azt mondom, régen is voltak alternatív, mítikus világban élő emberek, csak nem hallatszott a hangjuk más, a tudományhoz jobban ragaszkodó szociokultúrális csoportoknál...

Bobby Newmark 2014.09.01. 10:59:25

@Emmanuel Goldstein: Na meg az még nagy különbség, hogy most nagyon szerteágazó a hülyeség, régebben meg egységesen keresztény volt mindenki, ugyanabban a képzelt világban életek az emberek.

Most már millió és egy mesevilág közt lehet választani tetszés szerint.

randomuser1 2014.09.01. 11:17:38

@Bobby Newmark:Igen, azt hiszem, ez nyugaton, a hatvanas években kialakult New Age mozgalom legfontosabb sajátossága, van egy nagyjából kijelölt, folyamatosan bűvülő keretrendszere, ami más vallásokból kivett pozitív vagy izgalamas momentumokra épül, és minden egyes rajongója úgy, és azt a darabját értelmezi belőle, ami neki jobban fekszik, ezzel fenntartva a dinamikus és átláthatalan, de alapvetően hepiendes mese jelleget...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2014.09.01. 11:29:28

Sajnos, hülyék mindig voltak és lesznek is, csak most már a neten tudják közzétenni állításaikat, így sokkal több emberhez eljut. Sokan meg el is hiszik, minden kontroll nélkül.
Fotós témában is ugyanez a helyzet (hajajj!), így mi is azt tanítjuk, hogy nem kell mindent elhinni, amit a fórumokon, honlapokon olvas az ember, hanem meg kell kérdezni egy hozzáértőt. Még így sem tökéletes a helyzet, mert igazi, tapasztalt, széles (fényképész-) tudással rendelkező szakemberből kevés van.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.09.03. 09:13:49

Összességében azt fájlalom igazán, hogy ha egy valódi szakember mondja el a véleményét, kevésbé hisznek neki a laikusok, mint egy magát táplálkozási szaktanácsadónak titulálónak.

Persze, a végzettség és a papír még nem jelent mindent, ellenben bizonyítja, hogy van az illetőnek némi kutatásokon, s ezáltal tényeken alapuló ismerete. Aki pedig a szakmában dolgozik - mint én magam is - tényleg őszintén írhatja meg a véleményét. Persze ez a vélemény sem dogma, mint ahogy a mezőgazdaságban (a.k.a. élelmiszer termelésben) semmi nem az, de legalább vannak alapjai.

randomuser1 2014.09.03. 10:37:41

@Imre Laci: ez azért van, mert egy dietetikus tanácsadás az unalmas, száraz és nem ígér semmit, ellenben a divatdiéták mindig misztériumba vannak csomagolva, van egy megfogható alapkoncepciójuk, amivel öröm azonosulni.
ki ne szeretne ősember módjára étkezni, nyírfacukornak becézett xilitet majszolva? ennek van romantikája, nem a glikémiás indexnek meg a sok feketefehér, unalmas tápanyagtáblázatnak :)
süti beállítások módosítása