facebook

Röfirekord

2010.05.01. 12:05 Imre Laci

A minden évben megrendezésre kerülő Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretein belül került bemutatásra Szpisják Imre kenderesi gazda rekord méretű angol lapály ártánya, amely jelenleg 520 kilogrammot nyom.

A Bélának becézett sertés még csak két éves, így még gyarapodhat a súlya. Hossza 240 centiméter, marmagassága pedig 110 centi.

A nagyüzemileg hizlalt sertések 105-110 kilogrammos súlyban kerülnek vágóhídra, míg a leselejtezett tenyészkocák 220, a kanok pedig 180 kilogramm körül. A háznál vágott sertések is általában maximum 220-240kg-osak. Éppen ezért olyan nagy ritkaság a fél tonnás jószág.


 

komment

Címkék: imre béla angol óriás rekord sertés kilogramm kg kenderes tenyésztő szpisják lapály 520

Tavaszi teendők

2010.04.30. 18:51 Imre Laci

A tavasz mindig azzal kezdődik, hogy a vitamingyártó cégek gőzerővel reklámozni kezdik a tavaszi fáradtság leküzdésére kifejlesztett tablettáikat. Fáradtság ide vagy oda, a  földeken bizony gőzerővel folyik ilyenkor a munka!

Amint felszárad annyira a talaj, hogy a gépekkel rá lehet menni, már kezdődhet is a tavaszi talajmunka, a talaj előkészítése és a magágykészítés. Ezt követően pedig a vetés.

Tavasszal vetjük ugyanis az egyik legnagyobb területen (több mint 1 millió hektáron) termesztett gabonanövényünket a kukoricát. Szintén ilyenkor kerül a földbe a napraforgó, a zab, a tavaszi árpa és a tavaszi búza is.

Tehát ha valaki kora reggel munkába igyekezve a szántóföldeken döcögő traktorokat lát, gondoljon csak arra, hogy mostanság óriási versenyfutás megy az idővel, hogy minél előbb el legyen vetve aminek a talajban a helye.

Aki pedig azt hinné, hogy a talajelőkészítéssel és a vetéssel véget is ér a munka az aratásig, nagyot téved! Amint kikelnek a növények, kezdődhet az első fejtrágyázás, a permetezés, stb... A munka tehát nem fog befejeződni decemberig.

A mezőgazdaság egy ilyen szekér...


 

komment

Címkék: munka tavasz búza kukorica napraforgó vetés zab talajelőkészítés

Üdv néked Viktor, nagykirály!

2010.04.27. 19:48 Imre Laci

 A választások rendre lezajlottak, immáron nagyobb fennakadások nélkül. A végeredménybe úgy tűnik minden politikai szereplő belenyugodott és immáron figyelmünk a kampányolás végeztével a jövőbeli teendőkre terelődhet. Mert bizony tennivalóból akad bőven.

Elkezdődhet a szocializmus romjainak eltakarítása és a még meglévő értékeink felhasználása, megőrzése. Nagyon nagy munka előtt áll az ország, hiszen olyan romokra kell új hazát építeni, amelynek sarokkövében ott van az elmúlt hatvanöt év minden nyűgje Rákositól Kádárig, Antall Józseftől Horn Gyuláig, Medgyessy Pétertől Bajnai Gordonig.

Nehéz úgy elkezdeni a munkát, ha már nem akarja senki sem megragadni a lapát nyelét. Nehéz egy hitevesztett embert ismét bizakodásra késztetni.

Veszélyes évek következnek. Nem az oly sokak által emlegetett demokráciát kell féltenünk, hanem a magyar emberek hitét. A szebb és könnyebb élet reményét kell féltenünk. Az elkövetkezendő években azért kell hogy folyjon a harc, hogy az emberek megtapasztalják, hogy lehet itt a Kárpát-medencében még olyan életet élni, ahol a dolgos ember boldogságban, létbiztonságban élhet és nevelheti gyermekeit.

A kifogások ideje lejárt. Nem lehet üres kasszára, rossz költségvetésre és régen rossz irányba haladó szakpolitikára hivatkozva késleltetni azt amit a nép, a magyarság akar. Mert a magyar ember reményét nem szabad elvenni. Az utolsó reményt nem. Az új kormány pedig egész hatalmát az emberek bizalmára építette. A magyar ember bizalmának pedig igen borsos ára van!

Kedves Orbán Úr! Történelmi pillanat előtt áll! A választásokat megnyerte és ez önmagában még egyáltalán nem érdem. Ön előtt áll a lehetőség, hogy dicsőséges vezetőként vonuljon be vaskos történelemkönyveink lapjaira! Ön előtt a választás, hogy jótevőként vagy Kun Bélaként róják a nevét a magyarság életfájának kérgébe!

Orbán Úr! Ne félje a politikai ellenfelek jogos, vagy éppen jogtalan támadásait! Nem tőlük kell félnie! De rettegje a népet, aki Önnek hatalmat adott! Mert ahogy híres forradalmárunk is mondotta: "Bár felül a gálya és alul a víznek árja, azért a víz az úr!" Ne okozzon csalódást az embereknek, mert akkor bizony nem lesz senki aki megvédje!

Az Ön érdekében kérem Orbán Úr, ne Kun Bélaként vonuljon be a történelemkönyvbe!


 

komment · 1 trackback

Címkék: választás orbán fidesz kormány viktor figyelmeztetés 2010 feladat

süti beállítások módosítása