facebook

Paprikás probléma

2010.05.22. 20:41 Imre Laci

 Egyik ismerősöm paprikatermesztő. Észak-Magyarországon, Hatvanhoz közel pár fóliaházban termesztik a különböző - elsősorban TV - paprikákat. Lévén, hogy nekem a zöldségtermesztés nem szakterületem, érdeklődve hallgattam a termesztéstechnológia részleteit és persze az előnyöket, hátrányokat, jelenlegi magyarországi helyzetet.

Ismerősöm arra panaszkodott leginkább, hogy a korai szezonban, amikor jó árat fizetnek a paprikáért a felvásárlók, akkor azok a termelők vannak előnyben akik valamilyen úton-módon, fűteni tudják a fóliaházakat, így már a korai szezonban nagyobb mennyiséget tudnak értékesíteni, persze nagyon jó pénzért. Aztán ahogy közeledik a főszezon, a kínálatba lassan bekapcsolódnak a szabadföldi termesztők is, a kínálat tehát gyorsan megugrik. Ez pedig természetesen a felvásárlási ár zuhanását hozza magával. Ebből sem a termelő, sem a fogyasztó nem profitál. Csak a felvásárló. Mert ugye ők kihasználják, hogy a termelőnek nincs ereje és energiája közvetlenül a fogyasztóknak vagy a boltoknak értékesíteni a paprikát. A nagyobb üzletek pedig nem állnak szóba kistermelőkkel. Így tehát marad a felvásárló és az általa mondott ár. Amire végül úgyis rábólint a gazda, csak ne maradjon a nyakán a termés.

A megoldás persze egy korrekt árat kínáló közös értékesítési szervezet lenne, amelyre egyelőre vajmi kevés esély van, hiszen a mezőgazdaságban hatványozottan érvényes az "Oszd meg és uralkodj!" elv. Amíg a gazdák nem tudnak összefogni és a felvásárlókat kikerülve értékesíteni, addig bizony a fogyasztók is bőrükön érzik a rendszer hibáját.


 

1 komment

Címkék: értékesítés ár probléma fogyasztó paprika termesztő felvásárló

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr632023722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vismaior · http://www.elestar.hu 2010.05.26. 12:43:46

Elég sok ágazatban szinte teljesen ugyanez a helyzet. A közös értékesítésre ott vannak a TÉSZ-ek, amikkel viszont egyrészt a termelők nem akarnak kooperálni, másrészt meg egy ágazat kitermel több TÉSZ-t is, ami ismét széthúzáshoz és indokolatlan értékesítési versenyhez vezet. Ami megint nem jó senkinek...
Kivéve azokat, akik a zavarosban halászva megszedik magukat, mert a fogyasztói igény adott és a termelő sem akar tönkremenni...

Szóval ezt is megoldjuk mi magyarok, amúgy magyarosan... :(
süti beállítások módosítása