facebook

Az értékhozzáadás honosít

2010.04.18. 11:15 Imre Laci

 Magyarországon - akárcsak Európában bárhol - az a divat, hogy a jogalkotásban direkt hagynak a honatyák egy-egy kiskaput, hogy annak aki ismeri és van lehetősége kihasználni, az nyugodt szívvel használhassa is.

A mindennapi, már-már inkább bulvárpolitikának nevezhető törvényhozásban ilyen kiskapu a mentelmi jog is, vagy szót ejthetnénk egyes cégek immunitásáról, adómentességéről is. Az országot át és átszövik a jogi kiskapuk. Miért ne lenne ilyen a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban is?

Egész Európára jellemző a nemzeti érzelem erősödése, a hazai piacok védelme érdekében történő kampányolás. Nyugati szomszédunk például a Nagy Kacsaúsztatón túlról érkező gyorséttermeket kötelezte arra, hogy osztrák földön született és nevelkedett állatok húsából készítse hamburgerjeit. Ez csak egy példa arra, hogy hogyan lehet a globalizmus nyűgjei ellen védekezni, ugyanakkor a repertoár nem túl tág, hiszen az Európai Unió négy alapvető célja közül az egyik a termékek szabad áramlása. Ezzel ellentétes szabályozást nem hozhatnak a tagállamok. Így tehát marad a lakosság gondolkodásmódjának megváltoztatása: az árcentrikusságot váltsa fel a nemzeti érdekek favorizálása.

No igen ám, de mint ahogy említettem, van az élelmiszeriparban is lehetőség a mutyizásra! Ez pedig nem más, mint az értékhozzáadással történő honosítás.

Példának okáért hozzunk be szlovák UHT tejet és tegyük be valamelyik bolt polcára. Értelemszerűen a terméken azt kell feltüntetni, hogy az áru Szlovákiából származik. Ám ha szlovák tejet hozunk be és ebből Magyarország területén készítünk tejfölt, joghurtot vagy bármi más feldolgozott élelmiszert, annak értékét növeltük, a csomagoláson már a magyar eredet szerepelhet.

Persze "visszafelé" is működhet a dolog, hiszen ugyanígy készülhet a magyar mangalicából a spanyol serrano sonka.

A tanulság tehát: Nem mind magyar, amire az van írva.


 

16 komment

Címkék: magyar termék eredet származás érték hozzáadás honosít honosul

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr31931129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2010.04.18. 14:28:01

Ja. A Mórahalmon csomagolt kínai fokhagyma is magyar színekben pompázik.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.04.18. 14:52:49

@teddybear01: Plusz sok mai TÉSZ is külföldi zöldséget csomagol...

egyittlakó (törölt) 2010.04.18. 15:51:46

"A tanulság tehát: Nem mind magyar, amire az van írva."

Mindegy, a prosztó megveszi és felzabálja...
Viszont tutira magyar fekália lesz belőle.

gabest1 2010.04.18. 16:16:33

A szlovák vagy kinai paraszt a magyarénál kisebb életszinvonalon is hajlandó élni az olcsóbb tejével, fokhagymájával. Ilyen gonoszak.

KaPé 2010.04.18. 16:53:55

@egyittlakó: Miért prosztó? Mert nem gondolatolvasó és nem lát bele a cuccba?

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.04.18. 17:43:43

A mocsadék szlovák tehenek! Abból már nem lehet magyar tejföl. A tehén amúgy tudja, hogy ő szlovák tehén? :-)

is 2010.04.18. 17:44:37

nem tudok kommentelni, valami tiltott kifejezést emleget, pedig semmi csúnyát nem írtam. gratulálok a blognak a szűrőjéhez.

Asidotus 2010.04.18. 20:55:08

@gabest1:
ja, csak azt ne felejtsd el, hogy az olcsóbb tejből a szlovák paraszt jobban él, mint a magyar paraszt.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.18. 20:56:40

@jvizkeleti: Igazából csak a kétharmaduk szlovák, a többi idegenszívű. De csak 16%-uk tud róla.

Káposztakukac 2010.04.18. 21:03:45

@Nűnű: talán el kéne gondolkozni azon, hogy a szlovák paraszt miért tudja olcsóbban kínálni a tejet. mert hogy a német ezt teszi, ezt el lehet magyarázni azzal, hogy sokkal jobb gépek állnak rendelkezésére. na de a kelet európai gazdaságok közül az összes lehagyja magyarországot, jobbat termel, olcsóbban. akkor meg miről beszélünk? ha a magyar paraszt nem képes még a térségbeli konkurencia ellen sem fellépni, akkor nem kell mezőgazdasággal foglalkoznia.

Quarius_ 2010.04.18. 21:14:17

Ő Sztem meg igenis ez így teljesen rendben van. Egyrészt a feldolgozóipart támogatni kell, mert attól lesz szép erős gazdaság ha az ipar erős. Másrészt engem nem érdekel, hogy honnan van a tej a Pannónia sajtomba, mert nem az érdekel, hogy hol ette anno a füvet a tehén, hanem, hogy azt milyen eljárással csinálják olyan izűre, amilyet én szeretek. Amúgy meg ha fordítva is müködik, akkor az annyit jelent, hogy a többi európai országnak pontosan ugyanilyenek a szabályai...

vagyok59 2010.04.18. 21:27:28

Most voltam az Auchanban. Szlovák vaj 450 Ft, magyar 350.

Viszont a fő helyen tele nyomva szlovák vajjal, mert gondolom, ők fizettek több polcpénzt. A magyar meg jól eldugva.

Káposztakukac 2010.04.18. 23:28:02

@vagyok59: inkább nem mondom el, hogy németeknél mennyibe kerül egy liter hazai, friss és egészséges tej, mert elvágod magad. na jó, megsúgom: kb. 1/2-e a magyar árnak. 50 cent.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.04.19. 09:51:32

@Káposztakukac: Arra nem gondoltál, hogy mondjuk Szlovákiában a mezőgazdasági termelőknek nem annyiba kerül a víznek köbmétere mint idehaza? Éppen emiatt már olcsóbban tudja előállítani ugyanazt a terméket...

Összességében kb. 70% múlik a gazdán, a többi már állami szervezési és érdekvédelmi kérdés.

vismaior · http://www.elestar.hu 2010.04.23. 07:41:22

És a legfontosabb: az osztrák és a német paraszt (lehet a szlovák is) bőséges támogatást kap a terméke előállításához, hogy az ára versenyképes legyen az importtal szemben és megérje megtermelni... Nálunk nem kell a termelő, számolja csak fel a gazdaságát és vásároljon ő is a Tescoból...
süti beállítások módosítása