facebook

Manhattani gulashleves, grönlandi kürtős

2009.09.17. 18:52 Imre Laci

"A magyar élelmiszeripar válságban van, csak a húsiparban több történelmi szereplő a túlélésért küzd, vagy már el is veszítette a harcot; mindemellett fontos a magyar élelmiszeripar hisz őrzi azt az ízvilágot, amely évtizedeken keresztül jellemezte Magyarországot - mondta Csányi Sándor a Pick Szeged Zrt. tulajdonosa csütörtökön Szegeden, a Coop-Rally indítására szervezett rendezvényen.

Csányi Sándor hozzátette: emellett fontos az élelmiszeripar a mezőgazdaságnak is, hisz a gabona, kukorica termésfeleslegének levezetésében nagyon nagy szerepe van.


A Pick bizonyos szempontból egyedi, hisz az alapanyag jelentős részét saját maga állítja elő. A szakember szerint ennek azért van jelentősége, mert a magyar sertésből készített szalámi vagy kolbász, jobb, mint a más országból érkezők, a magyar takarmányozásban ugyanis a kukoricának még mindig nagy szerepe van, ezáltal "a húsnak íze is van nemcsak színe".

A reményei szerint az üzletpolitika, amelyet a Pick az utóbbi időben folytat - próbálják a hungarikum jelleget megőrizni, a hagyományos termékeket továbbvinni, ugyanakkor a fogyasztói igények szerint a termékeket fejleszteni, közben technológiát váltani - eredményhez vezet."

- MTI -

Nemes küzdelem megőrizni a régies ízeket, amelytől igazán hungarikum lesz egy hungarikum. Ki tudna elképzelni egy íztelen csabai kolbászt? Ugye, hogy irreális? De a csata megnyeréséhez bizony nem elég jó terméket gyártani. Az alapvető probléma ott leledzik, hogy a magyar ember nincs arra nevelve mint ami a Nyugat-európai államokban már teljesen elfogadott: a hazai élelmiszer preferálására.

Persze a magyaroknak mindig kijár a görbe tükör. Erre a legjobb példa, hogy Spanyolország csinálja a legnagyobb üzletet a magyar mangalicából, melyből serrano sonkát csinálnak és arany áron adnak túl rajta. Amit a magyar paraszt megtermel, azt kiviszik spanyolhonba és onnan kerül a világ minden pontjára mint hagyományos spanyol étel.

Lehet, hogy a mi unokáink már vagyonokat fognak fizetni egy valódi manhattani gulash-ért, vagy egy hamisítatlan grönlandi kürtőskalácsért. Lesz még egy-egy Pláza elit boltjának polcán utánozhatatlan ízű és illatú phenjani csípős kolbász, eredeti kirgiz töltöttpaprika és persze dán pacalpörkölt is. A köznép pedig egyen csak pizzát meg hamburgert.


 

1 komment

Címkék: spanyolország serrano hungarikum sonka export húsipar élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr451388980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemzetiszocialista 2009.09.17. 20:17:11

Volt szerencsém akár 20-30 évvel ezelőtt is Pick szalámit enni.Ahogy visszamegyek az ídőben,úgy volt egyre finomabb a szalámi. Ma már csak ritkán kóstolom meg,de nem is baj. Az íze meg sem közelíti a régiét.
süti beállítások módosítása