facebook

SPS-en keresztül kíván pénzt szerezni az IKR

2009.08.24. 08:35 Imre Laci

Eme bejegyzés apropója egy korábban megjelent botrányos cikk, mely szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. csúszópénzért az IKR Zrt-nek adta el a 800 hektárnyi bábolnai föld bérleti jogát, holott a helyi önkormányzat jobb árat kínált. Természetesen a Komárom-Esztergom megyei Önkormányzat jogosan indított pert az ügyben. Hogy miért is olyan fontos, hogy ki nyerje ennek a hatalmas földterületnek a bérleti jogát? Nem csupán arról van szó, hogy ki gazdálkodhat rajta! Nem bizony.

Január 1-jétől bevezetik ugyanis az SPS rendszert, tehát az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, melynek egyik leglényegesebb momentuma, hogy nem a földterület birtokosa, hanem annak használója (bérlője) kapja az EU-s támogatást. Így pl. az önkormányzatok, az állam esik el hatalmas pénzektől, hiszen tetemes földterületet bérelnek Magyarországon a különböző állami szervektől.

Az a kérdés pedig már abszolút jogos, hogy az a cég, amely ki tud bérelni egyszerre 800 hektár földet (pluszba!), az rá van-e szorulva az EU-s támogatásra? Szerintem nem. Mindezt tetézi, hogy a K-E. megyei Önkormányzat magánszemélyeknek kívánta bérbe adni a földterületet, hogy ezzel biztosítsa az emberek földhez jutását. Az ötlet üdvözlendő, hiszen ilyen hatalmas terület képes akár több család fenntartását biztosítani, akkor pedig miért gazdagítsa pár amúgyis milliomos cégvezér bankszámláját?


komment

Címkék: magyar eu önkormányzat korrupció támogatás nemzeti vagyonkezelő bábolna ikr sps

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr311334133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása