facebook

Divatba jöhet ismét a hagyományos piac

2009.06.26. 09:04 Imre Laci

"A felmérések szerint mára feltámadt az igény a régen megszűnt helyi piacok feltámasztására. Csakhogy ehhez nem elég a puszta szándék, a szervezés, az engedélyek beszerzése speciális ismereteket követel, ami nélkül a jó szándékú kezdeményezés már több faluban és városban is megfeneklett.

A fővárosban, a második kerületi Pesthidegkúton már sikerrel vizsgázott az őstermelői piac modell. A helyi önkormányzat támogatásával a Máriaremetei templom melletti téren havi rendszerességgel kétezernél is több vásárló fordul meg, hogy a környékbeli kertekben eddig gyakran leszedetlen gyümölcsöt, a ház körül tartott tyúkok tojását, a zöldséget, tejet, friss baromfihúst beszerezzék a háziasszonyok. Mivel e piaci formában a kereskedői lánc rövidre van zárva, átlagban 15-20 százalékkal olcsóbb lehet itt vásárolni, mint máshol."

- agroinform.hu -

A vásárlási hagyományok is ugyanúgy változnak, mint a divat. Kitalálnak újabb és újabb ötleteket, aztán előveszik a régi módszert, kicsit leporolják, az aktuális helyzethez igazítják és ismét itt a felismerés: nem is olyan rossz!

A régi és egyben hagyományos piac, melynek lényege, hogy a hétköznapi emberek is eladóként léphetnek fel, az otthoni kiskertben termesztett zöldséget, gyümölcsöt, az ólban kapirgáló pár tyúk által termelt tojástöbbletet tudják eladni jóval olcsóbban mint ahogy az a boltokban kapható.

Remélhetőleg megszűnik a nagykereskedők által gyakorolt hegemónia, újra számítani fog, hogy amit az ember elad az ne csak olcsó legyen, hanem jó is, hiszen a hírnév és a becsület a tét. Míg egy multi egyetlen vállrándítással kifizeti a romlott áru eladásáért (esetleg) kirótt bírságot, addig egy hétköznapi embernek számít, hogy egy-egy vásárló milyen tapasztalatokat szerez a portékájával kapcsolatban. A jó bornak nem kell cégér elv ismét működhet. Amennyiben jól meg tudják szervezni a piacot.


3 komment

Címkék: gyümölcs piac tojás zöldség élelmiszer hagyományos

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr211209324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manor 2009.06.28. 18:33:43

Egy APEH ellenőr szépen tudna aratni egy ilyen vásáron. Gondolom az alkalmi értékesítők közül nem sokan rohangálnak őstermelői igazolvánnyal. Vagy esetleg létezik valami más módja az ilyen jellegű jövedelem legalizálásának?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.28. 23:31:30

@manor: A téma sok egyéb kérdést is felvet, mint pl. az élelmiszerbiztonság és egyéb kérdések. Nyilván nem a panellakás 8. emeletén a balkonládában termesztett paradicsomot fogják árulni a kofák. A pontos szabályozást nem ismerem.

manor 2009.06.28. 23:42:39

Igazából ez már most is működő dolog, kisebb piacokon (vagy akár élelmiszerboltok előtt) lehet látni, hogy 1-2 ládányi mennyiséget árulnak ilyenkor az éppen érő gyümölcsökből. De talán ez inkább vidéken jellemző.
Ha rárepülnének a témára a hatóságok, akkor meg is fojtják az egészet.
süti beállítások módosítása