facebook

A sárga, a vörös, a kék és a lila

2009.04.10. 13:14 Imre Laci

Természetesen nem egy Stendhal paródiáról van szó, hanem a hétköznapi kukorica nem hétköznapi típusairól. Hazánkban köztermesztésben szinte kizárólag a sárga fajtával és annak a fakó, ún. fehér változatával találkozhatunk, míg pl. Peruban és Mexikóban, ahol nagy hagyománya van a kukoricafogyasztásnak, máig is a kék szemű a legelterjedtebb.

Először én is csupán az emberek divathóbortjának tudtam be a különböző színű kukoricák nemesítését, de kicsit utána olvasva rájöttem, hogy bizony sok különbség van az egyes típusok között.

A kék szemű kukoricát már az indián törzsek is előnyben részesítették. Napjainkban intenzív technológiák között nem termeszthető olyan sikeresen, mint a hagyományos sárga szemű lófogú kukorica, mivel nem bírja az intenzív trágyázást, az állománysűrítést. S bár egyik színes kukoricafajta sem kedveli a ma elterjedt, intenzív és félintenzív technológiát, mégis van reális lehetőség a gazdasági haszonvételükre, méghozzá ökológiai (bio) termesztésben. E fajták ugyanis beltartalmi értékek (fehérje-, ásványianag- és zsírtartalom) tekintetében felülmúlják a hibridkukoricákat, bár termésmennyiségük elmarad azokétól.

Termesztésüket nehezíti, hogy Magyarországon egyelőre nem, és Nyugat-Európában is csak génbankokból lehet hozzájutni színes szemű kukoricavetőmaghoz. Beszerzése tehát sokkal költségesebb, s termesztése során plusz kiadást jelent, hogy kevésbé bírja a kémiai növényvédő szereket, így több munkaerőt igényel (kapálás, gyomlálás stb...)

Áruk ellenére (a kék kukorica lisztjéből 2,25kg kb. 4450Ft) változatos és egészséges étrendbe jól beilleszthetőek ezek a régi, kissé mókás kukoricafajták. Érdekes és gusztusos ételek készíthetőek belőlük. Ilyen pl. a kék kukorica lisztjéből sütött kenyér, ami minden bizonnyal nem csak impozáns, de biztosan finom is!

Talán külön a fiatal hölgyeknek nemesítették ki a Hopi Pink Corn, rózsaszín kukorica fajtát.


7 komment

Címkék: vörös minőség sárga szín kék lila kukorica

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr971057691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunko_jobbos 2009.04.11. 22:04:32

Különleges véleményem: a kukorica a disznóknak való. Szóval a kukoricából sült kenyér -bármilyen színű is- nem hiszem, hogy nagyon finom lenne. Persze kinek a pap ...

Bugajozsinemszepgyerek 2009.04.12. 21:43:45

Vörös színű kukoricát magyarországon is találsz, a saját kertemben is van minden évben.
Az elterjedésének nem feltétlenül a beszerezhetetlenség, betegségekkel szembeni gyengébb rezisztencia az oka, hanem sokkal egyszerűbb: az állatok megszokják a többnyire sárgás színű takarmányokat és amikor odaöntöd neki a vöröset, nem tud vele mit kezdeni, nem rögzült az agyában, hogy a piros szín az kaja. (Abba most ne menjünk bele, hogy melyik állat színvak, vagy melyiket képzelik annak a "tudósok".)

szabolcsibetyar 2010.05.03. 11:57:36

@Bugajozsinemszepgyerek: Tudnál segíteni, hogy hol tudok venni 1-2 kg piroskukorica vetőmagot.

Báling Aranka 2012.04.13. 15:17:38

Szeretnék venni kettő kg piros színű vető kukoricát.
Ki tudna segíteni ebben?

Báling Aranka 2012.04.13. 15:18:57

@Báling Aranka: @szabolcsibetyar: Kaptál már piros vető kukorica magot? Ha igen hol, mert én is azt keresem.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.04.14. 11:19:52

@Báling Aranka: Sziasztok! A nemzetközi e-bay-ről tudtok rendelni ilyen vetőmagot, egészen olcsón. Innen lehet szemezgetni:

www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=colour+corn+seed&_sacat=See-All-Categories
süti beállítások módosítása