facebook

Ángyán nélkül bukik a Fidesz az agrár pályán

2012.01.22. 13:32 Imre Laci

 Bevallom személyesen is "érintett" vagyok a témában, mivel volt alkalmam vizsgázni Ángyán professzornál az egyetemen, de úgy gondolom mégis tudok elfogultság nélkül írni a témáról.

Lemondott Ángyán József államtitkár. A laikusok számára ez csupán egy súlytalan hír, de azok, akik kicsit is jártasak az agrárpolitikában, tudják, hogy Orbán Viktor éppen most vesztette el egyik pajzsát. Ángyán professzor (csak azért se fogom államtitkár úrnak írni!) volt az, aki a szoci érában vezette a tárgyalásokat a gazdák részéről és közvetített köztük, valamint a kormány között a tüntetések alkalmával. Szakértelmével és a tüntetések során a gazdák körében szerzett elismertségével a Fidesz szépen be is húzta a sok-sok százaléknyi szavazót az ő segítségével. A választásoknak azonban vége, a választási törvény módosítva, ezzel elkerülhető a 2014-es bukás, tehát nem is okozhat olyan nagy problémát, ha a kormány módosít agrár-arculatán (is).

Fotó: Magyar Hírlap

A hírrel kapcsolatban igen érdekes, hogy szinte az összes, akár jobb, akár baloldali hírportál és sajtótermék viszonylag hitelesen írta meg a lemondás hátterében húzódó okokat. A Magyar Hírlapban is olvasható (bár csak második okként lett megemlítve), hogy az Ángyán József által képviselt kisgazdasági rendszer helyett a szaktárca vezetése inkább a részvénytársaságok érdekét kívánja majd a jövőben szem előtt tartani.

Amikor meghallottam, hogy Ángyán József tényleg beadta lemondását (korábban voltak híresztelések, hogy már többször is be kívánta nyújtani, de rendre lebeszélték róla) eszembe jutott egy ominózus Mezőgazdasági bizottsági ülés a Képviselői Irodaházban, amikor is Vancsura József meghívott vendégként vett részt az ülésen. Miközben éppen a Gabonatermesztők Országos Szövetségét ajnározta (amelynek ő az elnöke), említést tett arról, hogy a szövetség 1,2 millió hektárt integrál és körülbelül 1300-1400 gazdálkodót fog össze. Egy roppant bonyolult matematikai műveletsorozatot követően ki is derült, hogy az átlagos birtokméret az ő esetükben 800-900 hektárra esik. Nem hiszem, hogy ez lenne az "Ángyáni-ideál".

Ángyán prof. lemondása intő jel az emberek számára és mutatja, hogy a Fideszen belül is igen erős érdekellentétek vannak, illetve hogy működik az egyes érdekcsoportok lobbija. A nagyoké persze erősebb.

Azzal, hogy Ángyán elhagyta a kormány kötelékét, az általa bevitt szavazatokat viszi majd magával. Fontos kérdés, hogy melyik ellenzéki párt fogja tudni majd az így leszakadókat bevonzani.

Summa summarum: egyik szemem sír, mivel Ángyán József volt az egyetlen igazán jó szakember a kormány gárdájában, másik szemem viszont nevet, hiszen ő legalább nem adta fel elveit az államtitkári pozícióért.


 

10 komment

Címkék: lobbi józsef államtitkár lemondás okok ángyán

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr303691044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King of Körút 2012.01.23. 17:33:33

Ángyán József lehetett akármilyen jó agrármérnök, az agráriumot és a vidék jövőjét tekintve álomvilágban élt. Mégis miből gondolta a kisméretű családi gazdaságokra épülő mezőgazdaságot, élelmiszer-előállítást és a szociális programokat finanszírozni? A mezőgazdaság sokszereplősítése jelentős terhet róna az államra, hogy ezeket az embereket kisegítse, mert a saját felhasználásra és némi értékesítésre alapozott termelésből nem lehet megélni. Ráadásul kérdés, hogy vajon ki fogja tudni ellenőrizni és áttekinteni ezeknek a szereplőknek a gazdálkodását, és hogy fognak adózni? A kis eldugott piacokon, meg a (várható) termelői csereügyletekben hová tűnik majd az áfa? Mert az egy kicsit bökni fogja a többi szektorban dolgozók csőrét, hogy az ő adójukból emberek százezrei (sőt...) bohóckodnak zsebkendőnyi területeken, miközben semmilyen szinten nem vállalnak részt a közteherviselésből. Az is téves feltételezés, hogy a vidéknek a vérében van a mezőgazdaság és csak földet kell adni nekik. Rengetegbe kerülne a képzés, szaktanácsadás, de ekkora területeken már technológiáról sem lehet beszélni, mert az erősen (üzem)méretfüggő.

A fideszes utópia szerint tehát születne egy technológiai és méretgazdaságossági szempontból abszolút hendikepes, rendkívül támogatásigényes, alacsony hatékonyságú agrárium, mint megoldás a vidék problémáira. Én pedig nem értem, miért a harmadik világhoz akarunk közelíteni, magas mezőgazdasági foglalkoztatással, kapával, kaszával és pusztai vadromantikával.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.01.24. 12:16:06

@King of Körút: Úgy vélem, hogy a kisebb üzemméret is lehetne életképes, hiszen ez működik Nyugat-Európában. Az adózási rendszer valóban erős átalakításra szorulna az agrárium terén, ebben egyetértünk. A támogatási rendszer az EU más országaiban ugyanúgy jelen van mint itthon, szóval a "hendikepességet" nem róhatjuk fel a kisméretű gazdaságok számlájára.

Összességében a sok kis gazdaság (megfelelő adózási háttér kialakítása után!) többet tudna adózni és több embert is alkalmazna, mint a jelenlegi nagyok.

Szabad Gábor 2012.01.25. 11:19:30

Vidékfejlesztés kontra vidékfejvesztés

Darányi Ignác Terv – az idea nagyszerű, a gyakorlat már most cáfol

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1508_debreceni_favagas_sotetedes_utan

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.01.25. 11:38:18

@Szabad Gábor: Ez a munka a Darányi Ignác Terv keretein belül valósult meg? Szerintem ez csak valamilyen önkormányzati mutyi lehet.

A cikk írója bemehetett volna az önkormányzathoz és kérhetett volna információt arra vonatkozóan, hogy miért is vágják ki a fákat.

Ennek ilyen formában nincs semmi köze a mezőgazdasághoz vagy a vidékfejlesztéshez.

Szabad Gábor 2012.01.25. 11:50:00

@Szabad Gábor:
elnézést, igazad van. sajnos rossz soron nyomtam a ctrl+C-t.

ez a helyes link. hogyan tudnám kijavítani?

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1517_videkfejlesztes_kontra_videkfejvesztes

Szabad Gábor 2012.01.25. 11:51:54

Vidékfejlesztés kontra vidékfejvesztés

Darányi Ignác Terv – az idea nagyszerű, a gyakorlat már most cáfol

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1517_videkfejlesztes_kontra_videkfejvesztes

King of Körút 2012.01.27. 11:23:14

@Imre Laci: Nem lehet összehasonlítani az itteni viszonyokat a nyugat-európaival. Ott maga a vidék-fogalom egészen mást jelent, a falu nem egyenlő az elmaradottsággal, elszigeteltséggel. Eleve jóval városiasabb a településszerkezet, és azért meg lehetne nézni, hogy egy összetett mutatórendszerben hogyan szerepelne a Lisszabontól Berlinig húzódó, ún. problématérségek átlója mentén elhelyezkedő európai rurális tér, összehasonlítva a magyar vidékkel.

Éppen emiatt nem mondható el az sem, hogy azért, mert nyugaton működnek a kisüzemek, már Magyarországon is megoldást jelentenének a gyökeresen más feltételekkel induló vidék számára. Általában véve magasabb az információ-ellátottság, a technológiai színvonal, rend uralkodik a pénzügyekben, és jóval erősebbek a horizontális együttműködések, az érdekképviselet, a szaktanácsadás megoldottabb. Persze biztos nálunk is lehet mondani mintaüzemeket, de ez a stratégia nem ebbe az irányba mutat, hanem egy szociális elfekvőt csinál a mezőgazdaságból, ahol nincsenek elkülönítve egymástól az árutermelő (versenyző) és a szubsztantív mezőgazdasággal kapcsolatos szándékok.

A támogatási rendszer persze, hogy jelen van minden országban, de egy tömeges foglalkoztatás esetében az ország számára az ide szükséges jövedelemkompenzáció egész egyszerűen megfizethetetlen. Az újonnan belépő rengeteg szereplőnek a támogatása már teljes egészében az állam feladata lesz, mert ezekben a "gazdaságokban" már az elsőpilléres közösségi támogatásokra való jogosultságot aktiváló feltételek sem teljesülnek majd.

Szóval nekem az a bajom, hogy bonyolult kérdésekre megint indokolatlanul egyszerű válaszok születnek, a vidékfejlesztés problematikáját nem komplexen kezelik, hanem eltolják agrár-irányba, egy alapvetően életképtelen modellt tekintve jövőképnek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.02. 15:16:09

A fidesz csa kretirikában különül el az mszp-től, ugyanaz a kettő, ugyanazt
kkbk.blog.hu/2012/05/22/angyan_es_a_tartotisztek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.06.02. 15:16:48

A fidesz csak retorikában különül el az mszp-től, ugyanaz a kettő, ugyanazt csinálják,közben megosztanak és uralkodnak.
süti beállítások módosítása