facebook

A helyi feldolgozás elősegítésére

2011.07.28. 16:21 Imre Laci

Mint ahogy azt egy korábbi bejegyzésben említettem is, nem elég az állatlétszámot növelni hazánkban, ugyanis nem elsősorban a mezőgazdaság termelői oldalával van a gond, sokkal inkább az értékesítéssel, és főleg az azt követő feldolgozással! Egészen pontosan annak hiányával, mivel sajnos nincs hazánkban számottevő, az agrárium produktumát teljes egészében felvenni képes feldolgozóipar.

Ez a probléma nem annyira a növénytermesztés, mint inkább az állattenyésztés nyűgje, hiszen főleg ez az ágazat sínyli meg a szigorú EU-s szabályozást, a tőkehiányt és a külpiaci árak is erre a szektorra vannak a legnagyobb hatással. Sajnos az állati termékek feldolgozására alkalmas üzemek létesítése a lakosság részéről sem preferált folyamat, a környéken élők gyakran a keletkező szagoktól féltik lakóhelyüket.

Azon túl, hogy a lakosság részéről bizonyos elutasítottság, ellenszenv van a feldolgozók ellen, egy vágóhídnak további rengeteg egészségügyi előírásnak kell megfelelnie, amihez fejlett infrastruktúra is szükséges. Ennek hiányában hiába a megfelelő hely, a tőke, nem jöhet létre az üzem.

A vágópontok létesítésének szigorú szabályain lazít a kormány, hogy ezzel is elősegítsék a vidéki, helyben történő feldolgozás újbóli megerősödését. Igen, újbóli, hiszen azok a kis kapacitású vágóhidak, amelyek nem voltak képesek az EU-s szabályoknak megfelelni, rendre bezárták kapuikat. A szabályok módosításával immáron 100km-es körzetből szállíthatnak be élő állatot a vágópontra, illetve éves átlagban heti 100db sertést, juhot, kecskét, 20db szarvasmarhát és évente legfeljebb negyedmillió baromfifélét lehet vágni.


 

4 komment

Címkék: jog eu szabály vágóhíd vidék vágópont

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr773107519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.30. 23:31:01

És milyen előírásokat nem kell betartani? Nem szeretnék egy jófajta disznótortól valami kis kellemes élősködőt összeszedni!

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2011.07.31. 11:03:25

@TrueY: Egészségügyi szempontból ugyanolyan szigorúak a szabályok, tehát élelmiszerbiztonsági kockázatot nem jelentene az új vágópontokról kikerült húsok fogyasztása. Az EU-s szabályokat továbbra is be kell tartani.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.06. 21:55:34

@Imre Laci: Akkor nem értem! Most lazítás lesz, vagy nem lesz?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2011.08.13. 15:18:13

@TrueY: Az eddigi szabályokhoz képest (pl. max. 50km-ről lehetett élő állatot szállítani a vágóhídra) a mostani módosítás lazításnak mondható.
süti beállítások módosítása