facebook

Márton napi gágogás

2009.11.11. 20:59 Imre Laci

November 11. a népi hagyományok szerint a libafogyasztás napja, hiszen Szent Márton a lúdak óljába bújt el, hogy ne kelljen püspöki kinevezését elfogadnia. A jószágok azonban gágogásukkal elárulták a pap rejtekhelyét, így ő lett Tours püske.

Sajnos mára már nagyon kevesen ismerik ezt a szép legendát, a katonáról, ki köpenyét egy koldusnak adta, majd végül egyházi pályára állt, s a püspökségig vitte. Valódi páli fordulat. Ilyen éles váltások manapság már nem léteznek. Az igazat megvallva mára már a legtöbb ember nem is fogyaszt lúdhúst, hiszen azt a májhoz hasonlóan kuriózumnak tekintik. Az árát tekintve azonban egy kis matekozás után rájöhet az ember, hogy egyáltalán nem olyan luxuscikk mint ahogy azt hisszük.

Két McDonald's-os ebéd árából már egy elég komoly libapecsenyét lehetne sütni. Annyi különbséggel persze, hogy az utóbbival jól is lakik az ember és még egészségesebb is.

Nem akarok a globalizáció ellen ágálni minden postban, de igenis káros, hogy manapság egy gyerek hamarabb eszik pizzát, gyrost vagy kínai ételt mint mondjuk libát vagy vadhúst, holott kis hazánk mindkettőről híres. Ez igenis a globalizáció átka, hiszen a nemzetközi cégek, mint amilyenek a gyorséttermek is sokkal nagyobb tőkével olyan marketinget folytatnak, amely mellett labdába se rúghat egy magyar termelő.

Emlékszem mikor kisiskolásként sok osztálytársam kritizálta az iskolai menzát, hogy ott miért nem lehet hamburgert kapni a pörkölt helyett. Nem tudom, hogy most milyen az iskolai étkeztetés színvonala, de nem szeretném megélni, hogy már ott is pizzát és hamburgert adjanak a tápláló és változatos magyar konyha helyett.

Hamarosan ott fogunk majd tartani, hogy sehol a világon nem lesznek hagyományos helyi ízek és ételek. A rétes és a pogácsa helyett lehet majd kapni McNuggets-et, a mákos gubát pedig végképp el lehet felejteni! Bodzaszörp helyett pedig lehet majd inni a szénsavas üdítőket.

"Bojkott után akciók szomorítják a magyar libatenyésztőket - írja a Népszabadság szerdai számában.

A szárnyastartók üzletén sokat rontott a közelmúltban a Négy Mancs állatvédő alapítvány kampánya a magyar víziszárnyastartás hagyományosnak számító töméses és tolltépő módszerei ellen.
Úgy tűnt, hogy az idei szezonra már visszavonulót fújnak az állatvédők. A tenyésztőknek azonban nincs okuk a megkönnyebbülésre. Az idén nem a bojkottal, az árakkal gyűlik meg a magyar szállítók baja, pedig korábbi terveik szerint októbertől karácsonyig 3,2-3,3 millió libát és nagyjából ugyanennyi kacsát szállítanának egészben és feldolgozva döntően a német ajkú Európába.
Szabó Miklós, a debreceni székhelyű Tranzitker Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tavalyi árak felét, harmadát, 1,8-2 eurót fizetik a német kereskedők a magyar szárnyas egy kilójáért. Sok magyar és lengyel liba maradt a német kereskedők fagyasztójában, amitől az idén szabadulni szeretnének a forgalmazók. Így kevesebbet és kevesebbért tudnak a magyarok szállítani.
Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója az elmúlt évek legrosszabb szezonjára készül. A csökkenő németországi árak és kereslet miatt a szentesi cég menekülési útként új piacokat keresett Csehországban, Szlovéniában, Angliában, Olaszországban és Oroszországban.
"

- MTI -

Sajnos a Márton napi hírek negatívak. Azon, hogy jövőre más hangvételű bejegyzés szülessen, nekünk kell dolgoznunk. Egyenként külön-külön és így együtt.


30 komment

Címkék: nap magyar étel gasztronómia lúd hagyomány pizza hamburger márton multikulti liba

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr431518810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ohh_vazze 2009.11.11. 23:19:55

Minden elismerésem a magyar javak előtérbe helyezésének, de az origóba belegondoltál már?: "A jószágok azonban gágogásukkal elárulták a pap rejtekhelyét"

Őrület nem? Innen indult? Erre hivatkozunk? Ez az alap?

Az a baj, hogy nincs hagyomány....
Érdemes beszélgetni akár néptáncos csoportok tagjaival is. Gyakorlatilag fingjuk nincs az egészről...
Társadalmilag most éljük meg amikor végképp elpárolog az együvétartozás.
Márton nap? Gyakorlatilag a polcról leemelt valami, amiről nem igazán tudják, hogy mi. Egyszerű körítés.
Kissé erőltetve, gyakorlatilag kasztrálva egy panel.
Ez van....
És mindenki beleszar miután elmúlik.....

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2009.11.11. 23:43:02

@ohh_vazze:

Püspökké választása elôl menekült. És lebukott. Szörnyû.

Az újbor ünnepe is, a tél kezdete - állatok beterelése, munkák vége a szabadban.

És a körítés tényleg fontos. Én párolt káposztával ettem, eredetileeg krumplipürét is akartam csinálni hozzá.

Ha nagyon akarod: az életünk panelekbôl áll, s elôbb-utóbb mindenki beleszar miután elmúlik.

min 2009.11.11. 23:47:40

Akkor az olaszok egészségtelenek ha pizzát esznek a kínaiak ha a kíani konyhát népszerűsítik stb. Micsoda marhaság ez. A pizza egy kalap a libával. Délen ugyanolyan főkaja bárhogy is fáj az ellenkezőjét állítóknak. Egy mekis kajában mi az egészségtelen? Az agyament előítéleten kívűl?
A saláta? a paradicsom? a sajt? a darált marhahús? a zsemle?
Az éttermek jó része ugyanolyan alapanyagokkal dolgozik.

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2009.11.11. 23:52:18

@min:

Helyi ízek és ételek eltûnését fájlata a szerzô. Azt ha más nemzetek ételeit esszük már gyerekkorban is.

min 2009.11.11. 23:59:01

@Panther V.: Hát igen ez már a szülő felelősége.
Én magyarkaja párti maradok de alkalmanként jöhet a meki a pizza stb...
Amúgy az igaz , hogy sokan nem tudják mi a jó de ez a mai welness- és "egészséges" kaja divatnak is köszönhatő

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2009.11.12. 00:02:24

@Abramelin:

A Super Size Me azért nem jó példa mert, ha mindennap marhapörköltet és töltöttkáposztát eszel, s a legfinomabb magyar borral öblíted le az sem túl egészséges hosszútávon.

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2009.11.12. 00:03:23

@min:

Ezzel egyetértek. Meg az ellentmondó információözönnek.

pizsama 2009.11.12. 00:17:40

Jah, én is töpörtyút fogok adni a gyerekemnek, meg pacalt, meg kocsonyát, hadd tudja meg milyen a jó magyar ételek! :D

Viccet félretéve, tényleg aggasztó, hogy a mai fiatalok nem szívesen eszik a magyar ételeket (nem feltétlen az ilyen egészségtelenebbeket, amiket az előbb leírtam). Én mostanában kezdtem el megtanulni azokat az ételeket, amiket gyerekkoromban nagymamáimnál ettem, és nagyon szerettem: szabolcsi töltött káposztát, dödöllét, és más finomságokat. Remélem, hogy egyszer majd a gyerekeim is megismerhetik ezeket az ízeket.

TGV 2009.11.12. 00:54:21

idegesito ez a poszt.

nem agalni kell a globalizacio ellen , hanem tenni.
mindenki tegye a magaet es ne gagogjon, hogy jaj, majd a multik elveszik az izeinket.
Ha nem akarod, hogy a gyereked mekiburgert egyen, akkor setalj el a mekibe, vigyed haza neki, hidegen es elazva rakd ele. Melle meg rakj rendes etelt.

Art Mooney 2009.11.12. 01:26:50

@TGV: idegesítő ez a komment.

a szülő nem tulajdonosa a gyerekének, nem állhat mellette egész nap és nem irányíthatja. amikor nincs mellette (azaz az idő nagy részében), akkor a gyerek a kortárs csoport, a média és a külvilág ingereinek van kitéve, amire egy multi sokkal nagyobb hatással van, mint a szülő; arról nem is beszélve, h a teenagerek eleve kétellyel viszonyulnak a szülő álláspontjához.

nem egyenlő erejű felek csatája ez, álságos az ellenkezőjét sugallni.

Stefan Derrick 2009.11.12. 01:30:50

A Négy Mancsnak pusztulnia kell!
Ha a gyerekkel megkóstoltatsz egy értelmes ételt és mekis szart, magától is kiválasztja az előbbit és hanyagolja az utóbbit. Ennyi a titok.

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2009.11.12. 01:41:50

@TGV:

Apám néhány éve ki jött hozzám vidékre segíteni, megkérdezte mit hozhat. Mondtam kaját. Beugrott egy mekibe, mire kiért vele olyan volt mit mondtad. :-)

gitáros 2009.11.12. 02:48:13

@Abramelin:
A világ legostobább filmje szerintem.
Merugyebár kurvára nem azt bizonyítja be, hogy azok a kaják egészségtelenek (egyébként tényleg, mitől kéne annak lenniük?), hanem azt, hogyha ezekből degeszre eszed magad napról napra, heteken át, akkor támadnak bizonyos problémáid...

gitáros 2009.11.12. 02:52:30

@Stefan Derrick:
És ha a piszok kölök napközben megéhezik, rohanvást betér a legközelebbi búsulójuhászba egy adag gyors tőtöttkáposztára... :)

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.11.12. 02:53:42

@min: "A saláta? a paradicsom? a sajt? a darált marhahús? a zsemle?"
A nutria? A krumplipor? Az adalékokból készülő zsemleszerűség?

Próbáld egyszer ki. Vegyél pár zsemlét a sarki péknél, marhahúst a hentesnél, salátát-paradicsomot a piacon, vagy akár a zöldségesnél, sajtot a piaci sajtboltban, majd egyszerűen otthon csinálj egy hamburgert.

Ha nem megy, ezek segítenek:
www.mindmegette.hu/hamburger-hazilag.recept

Vagy a google. és mindjárt kiderül, hogy van némi, mondhatni nüansznyi különbség hamburger és a makettje között.

Majdnem ugyanez a szitu a pizzával, kínai kajával. Még egy rendesebb budapesti olasz étteremben is viszonylag ehető pizzát adnak, de az is nyomokban hasonlít az olaszra.

A kínai gyorséttermet is bátran össze lehet hasonlítani valamelyik komolyabbal, vagy egy szecsuáni kispiszkossal.

Tehát pontosítanék: nem a hanburger, pizza, kínai a bibis, hanem azok gyorséttermi, franchise változata. Azok egyszeráűen a súlyos lehúzás, átbaszás kategóriájába tartoznak.
---
Drága hentesnél vettem másféllibamellet, drága zöldségesnél káposztát, ezt-azt. Krumpli van otthon, egyéb alapanyagok szintén. 3500-4000 forintból, plusz saját munkából hatan vastagon jól lakunk a Márton-napi libabuli alkalmából.

Csore60 2009.11.12. 07:03:11

Nagyon szívesen vennék libát, de nem nagyon kapni, ha van is, elég drága.
Ha annyira sok itthon a felesleg, meg kéne próbálni olcsóbban eladni a magyar piacon. Talán rákapnának a vásárlók.
Gyerek koromban mindig nevelt a nagyanyám libát,. A hízott liba mája nem volt luxuscikk. 1 libából sokféle étel készült. Leves, pecsenye, töltött libanyak, ludaskása, sült máj, libatepertő és természetesen isteni libazsíros kenyér.... Ezekről ma már csak álmodunk.

Panther V. · http://kigondoltam.blog.hu 2009.11.12. 07:28:43

@Csore60:

Drága? Ez vicces. 2500forint körül van kilója a libaellnek. Ennyibôl jól lakik egy négy tagú család.

gastro vazze 2009.11.12. 08:15:48

A Márton napi libázás el-elmaradásának az oka lehet egyébként az is, hogy nem munkaszüneti nap szerintem, mint a többi ünnep, amelyhez kaja-munkaszünet társul: pl. Húsvét-tojás, sonka, Karácsony- hal, bárány, stb.., Hálaadás - Pulyka, stb..

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.11.12. 08:44:29

@Csore60: Öt-hat kg közötti pecsenyeliba, konyhakészre felpucolva, májjal, szívvel együtt 6000.- Ft. Ha kettőt vesz, 5000.- Ft/db. Nagyjából 1000-1200.- Ft/kg.

TGV 2009.11.12. 09:40:51

@Art Mooney: ez elegge bena ervelesz szvsz.

a gyerek jo esetben 10 eves kora elott nem jar a korcsoportjaval kozosen, vastag bukszaval a zsebeben gyorsetterembe. Addig azt eszi, amit az edes szuloje ad neki. A gyerekek izlese egyebkent sem tul kifinomult, nem csoda, hogy pl. Franciaorszagban az 1. szamu gyerekmenu barmely etteremben daralt marhahusbol keszult steak es sultkrumpli. Aztan fiatal felnott koraban meg barmit magabatom, amit gyorsan megkap.
Csak aztan kezd igenyesebb lenni, piacra jarni - jo esetben.
A jo konyhara valo neveles gyerekkorban tortenik, a konyhaban - szerintem - es kesobb meghalalja magat. A vilag izeinek megismerese pedig segit abban, hogy a magyar konyhat ertekenek megfeleloen el tudja magaban helyezni.
Tul konnyu erveles az, hogy a multik ellenallhatatlanul zombit csinalnak a reklamjaikkal mindenkibol. A hamburger nem magia, egy korrekt elelmiszeripari termek remek marketinggel.
En magam nem jarok ilyen helyekre - csak vegszukseg eseten (2-3 evente egyszer), mert barmikor fel tudom magamban idezni az izet. Es nem iszom cukros uditoitalokat, mert felnottem es ennek megfelelo az izvilagom.

Amugy latta valaki a Benko feleseget keres masodik adasat? Tunde, 21 eves, meg azt sem tudta hogyan kell kimagozni egy gyumolcsot...

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.12. 09:50:32

Nem tartjuk ezt a hagyományt mi sem.

min 2009.11.12. 09:55:32

@Vérnűsző Barom: Na nem mondod, hogy az éttermek a mamika otthon termesztett paradicsomát és egyébb zöldségjeit veszik...vagy nem az előre lefagyasztott sültkrumplit...
Bírom az ílyen hülyeségeket amik a gyorskajáldák ellen próbálnak érvelni. Egy kezem elég, hogy megszámoljam hány pék süt normális zsemlét.
Bármilyen szar érzés a gyoréttermek legtöbbjében előbb kapsz friss kaját mint az éttermekben.
Miben különbözik az itthon készült pizza az olasztól????? Mert nem olaszban sütik? Ugyan már ...Én olaszban amúgy sem ettem még jó pizzát.
Előitélet és divatból globalizáció ellenesség. Ezek az érveid...

min 2009.11.12. 09:56:53

A piacon a legtöbb eladó viszonteladó nem termelő.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.11.12. 10:20:57

@min: "Én olaszban amúgy sem ettem még jó pizzát."
Ez kész.
Agymosott idióta.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.11.12. 10:41:03

@min: Kis keresgélés után meg lehet találni a termelőket is. Ezen kívül a viszonteladótól is lehet venni libahúst... A lényeg, hogy magyar terméket vegyél, ha már van.

@gitáros: Megboldogult gyermekkoromban inkább csináltam otthon egy szendvicset zsemléből, kolbászból és paprikából, mint hogy több ezret elköltsek a gyorsétteremben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy néha nem eszek McDonald's-os kaját. De ha be is megyek, többnyire a társaság visz be.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.12. 11:51:44

Én nagyon szeretem a libát, de nagyon ritkán találok friss és szép húst még a piacon is. Amivel meg kétségeim vannak azt inkább meg már mégsem...

Art Mooney 2009.11.12. 20:41:18

@TGV: ez eléggé béna cáfolat szvsz

1. a teenager kort elérve a gyermekkorban tanultakat ill. a szülői véleményt jobbára felülírja a kortárs csoport véleménye

2. nem teszi elfogadhatóvá a multik tisztességtelen nyomulását az, h a szülők egy része otthon nem főz minden este világszínvonalon

3. nem teszi elfogadhatóvá a multik tisztességtelen nyomulását az, h speciel rád ez már nincs hatással

4. eredeti érvelésed sem helytálló, hiszen a gyerek a mekiben helyben, fogyasztható állapotban jut a junk foodhoz - az h nem frissen nem finom, nem jelenti azt h frissen nem "finom"
süti beállítások módosítása