facebook

A magyar agrárbank koncepciója

2012.04.10. 10:00 Imre Laci

Igen régen szóba került már a politikai vezetők között, hogy létre kellene hozni egy, csakis és kizárólag a mezőgazdaság finanszírozására szakosodott pénzintézetet, egy agrárbankot. A szóbeszédből és emlegetésből mára körvonalazódott szándék lett, s immáron megjelent cikk is a témával kapcsolatban.

Emlékszem, még parlamenti gyakornoki időm során is felmerült a téma a vis maior törvény vitája során, hogy a gazdálkodók a kötelező befizetéseket egy külön erre szakosodott intézetbe folyósítsák, s amennyiben a beszedett összeg nem kerül felhasználásra, hitelnyújtáshoz lehessen felhasználni tőkeként. Maga a koncepció mindegyik parlamenti párt részéről pozitív fogadtatásban részesült, természetesen ki-ki a maga szájíze szerint fogalmazva meg elgondolásait a közös bank jövőjéről, funkciójáról.

Mivel nem vagyok jártas a banki rendszerekben, és úgy általában a mezőgazdaság közgazdaságtani vonatkozásait is csak felületesen ismerem, nem kívánok precíz okfejtéseket és gazdasági elemzéseket folytatni az alábbiakban. Ennek ellenére eljátszottam a gondolattal, hogy elsősorban milyen "szabályoknak" kellene megfelelnie egy általam elképzelt agrárbanknak. A fent linkelt cikkben olvasható, hogy Fazekas miniszter úr szerint belátható időn belül létrejöhet egy ilyen bank, így fontosnak tartom, hogy a társadalom lehető legnagyobb hányada értesüljön magáról a kezdeti koncepcióról is, hiszen a mezőgazdaság sorsának alakulása roppant mértékben befolyásolja a hazai élelmiszerpiac helyzetét.

1. A Magyar Agrárbank (nevezzük így) kizárólagos tulajdonosa a magyar állam, s ezen tulajdonosi jogkör minden időben elidegeníthetetlen legyen.

Erre azért lenne szükség, hogy elkerülhető legyen egy-egy cég, vagy érdekcsoport befolyása a magyar agráriumban résztvevők felett. Amíg nem tud nyomást gyakorolni a bank működésén keresztül a termelőkre valamilyen kül- vagy belföldi érdek, addig mondható csak biztonságosnak a bank működése. Ennek pedig egyetlen záloga, ha a pénzintézet 100%-ig állami tulajdonban van.

2. A Magyar Agrárbank vezetése (elnöksége és felügyelő bizottsága) csak olyan, kizárólag magyar állampolgár lehessen, aki itthon szerzett mind az agrár-, mind pedig közgazdaság-tudományok területén tudományos fokozatot és szakmai tapasztalatot. Továbbá legyen büntetlen előéletű, szakmai előmeneteléből adódóan ne álljon fenn annak a kockázata, hogy egyes személyek vagy gazdasági szervezetek befolyással lehessenek döntéshozatalára.

Ezen felül igen fontosnak tartanám az agrárbank vezetősége tekintetében a személyes felelősségvállalást is, ezzel harmonizálva az oly rég óta a magyarságban élő elszámoltathatóság igényével is.

3. A Magyar Agrárbank csak forint alapú hiteleket bocsásson ki, a kamatok meghatározásakor pedig vegye figyelembe a kérelmező által végzett tevékenység jövedelmezőségét, illetve a termék előállításának biológiai korlátaihoz mérten szabja ki a hitel futamidejét.

Elég volt az egyoldalúan megkötött, kockázatos devizahitelekből! Alacsony ráfordítású rendszereknél (pl. őshonos állatok rideg tartása) nem várható el nagy összegű hitel rövid futamidejű visszafizetése, illetve unipara (egyet ellő) és hosszú generációs idejű állatok (pl. szarvasmarha) esetén is hosszú megtérülési idővel kell számolni.

4. A Magyar Agrárbank tőkéje csak és kizárólag a magyar gazdatársadalom befizetéseiből, illetve a mindenkori Kormány által, az éves költségvetésből erre a célra elkülönített keretéből származhat.

Ezen kikötéssel elkerülhető, hogy más iparágból származó források révén bizonyos körök befolyással legyenek a bank, s ezáltal az agrár ágazat életére, gazdasági helyzetére.

5. A Magyar Agrárbank a hitellehetőségek tekintetében egyenlő ügyfélként kezelje a kis-, a közepes vállalkozásokat a nagyvállalatokhoz képest. A befizetések mértéke ne predesztinálja a hitelek folyósításának esélyeit.

Ma Magyarországon a támogatások és pályázatok döntő részét az egyébként is tőkeerős és emiatt igen jó szakértői gárdával rendelkező nagyvállalatok nyerik meg. Érvelésük szerint mivel a KKV-knál többet tesznek a kasszába (ami persze erősen vitatható) ezért nekik több is kell hogy jusson a támogatásokból. Természetesen ennek ellenére elvárható, hogy a kisgazdaságok is szakmailag kifogástalan pályázatokat, hitelkérelmeket nyújtsanak be a bankhoz.

6. A Magyar Agrárbank csak és kizárólag a Magyarországon, mezőgazdasági termelést (!) és feldolgozást folytató vállalkozások, családi gazdálkodók és őstermelők számára nyújtson hitellehetőséget. Csak és kizárólag 100%-ban magyar tulajdonban lévő cégek és természetes személyek folyamodhassanak hitelhez. Egyetlen olyan cég se jusson hitelhez, amelynek tulajdonosi köre nem tisztázott, illetve amely zsebszerződések és strómanok útján jutott itthon földhöz.

Fontos, hogy a Magyarországon csupán telephellyel rendelkező, valamilyen mezőgazdasággal kapcsolatos szolgáltatást (pl. termékek forgalmazása, szaktanácsadás) nyújtó cégek ne részesülhessenek efféle pénzügyi segítségben.

Természetesen ha az ember kicsit jobban beleásná magát a témába, még rengeteg kikötést le lehetne írni, azonban mint ahogy a bejegyzés elején is említettem, nem kívánok részletes gazdasági elemzésbe kezdeni, csupán vitaindítónak szántam eme sorokat és gondolatokat. Ti milyen kikötésekkel egészítenétek ki a fentieket?


 

2 komment

Címkék: bank szabály sándor agrár fazekas

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr324370124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

King of Körút 2012.04.10. 15:07:48

Már vártam, mikor születik ebben a témában poszt :)

A felállított szabályrendszerrel abszolút egyet tudok érteni, viszont maga az agrárbank ötlete elég ingatag lábakon áll. Nem is azért, mint ami miatt annak idején eltűnt az Agrobank és az azt beolvasztó Mezőbank (előbbi azért, mert megszűnt a legfőbb forrás, a nagy állami gazdaságok és szövetkezetek befizetéseiből működő Kölcsönös Támogatási Alap, utóbbi pedig azért, mert a rengeteg kockázatos hitelkihelyezés miatti tőkeinjekció levitte az árfolyamát, satöbbi, ismerjük a történetet az Erste-vel).

Az első és legfontosabb, hogy a 90-es évek eleje óta többször igen messze jutottak az agrárfinanszírozás ilyen formájú kivitelezésének tervezésében, de a finisben mindig beütött a felismerés: az államnak sokkal gazdaságosabb meghatározott hitelkonstrukciókat, pénzügyi termékeket, csomagokat finanszírozni, mint komplett bankhálózatot kiépíteni. Az agrárhitelezést általában az MFB végezte, a (viszonylagos) egyszerűség és gyorsaság kedvéért a kereskedelmi bankok közvetítésével, megállapodva azokkal a kockázatok és a hasznok kérdésében.

A másik, hogy egy újabb, állami támogatásoktól függő bank nem valószínű, hogy társadalmi szempontból fenntarthatóan oldaná meg a mezőgazdaság finanszírozását, mivel más szektorok már így is túlkompenzáltnak, túltámogatottnak vélik az agráriumot, miközben az agrárszereplők befizetései nem fogják fedezni a közepes vagy nagyobb beruházások meghitelezését, így újabb társadalmi feszültség keletkezhet, mivel megint máshonnan kell elvenni azt a forrást.

A legszűkebb keresztmetszet viszont maga a leendő ügyfél: egy bank szívesen ad pénzt, ha vannak információi a megelőző évek forgalmáról, a fennálló vagyoni helyzetről és a jövőbeli tervekről, azaz összefoglalva a megtérülés és visszafizetés esélyeiről. Ha az ügyfélnek (mint megannyi őstermelőnek, családi gazdálkodónak) nincs bankszámlája, megfelelően vezetett könyvelése, kidolgozott koncepciója, nem lehet hitelképes. Tehát amíg ez a pénzügyi kultúra pozitív irányba nem változik, addig pont azok nem fognak megint részesülni az agrárbank előnyeiből, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rá.

Még beszélhetnék itt alternatív megoldásokról (pl. szövetkezeti pénzintézetek), de az már messzire vezetne. Ha a fenti dolgokat sikerül valahogy megoldani, vagy legalább tendenciáját tekintve javítani, én támogatnám az agrárbank ötletét. De azért ott is előjön, hogy egyetlenegy pénzintézet sem él meg, ha nem diverzifikálja a tevékenységét. Márpedig ennek a veszélye fennáll egy agrárhitelezésre szakosodott banknál. Ellenkező esetben viszont óhatatlanul sérülne az az elvárásrendszer, amit a cikkben felállítottál.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.04.10. 17:28:53

@King of Körút: Annyival kiegészíteném, hogy ha sikerül is tőkét bevonni, az agrár szektorra jellemző lassú megtérülés miatt rövid időn belül likviditási problémák lennének, amennyiben nem tudnak rendszeres bevételre szert tenni (pl. bírságok, stb...).
süti beállítások módosítása