Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

facebook

Szénában vagy szalmában jobb?

2010.01.15. 13:44 Imre Laci

Ti csináltátok már szénában? Netán szalmán? Akinek volt alkalma kirpóbálni, az tudja, hogy nem mindegy! Járjuk csak körül a témát, hogy mi is a különbség a széna és a szalma között, mert sem szakmai, sem pedig világi vagy bohém értelemben nem mindegy, hogy melyikről is esik szó. Szóval ami most jön, az nem csupán az agrárbetyárság iránt érdeklődök látókörét tágítja. Általános műveltségi lecke következik!

Először vegyük górcső alá a szalmát! A szalma nem más, mint learatott gazdasági növények szára. Általában a gabonafélék és a kukorica szárát értjük ezalatt. Persze a szalmához hozzátartozik a növény kalásza is, melyből előzőleg kicsépelték a szemeket. A gabonák kalászán pedig ott vannak azok az átkozott toklászok, melyek azon túl hogy hegyesek, még az állatok emésztőszerveit is képesek kikezdeni. Ezen kívül a ruhába is beleragad. Elég dühítő...

A szalmát a jószágok alá használják alomnak. Az alom és az állatok trágyája alkotja az istállótrágyát, melyet visszaszórva a földekre pótolható a talajból a növényekkel kivett tápanyagok döntő többsége. A szalma tehát a beérett, elsárgult növények szára. Kemény, száraz, könnyen törik. Takarmányozási szempontból nem megfelelő, mivel nyersrost tartalma nagyon magas, ezen belül magas az állat számára emészthetetlen ADL (acid detergent lignin) tartalma. Kevés fehérjét és kevés energiát tartalmaz. Szóval nem érdemes az állatok táplálását a szalmára alapozni.

A széna nem mellékterméke a növénytermesztésnek. A széna előállításához direkt a megfelelő növényeket kell kiválasztani. Ilyenek általában a lucerna, vöröshere, olaszperje, stb... Ami a legfontosabb, az a betakarítási idő. Míg a szalma a teljesen beért, elfásodott szárú növények kaszálásakor keletkezik, addig a szénát akkor kaszálják, mikor a növény éppen elkezd bimbózni. Ebben az időszakban a legoptimálisabb a növény fehérje-, rost- és energiaaránya. Ezt követően a lekaszált növényt sorokba rendezik (rendsodróval) és pár napig hagyják száradni. Eközben érdemes párszor átforgatni a rendeket, hogy az alsóbb rétegek ne fülledjenek be, ne kezdjenek el penészesedni.

A jó széna puha szálú, kevésbé törékeny és illatos. Roppant fontos takarmánya a kérődzőknek és a lovaknak. Manapság 350kg körüli bálák formájában tárolják. Ekkor már nem alkalmas a benne/rajta való hempergésre a nagy tömörsége miatt. Szóval a humán élvezeti értéke nem túl nagy. Ami a népnek kell az a ma még Erdélyben megtalálható szokás; keretekre rakják a szénát, hogy belül is érje levegő, vagy nagy asztagokba halmozzák. Ezek elég könnyű szerkezetűek ahhoz, hogy az ember valami úton-módon bejusson a rakásba, valamint a felületük is puha.

Azt hiszem a kérdésre megkaptátok a választ! Aki pedig megmondja, hogy melyik filmből vannak a screenshot-ok, az kap egy virtuális vállonveregetést! ;)


16 komment

Címkék: szex minőség széna szalma bála

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr881674483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szépszabóházi 2010.01.15. 22:17:47

Indul a bakterhát :) ott is nyomták a szénában

manager2008 2010.01.15. 23:37:30

Nekem van egy farmom, széna, szalma dögivel, mert lovakat tartok.
A kérdés feltevés nagyjából értelmetlen.
Kitűnően használhatóak a nagybálák, mindegy hogy széna vagy szalma.
A széna természetesen illatos, de sokszor lehet benne szúrós növény is, ha nem kifogástalanul gyomtalanított.

Laza széna vagy szalma csak a filmekben használatos, egyébként kényelmetlen (kipróbáltam az ilyen huncutságokat).

A szögletes bála a tuti, mondjuk a széna jobb mint a szalma, talán.
A nő a fontos nem a cucc.

De azért jobb rá dobni egy finom takarót is, mert különben lebukik a csaj a férjénél )))

Fikkentáger 2010.01.16. 01:30:07

A jó minőségű szalma (főleg a tavaszi gabonáké, vagy a korai betakarítású őszieké) nagyon jó takarmánya az állatoknak, közepes minőségű szénáéval egyenértékű. És Magyarországon az átlagos gazda a szénakészítési kultúra/hagyományok okán legtöbbször még közepes minőségű szénát sem képes kiszenvedni magából.
Ez persze a problémafelvetés szempontjából indifferens, kúrelni az illatos szénában jobb, nem vitás. De még jobb a réten, kaszálás előtt, csakszólok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.01.16. 02:01:27

@Fikkentáger: tele van bogárral.
Tyukni az autóban kell, vagy a bálán, puha pokróccal leterítve, ha a civilizáció már unalmas.
Ha nincs pokróc nem szabad térd alá tolni a gatyát, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy az ember legyen felül, mert az a kisebbik baj, ha az nő seggét böki tüske.

magyar-magyar szótár 2010.01.16. 06:35:09

A körbála szalma egy Jancsó-filmből való, ami Janko Zapolje temesi várakozását állítja a modern filműzészet ... micsodájába, abba. Emitt jönnek a törökök a traktornyompáros, kombájnnalvágott tarlón.

magyar-magyar szótár 2010.01.16. 06:37:42

@Fikkentáger: Ez mind igaz. A szénacsinálás művészet, egykor pl a sársági-békési széna exportcikk volt, a rétségben kaszáló szigetek voltak. A folyamszabályozások kora előtt békési széna szálhossza majd fél öl is lehetett ...

magyar-magyar szótár 2010.01.16. 06:40:45

Majd most a trágyamarha divatja felhozza a szalmával IS való etetést. (Trágyamarha link:
www.kunhalom.hu/index%20(D).html

zöldtücsök 2010.01.17. 10:50:45

Szénapadlás pokróccal. A szénába pedig ne legyen iringó:S :D Fanfanra én is rájöttem:)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.01.17. 12:23:48

@zöldtücsök: Na igen, a mezei iringó kellemetlen tud lenni. :D

monalio 2010.02.22. 19:23:41

A Szénapor csíp, ha izzad a test. Retenetes vakarózás követi. De a pokróc a szénán az tuti.
süti beállítások módosítása