facebook

Így fejtek régen, most és holnapután

2009.12.05. 15:55 Imre Laci

Kezdetben vala a tehén és az ember. Utóbbi valami úton-módon rájött, hogy ami a borjúnak jó, azt bizony az embernek se kellene megvetnie és hát a kezdeti nehézségek leküzdése után elkezdődött a fejés. Kézzel, mi mással? Odaült a gazda vagy a gazdasszony a sámlira, a tehén alá kanyarította a vedret és már indulhatott is a kőkemény handjob. Íme egy 3. világ-beli ipse aki megmutatja hogy hogy is megy a "how to":

Persze az egész nem volt olyan tréfás ha az embernek több (30-40 pl.) tehene volt, mert mire mindet megfejte, kezdhette elölről az egészet. Ezen kívül a korabeli tejfeldolgozás sem tette lehetővé nagyobb mennyiségű tej tárolását, szóval lassan ment minden.

Aztán 1920 körül mikor is Európa éppen azzal volt elfoglalva, hogy milyen úton-módon lehetne izomból keresztbetenni a magyaroknak, a Nagy Kacsaúsztató túloldalán páran kifundáltak egy gépezetet, mellyel gyorsabban és egyszerűbben lehet megszabadítani a teheneket a tőgyüket feszítő tejtől. S lőn fejőgép. Azóta már több típusa is elterjedt, melyekre a közérdeklődés fenntartása végett nem térnék ki. A lényeg, hogy jóféle gép, de van vele egy kis bibi. Pár embernek bizony ott kell dekkolnia a fejőaknában és le-fel kell pakolgatnia a fejőkelyheket egyik tehénről a másikra. Hiába a nagyfokú gépesítettség, melózni akkor is kell... Itt egy videó az ún. sajtáros fejőgépről, melynél még ott volt a tartály az ember mellett és egyesével kellett végigmenni a tehénkéken. Ez is csak kisebb állomány esetén működik.

 

Aztán jött a tejvezetékes fejés, amelyet fejőaknából végezhet a nép. Gyors, pontos meg minden. Máramennyiben betartják a dolgozók a szabályokat...

 

Szóval kb. itt tartunk ma. Illetve ez most az elterjedt, mert mára már működő technológia a fejőrobotok alkalmazása. Ebben is a DeLaval a zászlóshajó. A promo video olyan jól sikerült, hogy az első pár percben megszólaló szám bármelyik magyar dizsiben elmenne a hajrázáshoz. Ami pedig tényleg a legjobb ebben a fejőrobotban az a 100%-os technológiai fegyelem. A robot mindig azokat a műveleteket végzi el amire be lett programozva, így nem marad ki a tőgyelőkészítés, tisztítás, törlés, a fejés utáni fertőtlenítés... Mindezeken túl persze minden tehén elektronikusan azonosítható és a gép minden fejési paramétert rögzít (leadott összes tej, percenként kifejt tej mennyisége, összetétel, stb...)!

Íme a videó, tessék feltolni a hangerőt mer' jóféle muzsikára lehet számítani és persze mehet az orcahullajtás a nyugati technológiára! 

- Várok mindenkit a Magyar Asztal közösségi oldalára!

Jöhetnek a kérdések és észrevételek! -


16 komment

Címkék: video fejés technológia gépi kézi fejőrobot delaval

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr711576027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Picsasereghajtó 2009.12.05. 20:58:00

Szegény boci az utolsón, maga is robotá válik. Mint Neo a mátrixban :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.05. 21:53:13

Remek és hiánypótló blog! Kár, hogy csak most fedeztem fel, rendszeres olvasója leszek.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.05. 22:24:33

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Megtisztelsz. :)

Ajánlom figyelmedbe a több mint 150 eddig megírt postot. (Bár egy részük csak agrár hír.)

réteshúzogató 2009.12.05. 23:04:36

Ez remek összeállítás volt.:)
Szüleimnek is van tehenük, alkalmazzák az első két videón látottakat. A másik kettő már komolyabb, de az jutott eszembe, hogy az utsó helyen nem lennék tehén. :) Csorónak kemény élete van. :(

Apukámnak meg is mutatom, hogy tudja meg mi a trendi technologia. :))

réteshúzogató 2009.12.05. 23:06:51

Jah, és csatlakozom Esti Kornél, a Denevér szálló lakosához.
Bár már nehány írást olvastam :)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.05. 23:08:06

@vketa: Persze a fejőrobot csak olyan helyen éri meg, ahol a termelési színvonal azt megengedi, ahol ki is tudják venni azt a hasznot a vállalkozásból...

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.05. 23:22:01

@Imre Laci: Szorgalmasan pótlom, komoly érdeklődője vagyok a témának, néha az Index is jó blogokat helyez előtérbe. Még egyszer gratulálok!

réteshúzogató 2009.12.05. 23:30:09

Persze, tudom, hogy nem háztartási készülék a robot. :)
Azért mutatom Apunak, mert szerintem el sem tudja képzelni, hogy mennyire komolyan csinálják nagyban.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.05. 23:40:26

@réteshúzogató: Igen, néhány gépész kitett magáért. Ilyen kemény gépek még pl. a tojásválogatók is. Súly alapján szortíroznak, fertőtlenítenek, pakolják, csomagolják, stb... Ma már minden gépesíthető.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.06. 00:13:11

@réteshúzogató: Küldj pár képet a ti állataitokról a magyarasztal@gmail.com-ra, hadd gyönyörködjek én is! ;)

EzVan:) 2009.12.06. 09:25:47

Hello Laci!

Jó a blog.

A zene: Pakito: Living on Video (ez egy feldolgozás).

Olyan érzésem van, hogy a mezőgazdaságban is elment a vonat a 20 év alatt... :(

A nép fia 2009.12.06. 09:37:49

A fejőrobotot minden bizonnyal nem abban az országban használják, ahol nagyjából 50 forint a tej felvásárlási ára.

2009.12.06. 09:42:16

Ez bámulatos, szakemberként állítom, sok ilyen hely kellene. Nyugodt, pihent állatok. Nem kell őket sajnálni. Sokkal rosszabb helyzetben vannak azok az állatok, amiket kézzel fejnek, mert ilyen helyen legtöbbször alkeszek dolgoznak éhbérért, akik kinyomják a tehén szemét, meg agyon verik őket. Sajnos ezt nem egy helyen láttam. Egy ilyen helyre elég egy jól kvalifikált szakember, aki ellenőrzi az adagokat, és naponta kétszer végigsétál az állatok között. (Nagy sóhaj, imádnék ilyen helyen melózni.)

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.12.09. 11:53:18

Szerintem is a legutolsó helyen járnak a legjobban a tehenek, mivel van mozgás terük. A képek alapján nem élnek olyan zsúfoltan, mint a fél automatán fejt társaik.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.10. 12:49:54

@fűrészpor: Valójában a "hagyományos" fejőházi fejésnél (mikor a fejőaknában állnak a fejők) sincsenek lekötve a tehenek. Csak annyi ideig állnak ott, amíg megfejik őket. A nap többi részét istállóban töltik kötetlenül, szabadon kószálva. (Az épületen belül persze.)
süti beállítások módosítása