facebook

Jákob, a négyszarvú juhfajta

2009.10.30. 16:18 Imre Laci

Internetes szörfözgetés közben véletlenül bukkantam rá egy érdekes képre, amely négy szarvval rendelkező kost ábrázolt. A dolog felkeltette az érdeklődésemet, hiszen hazánkban ilyen nem, vagy olyan ritkán fordul elő, hogy még nem kaphatott nagy hangot.

Kis keresgélés után rátaláltam a fajtára, amely ma az Egyesült Államokban még hivatalos tenyésztő egyesület gondozását is élvezi. A fajta neve Jacob (Jákob). A tenyésztő egyesület 1988-ban alakult meg és a Jacob Sheep Breeders Association (JSBA), tehát a Jákob-juh Tenyésztők Egyesülete nevet viseli.

A fajta eredete nem pontosan ismert, egyes feljegyzések szerint Szíriából származik, ahonnan néhány évszázaddal ezelőtt Észak-Afrikán, Szicílián és Spanyolországon keresztül jutott el Angliába. Innen került át az Egyesült Államokba, ahol az 1900-as évek elején a már ott élő fajtákkal keveredett. Több tiszta vérű tenyészet azonban még napjainkban is él vadon a kontinensen. Ezek az állatok mivel nem lettek kitéve a tenyésztésnek, így csontozatuk szilárdabb, gyapjújuk durvább és húsuk ízletes, zsírral vékonyan átszőtt. Ezeket az elvadulva élő állatokat vadásszák is az USA-ban. A Jákob név bibliai eredetű, utalva arra, hogy Jákob az arámi Lámánnál való pásztorkodásáért cserébe megkapta annak összes foltos juhát.

A Jacob fajta kosaira jellemző a dupla szarvaltság, tehát a 4db szarv. Kettő a fejtetőn, kettő pedig ezek alatt, kb. 30-90°-kal megdőlve. Az általános színezet a fehér alapon fekete, barna vagy bordó foltos. A szarvakon nem lehet gyapjú. Akit részletesebben érdekel a fajtaleírás, az a JSBA oldalán megteheti.


3 komment

Címkék: birka juh fajta jacob jákob többszarvú polycerates jsba

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr981487062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tor Salqvist 2009.11.03. 13:20:59

Ő a birkák shívája. :)

jurassic 2009.11.11. 19:21:57

Évek óta tenyésztem őket Magyarországon, akit érdekel: Tolnai István 30 5698511

kecsketenyész 2011.01.27. 15:12:15

@jurassic
: hello engem érdekelne 1-2 darab
süti beállítások módosítása