facebook

Konyhaszüzességem elvesztése

2009.10.25. 14:00 Imre Laci

Persze nem fogok kitárulkozni a magánéletemről és amúgyis, rossz az aki rosszra gondol, szóval elmesélem inkább, hogy hogyan sütöttem meg életem első rántotthúsát.

Tudom hogy most sokan azt gondolják, hogy semmi ész nem kell hozzá, de mint ahogy azt már a Szeretetmuffin esetén leírtam, én gasztronómiai antitálentum vagyok, illetve voltam. No de kezdjük az elején!

Éhes voltam. Nagyon. A sajtos rántottától és a melegszendvicstől pedig őszintén szólva sárgaságot kapok már, így hát muszáj volt valami bonyolultabb étellel próbálkoznom. Nem is olyan rég megpróbálkoztam a bolognai spagettivel (tudom, hogy ahhoz sem kell sok ész) ami olyan jól sikerült, hogy nem jutott belőle az udvaron nevelt macskáknak. A sikeren felbuzdulva kitaláltam, hogy ideje összeütni egy kis rántotthúst.

Hogyha pedig lúd, akkor legyen kövér, szóval kapásból csirkemellfilét vettem, kettőnkre 60 dekagrammot. Persze, tudom hogy sokak szerint az semmi, de amikor rányalták az árcédulát a zacsira így is tíz percig tolták belém a 380V-ot a defibrillátorral amíg sikerült kihevernem a traumát. A csirkemellfilé bizony mondom nagyon drága. 820 magyar forintot hagytam ott a 60 dkg-ért. Azóta nyugtatókon élek.

Mindehhez vettünk burgonyakrokettet is, mint már mondtam; ha lúd, legyen kövér alapon. Eztán már csak a szeletelés volt kissé mulatságos, mivel efféle tapasztalatokkal nem rendelkeztem. Azért sikerült megfelelő vastagságúra (vagy vékonyságúra?) szelnem a három darab csirkemellet. Jöhetett a panírozás, amelyhez állandó apródom és hadsegédem is csatlakozott a szobatársam személyében. A tojás amit a panírozáshoz használtunk ráadásul a közeli génbankból származott, szóval tényleg háztájinak volt mondható. Egy kis Pannon búzaliszt és Fehérvári zsemlemorzsa felhasználásával gusztusos kis rántotthús-kupac keletkezett egy tálcán.

A panírozás egészen zökkenőmentesen ment és rövid időn belül már az olajjal teli serpenyő felett álldogáltam, kezemben a tálcán felhalmozott, kirántásra váró hússzeletekkel. A szeletek kirántása sajnos igen-igen unalmas metódusa az ételkészítésnek. Amíg én a húsok kirántásával ügyeskedtem addig egy tepsiben bekerült a sütőbe a burgonyakrokett is.

A végeredményt büszkén prezentálom, mert annak ellenére, hogy egész életemben ott lebegett a fejem felett Demoklész karjdjaként a konyhai tűzeset rémképe, az első rántotthúsom finom lett és cirka 30 perc alatt el is fogyott.

Végeredményként azt a konklúziót kellett levonnom, hogy a felhasznált anyagok (olaj, liszt, tojás, zsemlemorzsa, csirkemellfilé...) árát és a felhasznált gáz értékét nézve meglehetősen költséges étel a rántotthús. Minimálbérből élőknek kimondottan luxus lehet... Az elkészült remekművekről láthattok képeket lejebb görgetve.

 


3 komment

Címkék: főzés gasztronómia hús sütés rántott burgonyakrokett

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr191472016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.10.29. 21:09:09

'szólj hozzá', mondja a blog, de én alig bírok szóhoz jutni. Csirkemellfilé, normális vagy te? A legkevésbé ízletes része a csirkének, főleg kicsontozva. Vehettél volna csirkecombot és szárnyat, feleennyiért vagy még kevesebbért. Több íz, olcsóbban. A mélyfagyasztott, méregdrága, készétel krokett helyett pedig egy félóra alatt készíthetsz krumplipürét, szintén az ár töredékéért, hozzákeversz egy-két tojást és gyönyörűen kisütöd olajban. És van egy házilag készült kajád, ami nem mű, nem lisztízű (bolti krokett, anyám borogass), olcsó és jó.

Ha nagyon fáj a fogad csirkemellfilére, akkor vegyél egy kis darabot, süsd meg és vékony csíkokra szelve tálald egy laktatós (tészta)salátában.

Ez amit leírtál, nettó pazarlás és még csak nem is finom a valódihoz képest.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.10.30. 21:45:28

@Rékuc: Hiányos konyhafelszereléssel mindez megoldása kb. kivitelezhetetlen.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.11.04. 15:13:27

@Imre Laci: Ez meglep, mert gondos végigolvasás után sem kell több konyhaeszköz az általam leírtakhoz, mint amit te főztél. A krumplipüré nagyon finom és habos lesz egy kézi mierrel készítve, de egy 100 forintos krumplitörő eszköz is ugyanúgy megteszi.

A legfinomabb csirke amúgy, amely sima serpenyőben és minimális víz (semmi olaj!!!) hozzáadásával sül meg a saját kiengedett levén és a bőréből kijövő kis zsiradékon. Bőrös csirke felsőcombokat veszek és pár ek vízen megpirítom a bőrét, addigra kijön annyi lé és zsiradék, hogy megsül az egész, a szaftosságot pótolandó néha pár ek vizet teszek még a serpenyőbe. Anyósomtól tanultam, egyszerűbb nem lehetne és isteni és olcsó, kívül piros ropogós, belül omlós és puha husi.
süti beállítások módosítása