facebook

Októberi üres falatok - 23. margójára

2009.10.23. 10:31 Imre Laci

Valljuk be őszintén, hogy az élelmiszerek szempontjából ma Magyarország jól áll. Persze most tekintsünk el attól, hogy az ócska minőség marad itthon, a többi pedig megy külföldre. Ettől még nem hal éhen az ember.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem is olyan rég még emberek haltak éhen. A megszálló orosz csapatok olyan mérhetetlen nagy károkat okoztak mind a polgároknak, mind pedig a mezőgazdaságnak, hogy azt jóformán még máig sem tudta kicsiny országunk kiheverni. '45-ig mind a németek, mind az oroszok elvitték amit találtak és ennek a kárát természetesen a magyarok sínylették meg. Aztán persze jött a kommunizmus, a padlásseprések, a fekete vágások, stb...

Érdemes elgondolkozni azon, hogy most hol állunk! A disznóvágás ismét illegális, padlás a panelban nincs, aki pedig vidéken él inkább begyepesíti a kertjét minthogy néhány jószágot vagy kis veteményt tartson a háznál. Az átlagemberek vidékről bejárnak a nagyobb városok hipermarketjeibe zöldségért, pedig ez húsz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt.

Olyan világban élünk, ahol az ember nem mehet el a saját rokonához szüretelni, mert az APEH már ott is liheg a gazda nyakában, mondván hogy nem bejelentett munkaerőt alkalmaz. Szivességből már nincs munka. A nagymama sem adhat az unokájának pénzt, mert a jogkövető polgárnak kötelessége arról is elszámolnia és adóznia!

Keserű a számban az október 23-ai falat. Megvan mindenem: tető a fejem felett, telefon a zsebben, van víz, villany és fűtés is. A hűtőben ott a rengeteg étel és mégis... Keserű a falat, mert valami hiányzik...

'56-ban az egyetemisták és a munkások felálltak és kimondták, hogy elég volt. Ma az egyetemisták nagy része inkább merül a hedonizmusba, a gondolkodó hányad pedig félti a jövőbeli karrierjét, az elhelyezkedési lehetőségét. A munkásosztály félti a hitelből felépített életét, tehát ők is inkább robotolnak valamelyik multi cég szerelősora mellett napi 12 órát, minthogy tegyenek valamit.

Megvan mindenünk és nincsen semmink. Nincs jövőnk. A fiatalság külföldre menekül, az idősebb korosztály pedig elfásulva, beletörődve majszolja a Tesco kenyeret és sorban áll valamelyik bezárásközeli SZTK-ban.

Eltelt 53 év a forradalom óta és bizony ma is azt kell mondanunk, hogy nem vagyunk szabadok. Mert egy olyan országban, ahol az óvodások párosával való vonulása jogsértő magatartás (tilos alakzatban vonulni) és ahol Gipsz Jakab nem mehet el baráti szivességből szüretelni, ott valami nincs rendjén. Az az ország, amely aláírja a Lisszaboni Szerződést és ezzel piacra bocsátja termőföldeit, az nem szabad.

'56-ot nem siratni kell, hanem példát venni róla! Finomabb lehetett akkor az üres kenyér, mint ma a cukrászipar összes csodája.


komment

Címkék: 23 október

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr311469310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuruttya 2009.10.23. 15:22:51

"az ember nem mehet el a saját rokonához szüretelni, mert az APEH már ott is liheg a gazda nyakában"

Én úgy tudom, hogy az ilyen "rokonokhoz mentem szüretelni" tipusú dolgok külön kategóriába tartoznak, és nem kell utánuk adózni, meg semmi ilyen hülyeség. Egészen biztos vagyok benne, nem is rég hallottam valami hozzáértő ember szájából.

Ebcsont 2009.10.23. 15:41:24

Üdv "Móricka"!
Neked tényleg mindenről AZ jut az eszedbe?
A disznóvágás miért is illegális? Nem mondod, hogy a Lisszaboni Szerződés miatt? Melyik cikkely foglalkozik a magyar disznóvágással?
Attól hogy a Magyarországon alkalmazott előírások az EU-s normákra hivatkoznak, az még nem azt jelenti hogy az egészet az EU találta ki. Általános gyakorlat ide haza, hogy egy pár oldalas EU-s joganyagból gyártunk egy több tíz oldalas agyrémet.
Ja és szajkózzad még Magadnak egy darabig, hogy nincs jövőd és akkor tényleg nem is lesz!:)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.23. 15:47:34

Panem et circenses. Forradalmak akkor törnek ki, amikor már nincs veszítenivaló.

redrick 2009.10.23. 15:59:29

@Ebcsont: Egy kurva szoval sem mondta, hogy a lisszaboni szerzodes tiltja a disznovagast, te meg erre alapozod az oriasi arcodat.
A masodik bekezdesedben pedig szandekod ellenere megerosited, amit irt. Mindketten azt irjatok ugyanis, hogy itthon nincsenek rendben a dolgok.
Mindezek alapjan ezennel lenyegtelennek nyilvanitom a hozzaszolasodat.
Mellesleg attol, hogy teged kielegit a teszkos szemet, masnak meg lehet hianyerzete.
Nekem is van.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.10.23. 16:11:24

Akinek hiányzik valami, az szerintem csináljon valamit. Esetleg vegye rá az egyetemistákat és a proletariátust, hogy csináljon valamit, csak nehogy úgy járjon, hogy mire azok hallgatnak rá, addigra úgy gondolja, hogy most neki pont jó, és már nem is kell semmit csinálni.

Ebcsont 2009.10.23. 16:25:08

@redrick: Szerbusz!
Ahhoz képest, hogy a magyar élelmiszerek és azok előállításáról elmélkedne a szerző, belekever rendesen néhány olyan dolgot (pl.: Lisszaboni Szerződés), aminek aztán tényleg nem sok köze van az eredeti problémához.
Ha Te szerinted megerősítettem az Ő gondolatát, akkor kérlek gondold végig még 1x! Ő az itthoni bajokat egy külső elnyomás eredményének tekinti, míg én a bajok forrását a "saját előállítású" hivatalnokainkban látom. (lsd. még: "Katolikusabbnak lenni a katolikusoknál!" problémát)
Ezt a teszkós szemét dolgot honnan veszed? Már csak azért se értem, mert engem is hátrányosan érint a teszkós szemét. Képzeld volt idő, hogy a teszkós szemét miatt nem kaptam csak 50 Ft--ot egy liter tejért.

Csúfy 2009.10.23. 16:51:54

te tényleg ilyen hülye vagy? na mindegy, ha egy zsidő hülye az akkor nagyon hülye.

Csúfy 2009.10.23. 16:54:58

te aztán tényleg hülye vagy. mindegy, ha egy zsidó buta az tényleg nagyon az.

redrick 2009.10.23. 16:57:22

@Ebcsont: oooo... ho? Tenyleg paraszt vagy? Marmint tudod, hogy ertem, nem "paraszt", hanem ostermelo, vagy mi. Ez esetben kisse melle lottem a teszkos dologgal, de akkor meg foleg nem ertek semmit. Na mindegy...
Sztem a csavo nem nagyon elmelkedik semmirol konkretan (elelmiszer eloallitas), hanem csak ilyen a hangulata. Nem ez a busmagyar marhasag, hanem hianyoznak neki dolgok. Nem is nagyon hibaztat senkit, foleg nem a kulso elnyomast. A lisszaboni szerzodesrol mar annyi mindent hallottam ide is, oda is, hogy el kene mar olvasni. Szal errol inkabb kussolnek.
Viszont az ilyen szuretelos apeh latogatogatasok tenyleg csakis arra jok, hogy a - videken meg meglevo - osszetartast kinyirjak... Es voltak ilyen latogatasok, nem mondd, hogy nem, mert elso kezbol tudok ilyenrol.
A lenyeg, hogy egy csomo mindenben vele erzek.
Visszolvasva az elobbi kommentemet kisse talan agresszivabb voltam a kelletenel, foleg ha tenyleg tejtermelo vagy.

Broad 2009.10.23. 16:58:13

miért is tilos óvodásoknak alakzatban - kettesével, kézen fogva - sétálni?

Broad 2009.10.23. 17:10:01

ha csak az az egy csúsztatás lenne a cikkben, akkor el is fogadnám iróniának, így nem tudom.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.10.23. 17:10:26

Mi a második emeleten is csinálunk kolbászt karácsonyra, és sonkát húsvétra.És tudjátok honnan vettem a receptet? Az internetről. A sajtkészítéshez is. Az tény, hogy sok munka van mindegyikkel, és pillanat alatt elfogy a késztermék, de ez is a bulihoz tartozik. Viszont szüretelni már régen voltam, ha a következő szezonra valakinek segítség kellene, szóljatok!

efzsé 2009.10.23. 17:13:09

Nem kemény, butácska.

csirkepogo 2009.10.23. 18:21:09

A videki emberek meg mindig szuretelnek es disznot is vagnak. Az egyetemistak isznak, de regen sem voltak remetek. Max te vagy nagyon hulye.

breQ 2009.10.23. 18:39:59

Hm, kollegamek videken ma is disznot vagnak, es sajat sajtot is keszitenek.. mikvannak.. lehet, hogy ok nem tudjak, hogy tilos? :)

Ebcsont 2009.10.23. 18:42:31

@redrick: Igen, az vagyok a saját értékrendem szerint! Most nem kérek elnézést azért, mert nem hasonlítok egy sztereotípiához (nem tüntetek és nem sírok:))
Sőt! Mondok valami nagyon durvát! A családom gazdaságát az EU mentette meg! És nem a támogatásokkal, hanem azzal, hogy volt olyan Uniós irányelv, amelyre hivatkozhattunk az idióta hivatalainkban, hogy ugyan már legyenek szívesek engedélyezni ilyen és ilyen feltételekkel a megtermelt tejünk közvetlen értékesítését! Amikor nagy nehezen engedélyezték, akkor a fogyasztótól kapott 110 Ft életmentő volt a tejipar akkori 61 Ft-jához képest!

Herlock Sholmes 2009.10.23. 18:57:27

Az ősjajongó búsmagyar.
Akinek a só nem elég sós, a szar meg nem elég büdös.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.10.23. 19:06:42

@Álmos: Közeli ismerősöméknek emiatt kellett áttérniük a napszámosok bérlésére.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.10.23. 19:07:29

@breQ: Mi is szoktunk disznót vágni. Az hogy tilos, még nem jelenti azt, hogy nincs. Sőt.

Ebcsont 2009.10.23. 20:20:27

@Imre Laci: A szervuszt felénk elköszönéshez használják. Ki mondta neked egyébként ezt a baromságot, hogy tilos disznót vágni?

redrick 2009.10.23. 20:41:30

@Ebcsont: De most nem az EU miatt van szopas a tejarakkal? Vmi kvotas faszkodas remlik, meg hogy borogatjak a tejet a francia termelok. Ja, meg hogy fele annyit kaptok a tejert, mint amennyibe kerul es ki kell nyirnotok a teheneket.

Ebcsont 2009.10.23. 21:31:27

@redrick: A helyzet elég összetett. Bár eléggé emlékeztet a 22-es csapdájára. Szóval röviden a helyzet a következő:
1. Az EU-ban a tejtermelést kvóta alapon szabályozzák, akinek amennyi kvótája van annyi tejet termelhet. Ez tökéletesen megfelelt annak az időknek, amikor még Európában túltermelés volt.
2. A termelők támogatását szintén a kvóta rendszeren keresztül oldották meg, és itt jön a csavar a történetben. Ugyanis Magyarországon ez úgy alakult, hogy amikor éppen eljátszották a kereskedők, hogy hirtelen egyik hónapról a másikra 20 Ft-tal kevesebbet adtak a tej literjéért az állam kipótolta azt. Ezzel csak az volt a baj, hogy erre hivatkoztak - elég cinikus módon - a későbbiekben a kereskedők, hogy már pedig emiatt nem hajlandóak kifizetni a tisztes árat, mert hogy ezt úgyis megkapják a tejtermelők támogatás formájában. Innen már ment magától minden hiszen a termelői költségek növekedtek, a termelők panaszkodtak, a kereskedők lelkesen tárogatták a kezeiket, a kormányzat meg pedálozott a több EU-s támogatásért. Aztán ha jól emlékszem ez a módi begyűrűzött az EU-ba, de lehet, hogy ez nem innen gyűrűzött be.

Tor Salqvist 2009.11.03. 13:35:59

A bejegyzés minden szavával egyetértek, ne törődj a konzumkultúra szétliberalizált agyú kötekedőivel!
süti beállítások módosítása