facebook

Egy nap után is iható

2009.09.08. 22:32 Imre Laci

Kipróbáltam, hogy a felbontott, 2.8% zsírtartalmú Tesco UHT tej megromlik-e szobahőmérsékleten egy nap elteltével. A válasz: nem. Tényleg nem. Elméletileg az UHT tej azért olyan tartós, mert az ultrapasztőrözést követően végig steril rendszeren halad végig és szintén steril csomagolásba kerül.

De miután felbontjuk a tejet, a levegőben lévő mikroorganizmusok számára elérhetővé válik a tej és a benne lévő tápanyagok, így elkezdődik a tejcukor elfogyasztása, a tej megsavanyodása. Az, hogy jelen esetben ez miért nem következett be, nem tudom. További próbát teszek majd esetleg a több napos tesztelésre.

Érdekes téma még a McDonald's-os sajtburger is, mivel állítólag akár egy hónapig is eláll a szobában anélkül, hogy megromlana vagy felütné a fejét rajta a penész. Egy vállalkozó szellemű ember ha kipróbálja, küldje el a kísérlet eredményeit!


3 komment

Címkék: tesco tej uht savanyodas minoseg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr91369935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.10. 12:58:50

Az UHT tej nálam a nyaralás alatt a délvidéki forróságban a sátor előtt volt 24 órán keresztül a tűző napon -jó, néha kicsit rendetlen vagyok:)- és másnap semmi baja nem volt.
Legalább is az íze azt mutatta...:))

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.09.10. 19:33:54

sőt felbontás után akár 3 hetet is elálldogál a hűtőben, pedig ki-be nyitogatáskor a fridzsiderbe is kerülhetnek mikro huncutságok
én a zacskós nemtartósra szavazok

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.10. 20:14:44

Házi tejet iszom.:) Nem forralom.:)
süti beállítások módosítása