facebook

Tojásszínről kívül, belül.

2009.03.18. 11:17 Imre Laci

"Fehér tojás könnyen törik." - szokták mondani, s ebből kifolyólag általában a magyar ember nem szereti a hófehér héjú tojásokat. Ez a tévhit is - akárcsak a brojler csirke esetében - egy afféle "városi legenda". A vidéki emberek előszeretettel hangoztatják, hogy a tápos csirke rak fehér tojást, valamint hogyha a tojássárgája kissé fakó az azt jelenti, hogy nem olyan alkalmas a sütésre, nem lehet belőle jó habot verni a süteményekhez és általában nem annyira tápláló és egészéges, mint egy barna héjú és sötétsárga tojássárgájú darab.

sem tartalmaz többet egyik a másiknál. A tojáshéj törékenységét az állattal etetett takarmány kálcium- és foszfortartalma, valamint egészségi állapota határozza meg.

Amennyiben valaki mégis elutasítja a ketreces tartásból származó tojást, (ez a technológia 2012-ig megszűnik) úgy van módja kiválasztani az egyéb, alternatív úton előállítottakat. A tartástechnológiáról és a tojás származásáról a héjon elhelyezValójában a tojás színét csak az befolyásolja, hogy az állat maga milyen színű. A fehér tyúk fehéret, a sötét tollazatú pedig barna tojást rak függetlenül attól, hogy ketrecben vagy az udvaron tartották. Ugyanígy nincs hatással a tojáshéj színére az állattal etetett takarmány sem. Hiába is etetnénk mannát egy hófehér Leghorn fajtával, akkor is hófehér tojást rakna. Egy sötét tollazatú Leghorn tyúk azonban a silány minőségű takarmányból is barna tojást állít elő. Ezen kívül minőségbeli különbség sincs a két színváltozatú tojás között. Egyik sem törik jobban, és ásványi anyagokból ett pecsétből lehet informálódni. A sorban első helyen szereplő szám jelöli a tartástechnológiát. A 3-as a ketreces tartást, a 2-es az ún. alternatív, azaz mélyalmos, míg az 1-es a szabad tartást jelöli. Nemrég jelent meg a 0-ás jelölés, mely az ökológiai, azaz bio származású tojást jelenti. Az ezután található két karakterű betűkód a származási országot, a további számok pedig a gazdaság pontos helyét és számát jelentik. Ezáltal egy-egy tojás visszakövethető egészen a termelőig. Valójában egyik tartástechnológia sem szolgáltat finomabb és jobb tojást a másiknál. A különbség az előállítás költségében van.

Visszatérve a tojássárgája színére: a fakó és az egészen pirosas sárgájú tojás is ugyanolyan minőségű és értékű, hiszen azokból is életerős kiscsibe kelhetett volna ki, ha történt volna megtermékenyítés. (Ezzel kapcsolatban hiszik sokan azt, hogy a felütött tojásban látható fehér csomós anyag egy kiscsibekezdemény. Valójában az a jégzsinór, ami a tojássárgáját a tojás közepében tartja.) A tojássárgája színét lehet variálni az etetett takarmánnyal, így pl. a kukorica sötétíti, a búza halványítja.


 

76 komment

Címkék: tojás szín származás héj tojássárgája

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr161009361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

88wx335dsf 2009.03.18. 11:44:33

"A tojássárgája színét lehet variálni az etetett takarmánnyal, így pl. a kukorica sötétíti, a búza halványítja."

Khmmm...itt ugye a béta-karotinra gondolsz?

insert_click · http://www.kutyapoint.hu/ 2009.03.18. 11:46:56

@88wx335dsf: Szerintem nem: kukoricára és a búzára gondolt :D

cyber panka 2009.03.18. 11:50:36

de azért az nem igaz hogy a tojássárgája színe nem jelezheti a tojás minőségét. Egy rántotta a bolti hígabb és sápadtabb tojásból nem egészen olyan mint amit abból a nagyobb és sötétsárga tojásból sütök amit párom anyukája küld nekünk faluról.
meg például galuska, kelttészta és sorolhatnám, nagyon nem mindegy

VMajor 2009.03.18. 11:51:55

88wx335dsf: ha már analizálunk, akkor nem a béta karotintól, hanem a kukoricában lévő xantofill nevű vegyülettől, mint pigmentforrástól sárgább a sárgája.
ugyanez a színanyag felel a baromfi bőrének a színéért is, ezért részesítik sokan előnyben az un. falusi csirkét, mert az zömmel kukoricát eszik, így sárgább a bőre.

GergőÁron (törölt) 2009.03.18. 11:58:00

ami tojit haver hoz fel faluról, azok épp hogy fakóbb sárgával bírnak, viszont ami érdekes, hogy a sárgáját körülvevő és egybetartó burok masszívabb. Tehát kicsit nehezebb szétcsapni amikor rántottát csinálok.

Egyébként meg nem tűnt úgy, hogy ízre lenne különbség a teszkós tojásból csinált vagy a házi tojiból csinált rántották között.

88wx335dsf 2009.03.18. 11:58:14

@VMajor:

Takarmányhoz ad(hat)ják. Színez. "Tanyasi" lesz tőle.

strish 2009.03.18. 12:02:14

Jó, a tojás minősége a tartás körülményeitől, illetve az etetett takarmánytól függ, bármit is mondjanak a brit tudósok. A tyúk fajtája csakugyan befolyásolja a tojás színét, de a vidéken élők nem erre gondolnak. A ketreces, tápos tyúk tojásából soha nem fogsz olyan laza piskótát csinálni, mint amilyet nagyanyátok ütött össze annak idején. És ezek nem tévhitek. És a világosabb színű tojások bizony könnyebben törnek.
Nem kell mindent elhinni, amit olvasol...
Amúgy vidék ismerőstől hozatok tojást 25 Ft-ért, ami kb. bolti méretezésben XXL-es lenne, szép a sárgája (mert ez számít sütésnél, ha próbáltad volna, tudnád, mint ahogy az sem mindegy,h milyen lisztet használsz), és biztos vele a siker

maglew 2009.03.18. 12:08:42

Én ettem tápos citromsárgájú tojást, de borzalmas íze volt, maradok inkább a narancssárgás belsejűeknél.

GergőÁron (törölt) 2009.03.18. 12:08:49

Amúgymeg múltkor pont énis erre a számkódra flesseltem, hogy as tartást jelöli,
csak azt nem találtam meg, hogy a különféle elnevezésknek mi a definíciója.
A ketreceset még úgy el tudom képzelni nagyjából.
de mit lehet alternatívnak nevezni? ami nem ketreces?
hanem?
Szabadtartás?
Ha a csirkét kizavarom a hulladéklerakóra kapirgálni, akkor az is szabadtartás? Vagy csak az számít annak, ha a kiskertemben szaladgál, még a ládára is felszáll, eszébejut, kotkodácsol? vagy?

Na de mi a bio? már egy ideje különösen gyananakodva nézek azokra termékekre, amikre ráírják, hogy bio. Ott rendre valamai oltári paraszt lehúzás szokott lenni. Múltkor láttam ezresért húsz deka biomézet.
Szóval milyen a biotyúk? nem eszik tápot, csak lucernát? vagy estleg az is harminszor harminc centis ketrecben lakik, csak nem lámpával tojatják, hanem mondjuk bidízleből hajtott elektrosokkal?

megannyi kérdés.

VMajor 2009.03.18. 12:09:04

GergőÁron: a "burok" ami valójában egy fehérjeréteg a tojás korától függő mértékben bomlik. A friss tojás sárgája kiemelkedik, elkülönül, masszívabb, míg az idővel ez egyre vékonyodik, gyengül.

88wx335dsf: A béta karotin, avagy más formájában A-vitaminként kerülhet a takarmányhoz mint kiegészítő. "tanyasi színezéshez" sokkal kisebb költségnövekedést idéz elő a kukorica arány emelése, mint az A-vitaminé, ráadásul a túlzott A-vitamin bevitel (mivel zsírban oldódó a lelkem) hipervitaminózist okoz, így a szinezés sokkal könnyebben megvalósítható kukoricával(és az abban rejlő xantofillal) mint béta karotinnal.

svejk_a_derék_katona 2009.03.18. 12:09:16

Én meg azt mondom, hogy nincs jobb, ha teszel két vékonyra szeletelt sonkát a serpenyő aljába, ízlés szerint lila hagymát, szalonnát (az ízéért) ezt alacsony lángon hagyod, majd nagylángon rádobsz 3 db tojást, felkevered és gyorsan megeszed

VMajor 2009.03.18. 12:11:06

GergőÁron:itt egy nagyüzemi, nem ketreces baromfitartási mód:

www.bumm.sk/images2/poli/fooldal/chicken_farm.jpg

Gazz 2009.03.18. 12:14:37

háztáji tyúk tojásának sárgája valódi szép sárga színű, amit a kukoricától kap. A fehérjéje sűrűbb, az íze jobb.
A bolti tojás sárgája narancsszínű a takarmányba adagolt karotintól. Maga a tojás is kisebb, a sárgálya is kisebb, a fehérje meg egészen híg.
Bolti tojásból négy toji a reggelim, szüleimtől kapott esetén csak három.

Nekem simán lejön a különbség.

GergőÁron (törölt) 2009.03.18. 12:15:36

@VMajor:
és ez alternatív vagy bio?

nem értek hozzá, de szerintem ezek nem tojók, hanem vágóállatok.

strish 2009.03.18. 12:16:09

A bio azt jelenti, hogy pl. a fákat nem permetezik, hanem behoznak vmi rovart, ami elfogyasztja a kártevőket, ami elég költséges tud lenni. Tojás esetében a tyúk nem fogyaszthat olyan takarmányt, ami "látott" már vmi mű dolgot. Hosszú távon nem biztos, h jó ötlet mindenféle esetleg nem honos új élőlény betelepítése, m jelentős károkat okozhat, és nem oldható meg a probléma 1-2 évtived alatt sem.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.18. 12:16:15

"Valójában egyik tartástechnológia sem szolgáltat finomabb és jobb tojást a másiknál."

Az ilyen mondatoktól averzióm támad a cikk hihető állításaival szemben is.

S. Annyi 2009.03.18. 12:19:50

Tiltsák be a tojást!
De legfőképp gyurcsány tojásait, hogy ne szaporodjon, másrészt az összes libsi és szoci hím tojásait is, hogy azok se szaporodjanak. És akor kihalnak és lesz szép, új világ!!!!

Alfonzhal 2009.03.18. 12:24:46

Épp most éjjel a száznapos tojással álmodtam. Evett már valaki olyat?

bomi 2009.03.18. 12:32:06

Hogy mi a bio? Hát, ez hozzáállás kérdése. Van Magyarországon egy monopolhelyzetben lévő társaság (Biokontroll), amely egyedül hivatott eldönteni egy földterületről vagy mezőgazadsági területről, hogy az bio-e. Természetesen jó pénzért. Mások szerint az a bio, amit magam termelek meg magamnak, és a kezdetektől fogva tudom, hogy mi kerül(het) bele. Megint mások azt mondják, hogy az a bio, amit éjszaka permeteznek.
Gyakorlatilag a biotojás úgy lehet bio, hogy szabadtartásban élő, max. 20% hagyományos, minimum 20% bio minősítésű (a többi lehet pl. átállási) takarmányon nevelt, hagyományos gyógyszerekkel (pl. antibiotikumok) nem kezelt baromfitól származik; vagy egy kicsit többet fizetsz a Biokontroll ellenőrének.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.18. 12:35:29

Hacsak tehetem, kettes tojást veszek, bár iszonyú ritka. Egyest még nem láttam (bótban), nullást még annyira se.

Reggie 2009.03.18. 12:39:48

A bio azt jelenti, hogy a technologiak fejlesztese es hasznalatanak kordaban tartasa helyett a visszafejlodest preferaljak.

OftF 2009.03.18. 12:40:06

@bomi: nincs monopolhelyzetben a Biokontroll, tudok másik cégről is, a teljes listát nem találom, de megpróbálom megkeresni

OftF 2009.03.18. 12:42:22

www.okogarancia.hu
Ők a másik, de asszem tényleg nincs több :-(

88wx335dsf 2009.03.18. 12:42:58

@VMajor:

"A béta karotin, avagy más formájában A-vitaminként kerülhet a takarmányhoz mint kiegészítő. "tanyasi színezéshez" sokkal kisebb költségnövekedést idéz elő a kukorica arány emelése, mint az A-vitaminé, ráadásul a túlzott A-vitamin bevitel (mivel zsírban oldódó a lelkem) hipervitaminózist okoz, így a szinezés sokkal könnyebben megvalósítható kukoricával(és az abban rejlő xantofillal) mint béta karotinnal."

Nem ártana jobban elmerülnöd a témában. Tévedés vagy tudatlanság amikor azt ekvivalensként kezeled az A vitamint a béta-karotinnal. A béta-karotin _NEM_ A vitamin, hanem az A vitamin _provitaminja_. Ez itt jelentős különbség, ugyanis a bevitt béta-karotin mennyiségének kb. egyhatoda alakul át A vitaminná.

Egyébként nem hiszem, hogy az élelmiszeripari méretekben nem lenne olcsóbb a béta-karotin, ami széleskörben alkalmazott színezőanyag (E160a). Ugye nem kilókat használnak belőle.

Manyizga (törölt) 2009.03.18. 12:56:37

Huszonévvel ezelőtt egy IPM magazinban láttam egy színes képet, amiben 4 tojás volt felütve, egymás mellett. A tojáshéj színe irreleváns, de a "sárgájuk" mindegyiknek más színű volt. Sárga, zöld, piros és kék is volt. A cikk alapján nem mesterségesen szinezték, hanem a tyúkokat etették a megfelelő hozzávalókkal. :)

strish 2009.03.18. 13:00:14

@Manyizga: Pont ez az!
Háztáji tojás előállításánál (is) az anyagiak döntenek. Frissen vágott lucerna, ált. saját termesztésű kukorica, búza + kevés táp (mert az drága), ettől lesz sokkal jobb a falusi, mint a bolti, de a rántottán élőknek ez úgyis mindegy.

GrenAbla 2009.03.18. 13:04:31

Vannak tojások, amik konkrétan halízűek. Azok a csirkék mit esznek, amik az iesmit előállítják?

BéLóg 2009.03.18. 13:05:05

Hááát, nem tudom. Én gyerekkoromban falun állandóan majdnem vörös sárgájájú tojásokat ettem, arra azt mondta a nagymamám, hogy a fűtől vannak. Vagyis ha sok klorofillt eszik a tyúk, "piros" tojást tojik.
Az is tény, hogy amíg gyerek voltam állandóan jártak utánam a csirkék meg az összes udvari tollas jószág, mert marokszám szórtam nekik a kukoricát, nagyanyám legnagyobb szomorúságára. Egyszer büntetésből kiadta, hogy morzsoljak az elhasznált mennyiség okán a padláson heverő csövekből, de nekem annyira megtetszett a kézi hajtányos kukoricamorzsoló gép, hogy a végén itt is le kellett állítani "túltermelési válság" :-):-) miatt.

A kukoricától emlékeim szerint narancsosabb lett a tojássárgája.

Egy dolgot szeretnék még megjegyezni, ami nagyon lényeges. Van néhány érdekes nevű cég, tojás fronton épp egy "Biotojás" nevű is, akiknek a NEVÜKÖN kívül semmi közük a bioélelmiszerekhez.

Magyarországon ez lehetséges. Vagyis a Biotojás Kft. nagyüzemi ketreces tartásból a vevőket megtévesztő névvel értékesíti a termékeit.

leveliro1 2009.03.18. 13:22:55

"Valójában egyik tartástechnológia sem szolgáltat finomabb és jobb tojást a másiknál. A különbség az előállítás költségében van."

Megáll az eszem. Ilyen az, mikor valaki nagyon biztos a dolgában, de még soha nem ment ki egy tyúkudvarba.

Akkor elárulok egy-két dolgot:

1. A házi tojásnak (igen, a saját tyúkjaimé) nem annyira sárga a sárgája, mint egyes boltiaké. Azonban elkészítés, pl. sütés UTÁN sárgább lesz, mint a bóti! Ezt kapd ki!

2. A DDT a 40-es évektől kezdve igen kedvelt rovaritószer volt, mert olcsó, jó, és NEM MÉRGEZŐ az emberre. Persze, hogy kiderült, hogy rákkeltő, ezért van 70-es évek végétől betiltva.

Most kapaszkodj! 5 éve a magyar anyák anyatejében 100%-ban találtak DDE-t (ez a DDT lebomlási terméke, ez a rákkeltő)! Tehát mindegyikben!

Ezután szerintem nem értelmes érvelés az, hogy TUDOMÁNYOSAN BIZONYÍTOTT. Ez ennyit jelent csak. Hozhatnék még 100 példát. (Pl. aki kitalálta a freont, az mondta, hgy minden tesztet elvégeztek, és maguk is meglepődtek, hogy milyen biztonságos terméket állítottak elő, mert semmilyen mellékhatása sincs. Ki gondolta -mondta ő- hogy felmegy 10 km magasra, és szétcseszi a föld légkörét!)

Szóval ilyen esetekben a jobb a hagyományos gondolkodás, mint a tudományos, az pedig a tyúkólak mellett szól

leveliro1 2009.03.18. 13:25:38

@GrenAbla:
A halízű tojás attól van, hogy halliszttel etetik a csirkéket. Lett ebből is kisebb botrány, hogy a kislány, aki halérzékeny volt ilyen tojásból evett rántottát, és rosszul lett, pedig evés előtt ellenőrizték, hogy van-e benne hal, mert olyat a gyerek nem ehet.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.18. 13:31:07

tényleg, és a sáfrány ? ezt csak a csirke jó sárga színe miatt adják, vagy ez a tojás színét is befolyásolja?

parallel (törölt) 2009.03.18. 13:32:05

A madarasban lehet venni nullás tojást is csak ritkán.
Talán ez szól erről: Jamie - a nagy csirkeshow (ismerett. film)
SPEKTRUM: Vasárnap (Március 29.) 10:15

DDT-t a kínai fokhagymán mutatott ki nemrégiben egy ismerős magánszorgalomból.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.18. 13:32:28

@leveliro1:

Kedves Levélíró1!

Nem értem, hogy hogyan kapcsolódik a DDT a cikkhez.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.18. 13:35:09

A húsbaromfik esetében a legtöbb brojler azért fehér tollazatú, mert kopasztás után a tolltokban maradt részek így nem látványosak.

A sötét tollazatú egyedek esetén a tolltokban maradó darabok az átlagos magyar vásárlóban ellenérzést vált ki.

A fehér tollú tyúknak pedig világosabb a bőre is. (Ugyanez igaz a szőke és vöröshajú emberekre is).

leveliro1 2009.03.18. 13:35:23

@GergőÁron:
"már egy ideje különösen gyananakodva nézek azokra termékekre, amikre ráírják, hogy bio. Ott rendre valamai oltári paraszt lehúzás szokott lenni."

Tévedsz, mert a nem bio a lehúzás. Megmondom miért.

1. Ha foglalkoztál minimális szinten kertészkedésel, rögtön rájössz, hogy a mezőgazdaság a világ legnagyobb környezetszennyezője. Ezt az állításomat most nem ragozom, de így van.
Pl. Franciao.-ban a vásárlók 60%-a azért vesz bio-t, mert gondol a környezetre. Szóval az árat máshol fizeted meg, pl. mikor sugárterápiára mész, vagy a szomszédodod meg yoda.

2. A másik ok, ami miatt a biotojás drágábbnak tűnik az az, hogy a másik termék nem tojás. Csak tojásnak látszó tárgy. Mivel minden darabra, kg-ra, literre, stb. megy, ezért ehhez alkalmazkodtak a gyártók. Neked 1 db tojás kell. Jó, de hogy mi van benne, azt csak mi tudjuk. Pl. az egyik hozzászóló mondta, hogy a boltiból 4 a háziból meg 3 az adagja. És ekkor még csak a jóllakottságérzést vettük figyelembe, a vitaminokat, stb. nem.


3. A nem bio azért is olcsóbb lehet, mert azt nagyon olcsón állítják elő külföldi rabszolgák. Minden egyes ilyen termék megvásárlásakor egy kis nyomort is importálsz. Először csak a parasztjaink szegényednek el, aztán meg mindenki szépen sorban. Egyszer rád kerül a sor.


Remélem meggyőző voltam.

Karcolt lendület 2009.03.18. 13:36:14

@Before:
Pedig szinte minden szupermarketben árulják ugyanazt a típusú 6-os kiszerelésű, nullás biotojást...

Az pedig egész egyszerűen nem igaz, hogy úgy általában a tojások ugyanolyan minőségűek és értékűek: egészség szempontjából sem mindegy, milyen vegyszer- vagy gyógyszermaradványok vannak benne, de ízben és konzisztenciában is van köztük különbség. Persze kevésbé feltűnő, mint mondjuk a paradicsomoknál, de ha érdekli az embert, hogy jót is egyen, ne csak sokat, akkor a tojásnál is számít a minősége.
Az pedig teljesen irreleváns, hogy mindegyikből kiscsibe lehetett volna.

leveliro1 2009.03.18. 13:38:49

Sáfrány? A világ legdrágább anyaga, még az aranynál is drágább. Nem hiszem, hogy beletennék csirkezabába. Persze van valami hasonló növény (parasztsáfrány?), ami olcsóbb, ezt lehet a boltban kapni, de még ez is elég drága.


Hogy hogy jön ide a DDT? Azt hiszem sikerült átadnom a gondolatot, de úgy látszik nem. Szóval: a TUDOMÁNYOS megközelítés tévút. Ennyi az üzenete.

88wx335dsf 2009.03.18. 13:45:04

@leveliro1:

"Szóval: a TUDOMÁNYOS megközelítés tévút."

Mindezt egy példa tanulsága alapján vontad le. Komoly :-D

GrenAbla 2009.03.18. 13:45:36

@leveliro1:
Köszi a választ a halízre! Elég undi. Gondolom a halliszt olcsó lehet, azért etetik azzal. őket.

Ez az elírás meg egész frappáns lett: "pl. mikor sugárterápiára mész, vagy a szomszédodod meg yoda" Szomszédom meg a Yoda. :)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.18. 13:49:20

@Karcolt lendület:

Természetesen nem kel ki minden tojásból csibe. Az állattenyészők számára az egyik legfontosabb értékmérő tulajdonság egy baromfifaj esetében a keltethetőség. Nem minden megtermékenyített tojás kel ki. De a legtöbb tojásból bizony kis állat lenne. Ezért a beltartalmi arányok kb. azonosak.

magyar-magyar szótár 2009.03.18. 13:50:05

A csirke nem rak tojást, mert nem ivarérett.
A tojó jércékkel (ők a kamaszok) már előfordulhat, hogy tojnak, afféle "próbatojásokat" (peteérés nélkül ugyebár szíknélkülit és kisebbet)

A "tojsásgyára" a legaljasabb [vérGXXX] módszerekkel sárgítják a tojást. Ez az a bizonyos festett tojás, már a héja is gyanúsan "jó sötét" -lásd a képet. Ám a sárgája, miközben a tésztát furcsa sárgarépás-narancsos színűre festi, egyébként nem ér annyit, mint a házi tojásé.

Én táp -és takarmánykereskedő is voltam -tovább is vannak még a takarmányozási bűnök -folytassam? Pl hormonkészítmények, amik segítségével a pihenés hónapjában (november-december között) is tojásra kényszerítik a szerencsétlen állatokat.

Az "óccsó" lengyel és szlovák tojás mind gagyi.
Szép , egészséges, nem túlsárga, hanem pont jó a kukoricától lesz a tojás. Namost a gyári tojótyúk mindent kap, de kukoricadarát a lehető legkevesebbet (bár most ősszel jelentőset zuhant a kukorica ára.)
Csak sajnálni tudom azokat, akik mást mégt, mint fosony & lidli meg kaóra-treszkós tojást, nem láttak.

Ha valaki véletlenül áthajt egy falun, érdeklődjön, melyik néninél lehet tojást kapni. Vásároljon párat -s csudálkozni fog, mint bornyaú az újkapun.

A legjobbak a keltetőt soha nem látott felmenőjű tanyasi származású tyúkok -ezek nyilván maguk költik ki tojásaikat.

Telekkel, falusi házzal rendelkező rtelmiségieknek javaslom a törpe (alpáriul "japán") tyúkokat, igénytelenek, bio módon élnek, jó takarmányhasznosítók és ugyan kisebb tojást tojnak, ám három kitesz két lidlitojást. Tésztaképző erejében (és szinezésében) főleg.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.18. 13:51:51

@leveliro1:

"Pl. az egyik hozzászóló mondta, hogy a boltiból 4 a háziból meg 3 az adagja."

A válasz nevetségesen egyszerű. A bolti tojást még a termelő osztályozza és csomagolja.

Az átlagos vásárló nem szívesen veszi meg a túl nagy és a túl kicsi tojásokat. Így tehát az XXL méretű kb. 70 grammos tojások nem kerülnek be a boltok polcaira. Háztájiként viszont meg tudod venni attól a kofától aki ugyanúgy a nagytermelőtől veszi. Máris jóllaksz a három háztájival, ellenben a négy boltival.

blokkos 2009.03.18. 13:53:27

És vajon a nyúl tojásának milyen a sárgája? :)))

nyari mikulas (törölt) 2009.03.18. 13:55:03

Ha egyszer mas a tojassargaja szine, akkor mas az osszetetele, mas aranyban vannak benne bizonyos tapanyagok.

Nem igaz a cikk allitasa, hogy "Visszatérve a tojássárgája színére: a fakó és az egészen pirosas sárgájú tojás is ugyanolyan minőségű és értékű,"

a kulonbozo szin masfajta osszetetelt jelez.

Az indoklas "hiszen azokból is életerős kiscsibe kelhetett volna ki, ha történt volna megtermékenyítés" is hamis, nem vezegtek osszehasonlitast a ketfele tojabol kikelo kiscsibek egeszesgere nezve.

Miert kell atlatszo (szines) hamissagokkal etetni a nepet?

staropramen 2009.03.18. 13:55:43

nem szívesen kekeckednék ,de szerintem amit ezek a madarak RAKNAK az a fészek.
A tojást TOJJÁK.

parallel (törölt) 2009.03.18. 13:56:22

@blokkos: barna és Lindt-nek híjják :D

BéLóg 2009.03.18. 13:56:34

@GrenAbla: Gyerekkoromban volt egy film az USÁ-ról. Ott mutattak gyúkketreces tartást is. Abban volt, hogy a tyúkokat az olcsóság miatt hallisztel etetik, de az is, hogy mivel a tyúkszarban igen nagy a fehérje koncentrátum, a tyúkszart feldolgozzák és visszaetetik a csirkével! Sőt, az elhullott állatokat is, szintén feldolgozott fehérje formában.

Az USÁ-ban kapható csirkének például semmilyen (illetve hal) íze van, EZÉRT esznek hozzá az amcsik "kötelezően" mindenféle dippeket!

Az "átkosban" amikor sokszor volt külföldi takarmányhiány, a bolti csirkék gyakrak KÉK szinűek (pontosabban kékes árnyalatúak) voltak. Erre mondta anyám és nagyanyám hogy "tápos" csirke, de a táp alatt nem növényi vagy egyéb abrakot, hanem mesterségesen gyártott dolgot értettek.
Én ittam olyan tejet, amelynek íze borzalmas volt (szintén egy takarmányszegény időben), akkor azt mondták, a teheneket karbamiddal (!) etették hogy meg ne dögöljenek. Igaz-e nem, nem tudom, de tény hogy a tej íze azokban az időkben borzalmas volt.

Szóval ezerszer igaz az a mondás: Az vagy, amit megeszel.

Emberre, állatra egyaránt.

ff48bp 2009.03.18. 13:57:34

Végül is a számozás alapján meg lehet tudni, hol tárolják elviselhető körülmények között az állatokat és lassan eljutunk arra a szintre, hogy ilyen közvetett módon tiltakozunk az állatkínzásnak nevezhető körülmények ellen. Már ha meg tudjuk fizetni az árát.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.18. 13:58:06

@staropramen:

Emeld le valamelyik könyvtár polcáról Dr. Horn Péter Állattenyésztés II. c. könyvét és olvasgasd.

Meglátod, ő is tojásrakási időszakról beszél.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.18. 13:59:50

@BéLóg:

Amerika teljesen más asztal!

Az USA-ban teljesen legálisan lehet szinte bármilyen hozamfokozót adagolni az állatok takarmányához. Abban az országban valóban nem divatos kifejezés a nálunk már elcsépelt "Animal Welfare".

parallel (törölt) 2009.03.18. 14:02:41

@ff48bp: Ha annyit étkeznénk és azt amire a szervezetünknek valóban szüksége van, bőven kifizethető lenne az ára. De a sokat olcsón még mindig divatosabb mint kevesebbet minőségből. Akkor nem is léteznének állatszaporító zombihálózatok olcsóért...

nyari mikulas (törölt) 2009.03.18. 14:10:40

@Imre Laci: "Az állattenyészők számára az egyik legfontosabb értékmérő tulajdonság egy baromfifaj esetében a keltethetőség. Nem minden megtermékenyített tojás kel ki. De a legtöbb tojásból bizony kis állat lenne. Ezért a beltartalmi arányok kb. azonosak. "

Kb. azonosak, persze... egy ehezo, alutaplalt etiop anyanak is szuletik gyereke, meg egy jol taplalt europainak is. A beltartalmi aranyok kb. azonosak.

Ha mar a szinen is latod, akkor nem azonos. A szin csak egy jelzes (es hamisithato), de ahogy a szinse anyag belekerul (vagy nem), ugy kerul bele (vagy nem) szamos mas tapanyag.

Persze, a kaloriatartalma, a feherje mennyisege kb azonos.
Az ize, a mikrotapanyagok mennyisege: eg es fold.

Karcolt lendület 2009.03.18. 14:15:34

@Imre Laci:
A kb. azonos beltartalmi arányokba bőven belefér akkora különbség, ami gasztronómiailag számít.
Az olaszrizlingnek Csopakon és Somlón is kb. azonos a beltartalmi aránya, oszt mégis határozottan meg lehet különböztetni a csopaki ill. somlói olaszrizling borokat.
De a szarvasi fényezetlen A rizsnek és a baszmati rizsnek is kb. azonos a beltartalmi aránya, aztán valahogy mégsem ugyanolyan az ízük...

Karcolt lendület 2009.03.18. 14:20:41

@Imre Laci: össze is zabálnak fogalom nélkül mindenféle szart...

Luigicar 2009.03.18. 14:22:49

Lehet, durva lesz, de az analógia áll. Gondolkodjunk egy kicsit. Mondjuk azt a tartási módot, amit így a csirkékre erőltetünk, hogy viselnénk el mi? Mennyire lennénk egészségesek mi magunk, és mennyire lenne egészséges az utódunk? Vagy mondjuk mesterségesen arra kényszeríteni a nőket, hogy 2 ciklus között is ovuláljanak, mert kell az utód. Nem szörnyű, amit az ember művel? Csak azért, hogy karácsony és húsvét között is legyen tojás pl.? Annyira elszakadtunk a természettől és az ezzel járó ciklikus élettől, hogy el is hisszük, hogy ezek a dolgok nem ütnek vissza előbb vagy utóbb a tápláléklánc csúcsán csücsülve. Sőt, azt bizonygatjuk, hogy ez így jó a csirkének, állatoknak! Mi az hogy jó? Ezt szereti, igényli, és sokkal boldogabb így, ezért sokkal jobb tojást, húst, tejet, stb. ad nekünk. Na, ne má!!!!! Egy kicsit vissza kellene vennie az emberiségnek az ő nagy arcocskájából, mert pofán csapás lesz a vége.

13öreg 2009.03.18. 14:51:29

@Luigicar:
"Egy kicsit vissza kellene vennie az emberiségnek "Etiópok és sok afrikai ország már visszavett.
Te meg menj vadtyúkra vadászni. "Mondja maga nooormális?"

Luigicar 2009.03.18. 15:27:42

13öreg
"Etiópok és sok afrikai ország már visszavett."

Mit vett vissza? Azt amit az európai ember, meg amerika felél illetve kidob?

Te meg edd a jó kis gyári húst, meg kínai tejport, és élj boldogan, amíg meg nem halsz. (nem lesz sokára)

salapapa · http://salapapa.hu 2009.03.18. 15:28:18

Hát skacok, ez eléggé szépen hangzik, csak a fele sem igaz!
Nagyapám (aki nagyon okos és ügyes ember volt!) életének egy közel 20éves fejezetében csirketenyésztéssel foglalkozott. (előtte nyúl, kacsa, illetve mangalica volt)
Van némi fogalmam a "boyler", a kendermagos és egyéb csirkefajták születéséről, fejlődéséről, elhalálozásáról. Istenem... azok a szép, sárga húsok, szinte narancsszínű tojássárgák... micsoda rántotta, rántotthús, avagy piskóták készültek! ;)
Szal a lényeg mielőtt még lenyálcsorgom a klavit, hogy a fehér tyúk is barna tojást ad. Kayafüggő. Nagyapám az az elvetemült egyed volt, aki ha kisebb haszonnal, de mindig tökéleteset alkotott. (Így lett az anyám és abból én :D )
De akárki aki elhiszi ezt a baromságot ami a cikkben van szeretném megkérni, húzzon el egy mamócához és vegyen tőle kukoricán nött tyúk által tojt tojást! Én itt békásmegyeren kijárok a piacra és bevált helyről veszem az alapanyagaimat. Láss csodát! Azóta nem szenved a Zasszony a sütiknél, mióta házi tejből-vajból-tojásból kell készítenie a fincsákat. ;)
Mindenkinek ajánlom. Aztán ha túl drágának találja, mehet vissza a tecsóba meg az ósanba venni a szart. 8)
Ja! És nem sokkal drágább a jó! De ezt már Jamie Oliver is megmondta. :)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.18. 15:38:19

@salapapa:

A fehér tyúk, nem ad barna tojást. Genetika az egész. Mellesleg ha leírod a brojler (angolul boiler) szót boylernek, ami még ha a vízmelegítő készülékre is utalsz, akkor is helytelen, ezek után a szakmai hozzáértésed bizonyosan konvergál a nullához.

salapapa · http://salapapa.hu 2009.03.18. 15:40:02

@parallel: Mindenki az "ócsóra" hajt, aztán lehet csodálkozni, mennyire szart vett.
Lásd a kínaságban tavaly összedőlt 2 iskolát... Kína eláraszt minket a silány minőségű szarokkal, a sok fődbarma pedig veszi.
Ugyanaddig tart, mint azok az iskolák...
Rossz kimondani, de havi átlag 35-40ezret hagyok ott a piacon. Ebben bennevan a hús, a zöldség, a gyümölcs és néha 1-1 kisebb nasi. Viszont bejön, mert szinte semmit sem költök ósan, tecsó, kora, lidl és egyéb helyekre, csak a száraz és a vegyiáru ami onnan jön havi cca 10-15ezer értékben.
Szerintem más sem költ kevesebbet amikor belátogat egy multiba.
De én minőséget eszem. Sztem jobban megéri.

Ja, ami talán csak nekem fontos: HAZAI ÁRUT, ami nem a franciákat, németeket, szlovákokat gazdagítja!

parallel (törölt) 2009.03.18. 15:41:27

@Imre Laci: Ha a szakmai hozzáértést helyes beszéd vagy írás alapján mérnénk akkor a televíziók munkatársainak a nagy része mehetne sepregetni az utcára. (hogy csak egyetlen mindenki által ismert területet mondjak)

salapapa · http://salapapa.hu 2009.03.18. 15:41:52

@Imre Laci: Nagyot szóltál, öblíts! :) Lehet több csirkét etettem, itattam és pakoltam, mint amennyit te egész életedben a teszkóba' láttál. 8)
Nem bántani akarlak, de ha csak ennyibe tudsz belekötni, kár érte.
Poénnak szántam, idézőjelben. De idézhetek idétlennek... 8)

parallel (törölt) 2009.03.18. 17:16:34

@salapapa: Kínával nem az a baj, hogy silány a nagyja ami onnan kikerül, hanem az alaphelyzetben fennálló gátlástalan haszonszerzés céljából elkövetett tudatos mérgezés. Lásd tejpor-melamin.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.03.18. 17:25:42

ezeknek a fehér tojásoknak ilyenkor húsvét táján van nagy keletje, festeni ugyanis csak ezeket lehet.

bomi 2009.03.18. 21:14:24

@Prinzessin Erbsen: Festeni bármelyik tojást lehet, sőt, sok helyen kifejezetten a sötét tojásokat szeretik festeni, mert azokat jobban fogja a festék. A sötétebbekkel még azt a trükköt is meg lehet csinálni, hogy viasszal megírod, ecetbe áztatod, kb. tíz perc múlva "lehámlik" (ledörzsölhető) róla a barna bevonat, és csak a viasz alatt marad meg az eredeti színe. Utána forró vízbe mártva ledörzsölhető a viasz, és hófehér alapon festék nélkül "festett" tojásokat kapsz.

leveliro1 2009.03.19. 07:52:52

@88wx335dsf:

>> "Szóval: a TUDOMÁNYOS megközelítés tévút."

Mindezt egy példa tanulsága alapján vontad le. Komoly :-D

leveliro1 2009.03.19. 07:53:34

@88wx335dsf:

>> "Szóval: a TUDOMÁNYOS megközelítés tévút."

Mindezt egy példa tanulsága alapján vontad le. Komoly :-D

leveliro1 2009.03.19. 08:04:35

Bassz. Elveszett a félóráig írt hozzászólásom. Nem baj, nem ismételem meg. :-(

BéLóg 2009.03.19. 10:03:53

@leveliro1: Pedig ANNYIRA jó volt, vaze!

BéLóg 2009.03.19. 10:06:33

@bomi: Úgy hívják, gicézés. Mindig így festjük/mintázzuk a húsvéti tojásokat. Valamint használjuk a hagymalevél főzetet, ami csodaszép barna színt ad a fehér tojásnak.
süti beállítások módosítása