facebook

Üdv a Harmadik Erőnek!

2009.06.11. 14:35 Imre Laci

Június 7-én 427.213 szavazatott kapott a Jobbik. Alapvetően nem akartam politikai vonalat vinni a blogba, de úgy érzem, valami jó történt. Végre van a magyar politikának egy szereplője, aki észrevette, hogy az ennivaló nem a bolt polcain terem. Hogy néhány ember tart a markában hatalmas földterületeket, holott abból akár többszáz család is megélne. A probléma már a rendszerváltáskor felmerült, de az akkori - és a jelenlegi - politikai erőnek úgy tűnik érdekében állt az ügyet a szőnyeg alá söpörni.

A Jobbik három delegáltat küldhet Brüsszelbe az Európai Parlamentbe, hogy képviseljék a magyar érdekeket. Ez az első olyan alkalom amikor azt kell látnom, hogy egy politikus a győzelem után is tartja magát az ígéreteihez. Morvai Krisztina, a Jobbik lista-vezetője saját honlapján nyílt levélben keres szövetségeseket a magyar föld, a magyar vízkincs és a mezőgazdaság védelme érdekében. Ez dícséretre méltó. A politika eddigi résztvevői csupán egymás ócsárlásával voltak elfoglalva, míg az új, a harmadik erő leszáll a magas lóról és foglalkozik a választókkal.

Úgy érzem, hogy a magyar gazdák nem elsősorban a támogatásokra szorulnak. Nem. A lehetőséget kell biztosítani, hogy a jó minőségű árunak biztos piaca legyen az ország határain belül. Ehhez persze arra lenne szükség, hogy az értékesítés megoldott legyen. Ezzel pedig ki is lyukadtunk a Jobbik egy másik programpontjához; a multinacionális cégek közteherviseléséhez. Mert ugye a multi cégek nem adóznak. Ezzel persze óriási hátrányba taszítják a kis- és középvállalkozásokat. A kör pedig bezárult. Ilyen nehéz időkben, mikor gyakoriak az aszályok, a jégverés, nyakunkon a sertésinfluenza stb... szükség van arra, hogy valaki kiálljon végre a magyar mezőgazdaságért és befejeződhessen annak a pár monopol helyzetben lévő embernek (tejfeldolgozó- savanyító- és szárító nagyüzemek) mértéktelen gazdagodása, miközben a vidéki magyar pedig ott áll munka nélkül.

Egy átlagember aki esetleg gazdálkodásra szánná a fejét, egyszerűen nem jut lehetőséghez. A földárak az egekben vannak, amint valahol akad jó minőségű nagyobb földterület, azt valamelyik részvénytársaság rögtön megveszi. A hétköznapi polgár labdába se rúghat a tőkés, legtöbbször külföldi kézen lévő cégek mellett. Ezt a tényt magam is a bőrőmön érzem, nap mint nap találkozom ezzel. Bízom hát abban, hogy lassan elkezdődik a változás és végre meghallják odafent a Parlamentben a magyar ember; polgár és földműves hangját is.


 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr481178868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jarzombek 2009.06.11. 22:44:36

1. mivan, legyen földosztás? 1945 van?
2. a multi adózik, csak kevesebbet (nem jó, de azért ne ferdítsünk)
3. a magyar gazdáknak össze kéne fogniuk. Volt az elmúlt években próbálkozás a dinnyetermesztőknél: mindenki leszarta. volt a méhészeknél: mindenki leszarta. hogy akarnak versenyezni a holland és dán nagyvállalkozókkal, ha nem fognak össze? (nem akarnak versenyezni? menjünk vissza 25 évet, vaze???)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.11. 23:14:17

Itt nem pusztán az összefogásról van szó és nem is a földosztásról.

Hoztak egy látszat törvényt: egy embernek max. 300 hektár földje lehet saját tulajdonban. Plusz bérelhet annyit amennyit tud. Vagy csinál egy ZRt-t és dörzsöli a tenyerét! Sőt! Van egy törvényünk amely tiltja hogy külföldi magyar földet tulajdonoljon. Erre bejön az osztrák és megveszi kilóra a magyar cégeket. Na erről a törvényről is ennyit! A magyar földből előállított profit pedig megy ki szépen külföldre.
A multi pedig az első öt évben - meg utána is mert meghosszabbítják, mert azzal fenyegetőzik hogy lelép - iparűzési adótól mentes. Na köszöntem szépen.

1945-ben pedig egy ideiglenes kormány végzett földosztást csupán azért, hogy a kommunisták előre törhessenek. Illik tisztában lenni a történelemmel kicsit, mielőtt dobálóznál vele.

Összefogásra pedig nem csupán a termelők között lenne szükség. Amíg a magyarok többsége azt veszi meg ami a legolcsóbb - függetlenül a minőségtől - addig csupán nádszálba kapaszkodás lenne az összefogósdi.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.11. 23:20:26

@Imre Laci: mondjuk mondd meg Esztergomnak, hogy nem fizet nekik a Suzuki. biztos meglepődnek majd.

Ivanhoe 2009.06.12. 07:39:28

Az Audi is fizet Győrnek adót, csak a felét (ha jól emlékszem) visszaforgathatja K+F-be, így garantálva van a gyár hosszútávú működése (gyártástechnológiák fejlesztése pl.). Azon is el kéne gondolkodni, hogy miért olcsóbb (most mondok vmit) pl. a spanyol cseresznye mint a magyar? Múltkor azt hallottam, hogy az EU bizonyos országoknak támogatást ad egyes gazdasági ágazatokra. Így olcsóbban tudják értékesíteni idehaza a külföldi árut itthon mint az idehaza termesztettet. Persze ezt megint az adott ország politikusai lobbizták ki, a mi dinnyéink (gy.k.: politikus) meg akkor is csak a töküket vakarták.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.12. 08:55:16

@peetmaster: ez természetesen más kategória. A Suzuki Esztergomban (vagy az Audi gyár győrben) sokszor annyi alkalmazottat foglalkoztat, mint mondjuk egy Auchan vagy egy Lidl.

Ezen felül mivel ez egy agrár blog, a bejegyzés is elsősorban az élelmiszerkereskedelem helyzetéről szólt, így maradjunk ennél az asztalnál.

Ahogy Ivanhoe is írta: a politikusoktól függ, hogy ki milyen támogatást kap egy-egy termékre vagy terményre. Nem csupán a dinnyéről van szó. Beszélhetnénk akár a szintén spanyol dioxinos paprikáról amit Szegeden fel is használtak, az Írországból származó szintén dioxinos sertéshúsról...

Aláírom: szükség van a külföldiekre ami a nehézipart illeti. De élelmiszerből nem vagyunk rászorulva a külföldi szemétre. Ezért kellene végre az ország érdekeit figyelembe vennie a politikusainknak is.

phaidros 2009.06.12. 13:22:44

Nehéz dolgok ezek, azt is bele kell venni, hogy mi lett volna az elején, ha nincs a multik támogatása. De az összképet nézve visszatetsző, hogy a hazaiak mindenképpen adózási hátrányban vannak. A tisztességes az lenne, ha általánosan alacsony vállalkozási adó lenne, ami miatt a multi idejön, és a hazai sincs diszkriminálva. Nem annyira elképzelhetetlen, ha cserébe fellendülne a gazdaság, és vonzó vállalkozási célpont is maradnánk.

Mindenesetre megértem a Jobbik üdvözlését, akkor is, ha vannak náluk számomra elfogadhatatlan dolgok - de, nem félek tőlük. Most a fényre kerültek, lássuk, hogy tényleg olyan bibircsókos-e a testük. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.12. 13:50:14

@Imre Laci: a külföldi szemét tényleg felesleges, de a magyar gazdáknak meg ként tanulni összefogni. Érdekes, hogy amíg volt tsz, addig nem volt gond, kissé leegyszerűsítve. Emlékszem, gyerekként hogy nézett ki a határ és most hogy. Hát nem most néz ki jobban.
(egyébként aki engedélyt ad termőföld beépítésére, azt be kéne szántani.)

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.12. 13:55:33

@peetmaster: Hozzá kell tenni, hogy anno a TSZ-be való belépés kötelező volt. Aki nem tette, arra rátapasztották a kulák jelzőt...
Ezen kívül a Szovjetuniótól olcsón jutottunk üzemanyaghoz, műtrágyához stb... A TSZ-szerű gazdálkodással jelent meg hazánkban az iparszerű termelés is. Aminek főleg most látjuk a kárát...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.06.12. 14:25:47

@Imre Laci: búzát kapáljon kézzel a halál. Ha ki akarunk törni, amint agrárország, ahhoz mennyiség is kell. Ha a népesség nagy része agrármunkás, akkor kevés lesz az áru.
Vagy te el tudod képzelni reálisan, hogy pl. Szabolcs megye fele a zöldségföldön hajladozik szorgosan? Egyébként a tsz idején közelebb álltunk ehhez, mint ma. Van a lakosságnak egy jelentős része, amely más munkára nem alkalmas.
Üzemanyag sokkal több kell kicsi parcellákhoz. Műtrágya nem, ha kézzel szórod. (ez nem komoly javaslat, bár láttam már olyat.)
A méretgazdaságosság előnyeiről nem szabad lemondani.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.12. 15:05:30

@peetmaster: Olaszországban valahogy mégis remekül működik a családi gazdaságokra alapozott agrárium. Érdekes...

Ivanhoe 2009.06.13. 23:33:45

A köztetek kialakult vita eléggé meddő, hiába látjátok jól a dolgokat ha nem tudtok változtatni rajta. Márpedig mi túl kis halak vagyunk ahhoz, hogy tudjunk változtatni.
A Jobbikkal kapcsolatban csak annyi, hogy már nagyon kellett ennek az országnak a vérfrissítés (ez igaz az LMP-re is). A jelenlegi politikusaink lusták, tunyák, és túlságosan elbízták magukat, legalább egy kicsit megrostálódnak.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.16. 19:24:32

@Imre Laci:
Ugyan fentebb írtad, hogy az agráriumról szól a post, de úgy érzem ide tartozik egy másik oldala is annak a pártnak, melynek bejutásával szerinted valami jó történt.
Aláírom, hogy a programjából és nyilatkozataikból részleteket kiragadva maximálisan egyet tudnék érteni, és első sorban csápolnék nekik, de ott van a másik fele, ami miatt bármi jót is mondjanak nem kell.

Egyszer, ha jól emlékszem Jáksó László fogalmazta meg jól a probléma jellegét (nem velük kapcsolatban, hanem a szituációval):
"Lehet akármennyire gyönyörűen megterített egy asztal, ha a közepén ott gőzölög egy kis darab szar is!"

Márpedig bármennyire egyet értenék például a családtámogatási rendszer átalakításával, a személyes felelősségvállalással, vagy épp az agrárium szigorúbb szabályozásával, emberjogi szempontok miatt soha nem fogom támogatni a pártot.
Megengedhetetlen megnyilvánulásaik miatt meggyőződésem, hogy veszélyt jelentenek a magyarországi kisebbségek ártatlan tagjaira is.
Azt ugye nem vitattam soha, hogy mindenhol lehetnek bűnözők, de etnikai és vallási csoportokat kollektíven bűnösként, illetve ellenségként kezelni nem lehet.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.17. 15:08:38

@maxt: Érdekes módon olyan sztereotípia nincs, hogy a zöldszeműek mind bűnözők... Nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.17. 15:36:40

@Imre Laci:
Ha listát készítek szőke bűnözőkről, akkor politikai követelésem lehet a szőkebűnözés felszámolása?
Nyugdíjasok fosztogatják az élelmiszerboltokat! Többször a vásárlók szeme láttára ittak meg egy-egy kefírt a hűtőpultnál! Számoljuk fel a nyugdíjasbűnözést!

A bűnözést, a bűnözőket kell üldözni, és nem kisebbségeket, melyek tagjai között felülreprezentált a bűncselekmények bizonyos köre.

Ha pedig a statisztika csak egy eszköz a párt számára, akkor ne sunnyogjanak, meg finomkodjanak, hanem mondják ki ők maguk nyíltan, hogy a párt antiszemita és rasszista.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.17. 17:07:09

A bűntettek mértékét is figyelembe kellene venni nem?

Hány ember halt bele abba, hogy a 70 éves Ilonka nénni megitta a kefírt a hűtőpultnál? Olaszliszkán, Kiskunlacházán és Veszprémben viszont életerős és fiatal emberek vesztették életüket.

Vita lezárva.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.17. 18:33:46

Látom elkötelezett vagy a kollektív bűnösség mellett.
Nem célom befolyásolni, ítélkezni, de meg fogom védeni minden a kisebbségekhez tartozó becsületes (!!!) magyar barátomat, ha kell az erőszak ellen erőszakkal.

Lezárva!

Google 2009.06.19. 11:37:42

Ez egy agrárblog.
Nocsak.
süti beállítások módosítása