facebook

Miből készül a virsli?

2009.04.17. 18:26 Imre Laci

A virsli, akárcsak a párizsi, eredetileg pépesre vert húsból és vízből készült. Napjainkban azonban - főleg az olcsóbb típusok - kibővültek csontpéppel, szójával, ipari szalonnával, ízfokozókkal, színezékekkel, tartósítószerekkel és stabilizátorokkal.

Hajdanán még fával füstölték a virslit, mára már a füstös ízt is aromával érik el gyakorlatilag minden árkategóriánál. Miután pedig minden összetevő szépen össze lett keverve, a kapott masszát műbélbe vagy juhbélbe töltik. Míg az előbbit el kell távolítani fogyasztás előtt, addig a valódi juhbélbe töltött virsli rögtön fogyasztható.

A virsli előtt kötelesek a gyártók feltüntetni, hogy milyen állat húsát tartalmazzák (pl. pulykavirsli, sertésvirsli...) és természetesen a termék hátulján az összetétel is ott kell hogy legyen. Azt, hogy ki mennyit szán a felsőbb kategóriás virslire, természetesen mindenki maga dönti el. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy pl. a Tesco virsli 1kg-ja kerül 400-500 forintba (az sincs pontosan feltüntetve, hogy milyen baromfiból is készült) addig egy Sága Falni jó! 150 grammja 160 forint (átlagosan).


 

komment

Címkék: tesco minőség ár virsli összetevők

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr841071350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manor 2009.04.18. 13:46:13

Ezeket az infókat eddig is megtudhatta az, aki elolvasta az összetevők listáját. Azt lenne jó tudni, hogy mi is az a csontpép, az állat mely részeit tartalmazza a húspép, hogy állítják elő, mivel tartósítják...

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.04.18. 20:02:42

@manor:

Húspép: természetesen nem az értékes húsrészekből készül, hanem azokból a hús- és zsírcafatokból, amelyeket egyébként nem lehet máshogy értékesíteni (magyarul a kutyának se kellene).
A csontpép pedig a frissen vágott állat (általában baromfi) csontja bedarálva. A massza tartalmazza a velőállományt is.
Pl. a szója (többek között) azért kell a párizsiba és a virslibe is, hogy legyen benne valami ami sok víz megkötésére képes. Ezen felül az össz. fehérjetartalmat is növeli.

Mitya Ivanov 2009.04.19. 18:38:54

csak olyan kerül bele, ami emberi fogyasztásra alkalmas ugyan, de nem lehetne sehogy sem eladni, mert olyan az állaga? Ez a pépesítés is érdekelne, szerintem a kialakuló pépnek már semmi köze a húshoz. Szerkezetében legalábbis. Talán nyersen is meg lehetne enni, mert minden szövet szét van szakadva benne

Mitya Ivanov 2009.04.19. 18:44:43

ja éés még valami. egyszer valami híres szakács azt mondta, hogy a virslit nem főzni kell, hanem melegíteni. a leirásban nem láttam említve, hogyí a készítés során a virslit éri e valami fotrró behatás? Mert ha nem, akkor mégis főzném egy ideig

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.04.19. 21:05:41

@Mitya Ivanov:

Nyersen én azért nem enném meg, mert úgy sokkal nehezebb megemészteni, az emésztőenzimek nem képesek rendesen lebontani, így lényegében hasznosulás nélkül ürül.

Már olvastam pulykavirsli csomagolásán, hogy forró vízbe kell dobni és 5-10 percig főzni kell. Van olyan vákuumcsomagolt virsli is, amelyikben van páclé (?) és csomagolással együtt mikróban 2 perc alatt elkészül.

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2009.04.22. 14:41:39

@Imre Laci: És a baktériumok és algák sem főnek ki belőle rendesen
süti beállítások módosítása