facebook

De minimis támogatás az aflatoxin miatt

2013.06.20. 13:00 Imre Laci

Óriási költségeket ró az idei aflatoxin botrány az állattenyésztésre, hiszen időről időre be kell vizsgáltatni az etetett takarmányt és persze az állati terméket, így például a tejet is. A költség egy részére igényelhető lesz a de minimis, azaz alacsony összegű támogatás, olvasható a 33/2013-as VM rendeletben.

farm-money.jpg

A támogatást nem csak maguk a gazdálkodók, hanem a tejfeldolgozók is igényelhetik. Lényegében a takarmány és állati termék bevizsgálását célzó laboratóriumi költség, a szennyezett tétel megsemmisítése és az emiatt bekövetkezett kár enyhítésére igényelhetik. Természetesen nem a teljes összeg kerül visszatérítésre (éppen ezért de minimis), hanem a nettó ár fele. A Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 250 millió forintot különít el a támogatásra.

Persze most gyorsan elkezdhetik csapkodni az asztalt azok, akik amúgy is csak annyit látnak a mezőgazdaságban, hogy időről időre talicskázza az EU és a magyar állam is a méregdrága gépekbe és a telepfejlesztésbe a pénzt. De gondoljunk csak bele, hogy mekkora hirtelen extra költséget jelent például egy tejtermelő tehenészet számára havi 4-5 tejminta kivizsgálása (6000-7000 forint mintánként) és persze ezen felül a takarmányoké, plusz a preventív jelleggel etetett toxinkötő adalékok megvásárlása. Ha ezeket a költségeket érvényesíteni tudná a gazdaság a tej árában, akkor a fogyasztók nagyot néznének, mikor az eddig 180 Ft-ért vásárolt tej literje 230 lenne egyik napról a másikra.

Szólj hozzá!

Címkék: de támogatás vizsgálat labor toxin aflatoxin megsemmisítés minimis

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr875369446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása