facebook

A retardált műtrágya

2010.10.28. 21:48 Imre Laci

Okos dolog a retardált műtrágya
A retardált szóról a legtöbben a csökkent szellemi képességű emberekre asszociálnak, s nem is tudják, hogy a szó eredeti jelentése lassú, késleltetett. A retardált műtrágyák azonban a mezőgazdaságban a tápanyagok visszapótlásának csúcsát jelentik. A hagyományos műtrágyákkal (pl. ammónium nitrát) ellentétben a retardált műtrágyák képesek a bennük tárolt hatóanyagokat szakaszosan, késleltetve leadni. Ezen tulajdonságuk több szempontból is előnyt jelent.
Előnyök és hátrányok
Az első – és a gazdák számára legfontosabb –, hogy a kiszórt műtrágyát a lehulló csapadék nem mossa ki a talajból, a növények számára hosszabb időn keresztül elérhető. A második érv, amellyel szerencsére egyre többen kezdenek foglalkozni, s tartják szem előtt; a csökkenő környezetterhelés. A kis adagokban megjelenő hatóanyagok nem jelentenek veszélyt a vizekre, a talajban élő baktériumokra. Korábban nagy veszélyt jelentett állóvizeinkre a talajból kimosódó ammónium nitrát (NH4NO3) okozta eutrofizáció.
A retardált műtrágyák legfőbb tulajdonsága tehát, hogy hosszú ideig, akár több hónapon át képesek adagolni a tápanyagot. Mindennek alapja a granulátumot körbevevő burkolat, mely készülhet polimerekből, gyantából, kénből, viaszból, stb… A lényeg tehát, hogy a tápanyagot körülölelő burkolaton keresztül a talajnedvesség csak lassan képes kimosni a benne tárolt hatóanyagokat.
A kimosódást elsősorban nem a talajban található víz mennyisége, hanem a talaj hőmérséklete befolyásolja. A gyártók éppen ezért is tüntetik fel a termékeik csomagolásán, hogy bizonyos hőmérsékleten mennyi idő alatt, hány százalékát adja le tápanyagtartalmának. A legtöbb gyártó általában a 21°C-ot veszi a számítás alapjául. Az ún. ”hi-start” trágyák a hatástartam első felében, míg a ”lo-start” típusok a második felében adják le tápanyagtartalmuk zömét.
A tápanyagleadás módja alapján több csoportra oszthatók a retardált műtrágyák.
Retardált műtrágyák
Szabályozott tápanyagleadású
Lassú tápanyagleadású
Szupergranulátumok
Inhibítoros műtrágyák
            burkolóanyag befolyásolja a vízbeá-ramlást
           ”hi-start”
           ”lo-start”
          kémiai szerkezet miatt lassú vízoldékonyság
          tabletták, táprudak
           ”cropcare”
           baktériumok nitrogénmegkö-tését gátló szerek
Retardált műtrágyák használatával zöldségek esetén jobb beltartalmi értékek érhetők el, ezáltal a növények étkezési értéke is növekszik.
Sok előnyük ellenére széleskörű elterjedésüket gátolja magas, a hagyományos műtrágyákénál sok esetben akár 2-3× nagyobb áruk.

  

komment

Címkék: leadás tápanyag oldódás retardált hatóanyag műtrágya burkolt késleltetett granulátum

Gigászi bírságot rótt ki a Versenyhivatal

2010.10.28. 20:48 Imre Laci

"Kartellben való részvétel miatt mintegy 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 16  magyarországi gabona-feldolgozó vállalkozásra – közölte a versenyhivatal. Az érintett vállalkozások 2005 februárjától 2008 áprilisáig egyeztették egymással egyes malmi búzaőrlemények árát, illetve árának változtatását, valamint egymás piacának meg nem támadására tett vállalásukkal felosztották egymás között a piacot.

A kartell, ezen belül az ár- és piacfelosztó megállapodás a legsúlyosabb jogsértésnek minősül a versenyjogban, amely az érintett termékek vásárlóit, adott esetben a fogyasztókat károsíthatja – írja  az MTI-nek eljuttatott közleményében a GVH. A feltárt kartell elsősorban a magyar fogyasztásban alapvető élelmiszeripari terméknek minősülő étkezési búzaliszt piacát érintette.

A GVH a súlyos jogsértést több esetben ismételten elkövető vállalkozásokkal szembeni bírság kiszabása során figyelemmel volt többek között az adott élelmiszergazdasági ágazat sajátosságaira, és egyes vállalkozások különösen nehéz pénzügyi helyzetére is."

- agromonitor.hu -

Ebben az ügyben egyébként benne van a Cerbonától kezdve a Pannonmillig az összes nagy gabonafeldolgozó. Előbbi több mint 100 milliós bírságot kell hogy kifizessen. Az ügy már csak azért is botrányos, mert a kartellel elsősorban a fogyasztót, tehát Titeket vertek át, hiszen verseny híján, "befagyasztott" áron lehetett csak megvásárolni a termékeiket.

Ilyenkor jogosan merül fel az emberben, hogy vajon az egyéb élelmiszeripari termékek esetén is ilyen szépen fel van-e osztva a piac? Vajon a Pick tényleg versenyez a Herzzel? Esetleg a Pápainak is valami ilyesmi tett be annyira? Lehetőség van bőven az összeesküvés elméletek gyártására, ugyanakkor kíváncsi vagyok hová fog kerülni az a 2,3 milliárd forint, már amennyiben befizetik egyáltalán...


 

komment

Címkék: verseny kartell piac 3 2 hivatal milliárd gabona liszt diamant cerbona pannonmill bünetetés

süti beállítások módosítása