facebook

Akcióra kiélezve

2010.01.03. 14:33 Imre Laci

Arra gondoltam, hogy itt a 21. század első évtizedének utolsó évének hajnalán megpróbálok némi gondolatébresztőt írni a ránk váró vásárlási akciókkal kapcsolatban. Persze egetrengető okosságokra nem kell számítani, hiszen aki nem vak, az hamar átlát egy-egy vérszegényebb akción. Nézzük mikor is lesz akciós egy áru!

1. eset

Alig néhány nap van hátra az adott termék szavatossági idejének lejártához. Ilyenkor 10-20%-os árengedménnyel általában rábírhatók az emberek arra, hogy megvásárolják az akciós élelmiszert. Valójában nem történik átverés, hiszen amit vásárolunk az még fogyasztható. Csupán arról van szó, hogy egyszerűbb eladni kisebb haszonnal, mint megsemmisíteni (vagy átcímkézni amennyiben lehetséges).

2. eset

Anno még üzemelt minden városban több hivatal által működtetett értékcsökkent árukat kínáló bolt. Ezeken a helyeken lehetett kényszervágáson átesett állatok húsát venni jóval olcsóbban, mint a rendes körülmények között leölt és közértekben kínált húsokat. Valójában az állat egészséges volt, csak például eltörött a lába szállítás közben és emiatt kellett kényszervágni.

Ma ezeket kapjuk meg "akciós" fedőnév alatt, holott nem az, hiszen nem is szabad őket ugyanolyan áron kínálni mint a rendes húsokat. Átverés nincs, viszont etikailag egyáltalán nem korrekt a dolog.

3. eset

Az Auchan által elhíresült, ugyanakkor ősidők óta alkalmazott módszer az árukapcsolás. Egy termék árát drasztikusan lecsökkentjük, hogy a fogyasztók, a vásárlók beözönljenek a boltba. Az Auchan pl. olcsóbban kínálta a görögdinnyét mint amennyiért ő maga megvásárolta. A Jancsi bá' pedig szépen besasszézott, vett egy dinnyét, de az asszony úgy döntött, hogy ha már úgyis ott vannak akkor vesz még pár dolgot. Ezzel máris fogyasztásra bírta a kereskedő a drága magyar polgártársat.

A hatás fokozható persze ha pl. a roppant olcsó termék valamilyen általános fogyasztási cikk (liszt, cukor, tej, stb...) és mellé valami szintén rendszeresen fogyasztott élelmiszert tesznek, az átlagosnál magasabb áron kínálva. Amit bukik az egyik árun, a másikon a többszörösét szedi be.

4. eset

A leghétköznapibb módszer, ha valami nagyon nem fogy, akkor előzetes drágítás után akció néven vissza csökkentik a termék árát az eredetire. Jópár embert megfog, ha valami látványosan ki van plakátolva, a sorok közé kis állványokra teszik hogy szinte már át kell rajta esni. Azok akik gyakran vásárolnak és figyelemmel követik az árakat, könnyen kiszűrik az efféle átveréseket.

Amennyiben kihagytam esetleg valamelyik kedves húzást akkor várom kommentben!

Csomagolási trükk: akciós SPAR liszt


komment · 1 trackback

Címkék: áru akció trükk átverés termék ár kapcsolás

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr81641853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Leszokunk 2010.01.03. 19:53:16

 Elhatároztuk, hogy leszokunk a felesröl, ezér első lépésként csak minden második felesünket isszuk meg, a közbeesőket meg mindig valaki más, de mindig összekevertük, így a kocsmáros renceresitett eggy táblázatot, amibe bele van írva, hogy nekem m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trójai 2010.01.03. 15:44:33

Sztem kimaradt még:

Ha többet veszel, olcsóbb, mintha 1-et.
4-es, 6-os, akárhányas csomagolásokban kínálják, csak akkor érvényes a termékre az "akció" ha azt a pakkot veszed meg belőle. (nem darabjával 6-ot)

Ennek egyik reklámja a "2-őt fizet, 3-at kap" (vagy 3-at fizet, 4-et kap, stb) .

farki 2010.01.03. 15:55:19

@Trójai:
Na erre főleg érdemes odafigyelni, és megnézni a kisbetűs egységárat (darab, kiló, miegymás). Egyre gyakoribb, hogy a kisebb kiszerelésből több olcsóbban jön ki, mint a nagyból egy. Talán itt is arra gondolnak, h autmatikusan spórolás címszóval a nagyobbat vesszük?

4TUN3 2010.01.03. 16:01:27

Szintén nem említetted a termelöi/gyártói/forgalmazói promóciókat, például, amikor be kell vezetni egy terméket a piacra, vagy a termék-életciklus vége felé, amikor másképpen már nem fogy eléggé.
Elöfordul ám, hogy nem a kereskedö 'kedves húzása' áll egy akció hátterében.

Trójai 2010.01.03. 16:17:35

@farki: Nem mondom előferdül-fordul az is, de a kisebb kiszerelések mindig azért drágábbak,mert a csomagolás...azt is meg kell fizetni. Ha az üzlet "akciózik" akkor nyilván lehet olcsóbb a sok kicsi, mint az 1 db nagyon nagy, de azon nyilván veszteség van, vagy nincs haszon.

De ezért is van minden márka és kiszerelés árcetlijén aprócska betükkel feltüntetve a kg/ft vagy liter/ft ár. Mert ez is 500 ft, meg az is, csak ez 400 grammos, az meg 600...

De ami a posztban is említve volt:
Nem baj az üzletnek ha olcsóbban ad egy terméket, mert másra ráteszi az árat. Pl többnyire alapélelmiszereket szoktak olcsóért adni (kenyér, tej, persze sajátmárkás) hogy megérje odamenni a sarki bolt helyett. A különbözetet meg ráteszik pl a mosóporok árára.

Most szilveszterkor az amúgy X árú sajátmárkás virsli feleannyiba se került...de az emberek emiatt ott vették meg a többi bulikelléket is.. (Pl alkohol,kaja, rágcsa, konfetti, stb)

Ugyanez pl befőzési szezonban a cukor van olcsón.

Trójai 2010.01.03. 16:22:47

@4TUN3: Jah, amikor bögrét/poharat, egyéb izét adnak a termékhez, mert akcióóóóó. De ezt a gyártó csinálja, többnyire csak egy üzlettel szerződnek le ilyenkor. (csak abban az üzletláncban lesz az akció)

belagezabela 2010.01.03. 16:25:36

Ebben mi az új bárkinek is?
Eddig is ezt csinálták.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.01.03. 16:33:57

@Trójai: A bejegyzés végére tettem valamit. Csak most, csak neked. Vissza nem térő alkalom. ;)

Döglött Guminyúl (törölt) 2010.01.03. 16:36:44

Buták vagytok. Kényszervágás meg akció... Idióta. Közöd nincs a kereskedelemhez.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.01.03. 16:39:23

@Döglött Guminyúl: Na mert ez a hozzászólás dúskál az IQ fitogtatásban. 1-es, ülj te is hátrébb.

Mirko 2010.01.03. 16:49:20

A 3. eset létezik ugyan, kiterjedten használják (az Auchan-nál maradva ott pl. nagyon jellemző az olcsó kenyér, ami becsalogatja a reménybeli vevőket), csak nem az a neve, hogy árukapcsolás. (Ld. Wikipédia 'Monopólium' szócikke.)

Remek poszt (remek blog, feedelem) - ami egyéb trükközés van még, azt pedig biztos leírják a kommentelők. :]

Thresher 2010.01.03. 17:10:02

A dinye kiborítása mire jó? Mármint minek szétrancsirozni?

Csak ki kell kamionnal állni a parkolóba és ingyen kell adni a dinnyét. Aki nem hülye, elviszi onnan ingyen és nem veszi meg bent, és máris szopott az árúház...

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.01.03. 17:11:45

@Trójai: Már ez sem szentírás.
Rászoktatták az embereket, hogy ha többet veszel az olcsóbb.
S már több helyen észrevettem, hogy az emberek gondolkodás nélkül rakják a nagyobb pakkot a kosarukba, aztán mikor megnéztem az árakat észrevettem, hogy átverés, mert a literenként, kilónkénti ár a kisebbnél kedvezőbb volt. De bíztak abban, hogy úgyis gondolkodás nélkül vásárolunk, és visszük a nagyobbat.

Trójai 2010.01.03. 17:23:35

@Imre Laci:
1.Megtisztelő, én is tudok hasonló esetekről. De nem erre gondoltam a kommentemben.
Hanem arra pl, hogy a 2,5 literes kóla árát ha elosztod 5-el (5-ször fél liter ugye) akkor kijön X, és ugye nem X összegbe kerül a fél literes kóla, hanem többe. Mert a flakon ára ugye.

2. mindazonáltal köszi hogy hülyének nézel, továbbá vedd ki a nicknevem a posztból, mert nem járultam hozzá.

TAXI 2010.01.03. 17:25:55

Ha olcsó a kenyér a MadarasBoltban, akkor ha útba esik, akkor megveszem a kiló kenyeret, és ha nem kell más, már ott se vagyok. Ennyit a marketing és a kereskedelem "trükkjeiről" :D

Dachstein 2010.01.03. 17:28:33

És azt miért csinálják, hogy egy-egy áru akár hetente változik. Pl Auchanban akciós sajt 900 Ft, következő héten ugyanaz a sajt már 1600 Ft, aztán megint csak 900.

Trójai 2010.01.03. 17:28:55

@Megszívtuk-waze:
Hát ez igaz, hogy mindenki gondolkodás nélkül vásárol. De ha akarná megnézhetné a kg/ft-osított értéket is.

Ez olyan mint a "legolcsóbb termék" (vagy valami hasonló táblácska) felirat simán van közvetlen mellette egy olcsóbb, de mégis azt veszik le a polcról az emberek, mert azt mondja a tábla. :))

@Imre Laci: Érdemes energiát és időt fordítani arra, hogy érdemben hozzászóljak a posztodhoz, ha ennyire havasi gyopár bunkó és arrogáns vagy azokkal, akik olvassák a blogodat, (ennyire nem tiszteled meg őket) inkább kihagyom legközelebb az olvasgatást, meg a kommentelést is.

Igen, azért. Nem kell "vicceskedve" arrogánsan "leckéztetni" a kommentelőket, főleg ha szövegértés híján félreértetted a komment tartalmát.

RaveAcE 2010.01.03. 17:36:43

@Trójai:
Ezt a hiedelmet ki is használják a boltok. Nem ritkán vannak olyan "akciós" tételek, hogy olcsóbb, ha egyesével veszed meg.
Legutóbb az Auchanban volt akciós 2-es szappan, 40 forinttal drágább, mintha 2 egyesével csomagoltat vennél.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.01.03. 17:37:04

@Trójai: Ami a bejegyzés végére került, szerintem egyáltalán nem sértő. Hogyha pedig kicsit is figyeltél volna, csak azokkal voltam - a te szóhasználatoddal élve - havasi gyopár bunkó (mi köze a növénynek a bunkósághoz?) akik szintén meglehetősen alpárian nyilvánultak meg.

Abban, amit a bejegyzés végére írtam nem tudom mi a rád nézve sértő. Ennek ellenére óhajodnak eleget téve kitörlöm a neved, mert én már csak ilyen havasi gyopár és bunkó vagyok.

Hogyha pedig magadat kultúrálisan magasabbra helyezed nálam, akkor már eljuthattál volna egészen odáig is, hogy azon kommentelőknek szólsz be először, akik szintén sértőek voltak rám nézve.

Ja és annyira tisztelem minden olvasóm véleményét, hogy még a te beszólásodat sem moderálom ki.

Mindezeken túl a bejegyzés témájához fűzött gondolataiddal egyet értek.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.01.03. 17:43:38

@Dachstein: Ez roppant egyszerű. Bemegy valaki, látja, hogy olcsó a sajt. Gondolja legközelebb is visszajön majd venni. Amikor ismét ellátogat a boltba, látja hogy már jóval drágább. De ha már eljött, megveszi.

A Tesco szokta csinálni, hogy a nap egy bizonyos szakában olcsó a sajtos stangli. De még nem jöttem rá, hogy kb. milyen időintervallumban.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.01.03. 18:14:03

@Trójai: Egyáltalán nem rossz szándékkal és a te igazad ellen írtam amit írtam. Te értettél félre engem. Vita lezárva.

phaidros 2010.01.03. 18:49:38

@Trójai
Nem sok közöm van hozzá valóban, de szerintem is félreértetted kicsit, bár valóban könnyen félreérthető. Ha nekem szólt volna, lehet hogy én is félreértem. :)

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.01.03. 19:02:52

@Dachstein: azért, hogy akik nem figyelnek oda nagyon, ne tudják követni az árváltozásokat, így könnyebben rávehetőek legyenek, hogy a nagyobb haszonkulcsú termékeket vegyék.

Forrás: Tim Harford - The Undercover Economist (fordításban A leleplezett gazdaság)

hvg.hu/hvgkonyvek/20061110_leleplezett_gazdasag_akcios_arazas.aspx

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.01.03. 19:03:46

@Szárnyati Gézа: Pont a könyv ide vonatkozó részét idézik a linkelt cikkben.

Claritas 2010.01.03. 19:29:27

még egyet kihagytál: eleve olyan terméket gyártatsz,amit fillérekért lehet adni. sajt jellegű élelmiszerkészítmény, 99 Ft-os "tej", megutaztatott állateledelből gyártott virsli. esetleg olyat gyártatsz,mintha valódi lenne: Lidl tésztája pl a Gyermelyire hasonlít, stb.
hja, és még egyet: alapítasz egy céget, megteszel ügyvezetőnek jó pénzért egy balekot, és a külföldön bebukott termékeket "újrahasznosítod" néhány új cimkével. lásd: Megatrade kft. sehol sem találtak a cuccból, csak multiknál...

Azbennvót! 2010.01.03. 19:41:47

Aki dolgozott már kereskedelmi multinál, az tudja hogy akár napi többszáz terméknek változhat az ára. Volt hogy két hét alatt háromszor változott fel-le egy nem akciós termék ára. Gondolom az euro árfolyam változás az oka, más logikát nem látok benne.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 20:01:55

Remek és hiánypótló poszt ez is, csak úgy mint a többi itt a blogon.

bolhaplaza.hu 2010.01.03. 20:04:09

@Azbennvót!: Ez most csak ugye vicc volt?A beszerzési árral és a benzináremelkedéssel mi a helyzet?

Azbennvót! 2010.01.03. 20:20:50

@bolhaplaza.hu: Nem vicc. A beszerzési árat csak 60-90-120 napra fizetik a beszállítónak. Az árváltozások meg naponta jönnek a rendszerben. Kisebb-nagyobb mértékben fel és le.

uni1002 2010.01.03. 20:23:49

Kozmetikumoknál láttam az egyik üzletláncnál, hogy manipulálnak a kg/forint egységárral. Felét, harmadát írják ki a valós értéknek, és közben az a benyomásod, hogy nem is olyan drága egy márkásabb kézkrém, vagy akármi, összehasonlítva a kevésbé márkás termékekkel. Egyszer direkt, egy zsebszámológéppel felszerelkezve, kiszámoltam a ráírt súlyból a valós egységárakat, a boltban, és bizonyos menő márkánál bődületes különbségek jöttek ki a polcon feltüntetetthez képest. Rohadtul csalás szaga volt...
süti beállítások módosítása