facebook

A beltéri grillezés életveszélyes!

2009.07.24. 10:00 Imre Laci

Amint kijön a jó idő, sokan fognak hozzá a kertbeni sütögetéshez. Nálunk hagyományosan a bográcsozás terjedt el, ugyanakkor fellendülőben van a grillezés is. Míg előbbi esetén az elégett fa parázsa felett főzünk, addig a grillezőbe faszenet teszünk és gyújtunk meg. Az izzó szén hőjével pedig kiválóan meg lehet sütni - illetve grillezni - a húsokat. De a szénégetés szén-monoxid keletkezésével jár, így a grillsütők beltéri használata nem túl okos dolog. Pedig sokan kipróbálták. Páran közülük meg is haltak.

A keletkező szén-monoxid lassan megtölti a konyhát vagy szobát ahonnan nem tud könnyen távozni. Kötődik a vér hemoglobinjaiban található vasatomhoz, így az nem tud többé oxigént szállítani, végül a delikvens megfullad.

Aki tehát a melegre való tekintettel inkább mégis a konyhában szeretne grillezni, ne a hagyományos faszenes sütőt válassza, hanem inkább egy elektromosat. Ami bár valóban nem nyújtja ugyanazt az ízt, de nem is okoz fulladásos halált.


 

komment

Címkék: halál hús grill szén fulladás életveszély szén monoxid beltér faszén

Kikerülve a multikat

2009.07.22. 19:16 Imre Laci

"Egy magyarszéki tehéntartó társaság utolsó próbálkozásként tejesautókat vett, és azokkal járja a baranyai településeket; kikerülve ezzel a multikat - írta szerdai számában az Új Dunántúli Napló.

Jó ideje hallani a panaszt az őstermelőktől, hogy a multik, feldolgozó cégek potom pénzekért veszik meg tőlük terményeiket, emiatt lassan csődbe mennek - emlékeztet a lap. A cikk szerint két magyarszéki gazda hasonló okok miatt úgy döntött, tesz egy utolsó próbát, hogy közvetlenül a fogyasztókat érje el: naponta járják a településeket hűtős autóikkal, közvetlenül a lakóknak árulva a tejet, akik fogékonyak az újításra.
A két, darabonként tizenkétmillió forintot érő hűtős autó naponta több száz kilométer tesz meg a meghatározott útvonalakon, akár tíz-tizenöt települést is érintve. Többek között Komló, Magyarhertelend, Orfű, Sásd, Baranyajenő, Mánfa, Keszü, Bükkösd, Kővágószőlős, Cserkút, de Pécs-Uránváros és Kertváros is szerepel a listán. Sok termelő azonban nem áldoz pénzt a legális körülmények megteremtésére, és inkább pult alól árulja a hazait - olvasható a baranyai napilapban.
" - MTI -

Lássunk csodát, feltalálták a meleg hógolyót...


 

komment

Címkék: multi tej értékesítés tehén multinacionális közvetlen magyarszék

süti beállítások módosítása