facebook

Meg sem akarják védeni a magyar földeket

2009.12.05. 08:00 Imre Laci

"Nem zárható ki, de kevés az esélye annak, hogy meghosszabbítsák a külföldiek magyarországi földvásárlási moratóriumát 2011 után, mivel ehhez az Európai Unió tagállamainak teljes egyetértésére lenne szükség - jelentette ki Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára pénteken Budapesten.

Az agrártárca szakpolitikusa a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) rendezett konferencián ugyanakkor hozzátette, hogy a moratórium 2008-as felülvizsgálata során megállapították: annak kiváltó okai még mindig fennállnak.
Felhívta a figyelmet arra, hogy már most meg kell kezdeni a felkészülést a türelmi idő utáni időszakra: intézkedni kell a magyar termőföld védelme érdekében. A földpiacon ugyanis érzékelhető a befektetői szándék erősödése - fűzte hozzá.
Ma egy magánszemély Magyarországon átlagosan 9 hektár területet művel, míg a gazdálkodói szervezetek művelésében átlagosan 264 hektár van. A privatizáció során 5,7 millió hektár földterület 2,6 millió tulajdonos birtokába került. Az elmúlt két évtizedben végbement birtokkoncentráció során, a földvásárlási megkötések miatt - csak magánszemély vásárolhat termőföldet, maximum 300 hektárt - a föld 75 százaléka került magánszemélyek tulajdonába. Magyarországon a földbérlet a föd hektáronkénti vételárának átlagosan 6 százaléka. Ez az unióban átlagosan csak 2-3 százalékot tesz ki. 
Haraszthy László, a környezetvédelmi tárca szakállamtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy 1945-90 között egy megyényi termőfölddel lett kevesebb az országban, ennyit vontak ki a termelésből. A folyamat pedig azóta sem állt meg.
Magyarországon a védett területek nagysága mintegy 830 ezer hektár. Ennek 80 százaléka állami tulajdonban van - cáfolta a szakpolitikus, hogy természetvédelmi tevékenység nagy mértékben gátolná a mezőgazdasági munkát. Hozzátette: a természetvédelem az utóbbi években önálló gazdasági ággá vált.
Németh Tamás, az MTA főtitkára hangsúlyozta: a termőföld több mint természeti erőforrás, több mint vagyoni érték, védendő kincs.
"

- MTI -

Szóval itt állunk emberek. Nagy kincs a magyar föld, melyet meg kell védeni, de azért nem csapunk oda az asztalra és áruba bocsájtjuk több mint 1000 éves jussunkat. Ez az, hívjuk tetemre a nyugat nagyjait, hadd lakmározzanak! A csehek megtehették, hogy nem írták alá a Lisszaboni Szerződést és nem egyeztek bele a Beneš-dekrétumok feloldásába, de mi bizony adjuk csak el a földjeinket!

Vérlázító ami ma Európában folyik! A hatalmi érdekek még a nagy EU alapelveit is hatályon kívül helyezik, hiszen hiába megy az ostromlás az EP-n belül a szlovák nyelvtörvény ellen, mondjuk csak ki szép magyar szavakkal, hogy nagy ívből le vagyunk szarva. De miért nem áll mellénk az EU? Miért áll Szlovákia mellé? Mire megy ki ez az egész játék? De ami a fő kérdés: meddig tűrjük még?!


1 komment

Címkék: szerződés benes dekrétum lisszaboni

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr391574340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kszabo 2009.12.17. 04:31:59

Tudjátok ez a gyarmatosítás, az üveggyöngy érte a demokráciának nevezett maszlag. Ami nem más, törvényes eszközökkel szabadra engedett népkifosztás. Nagyapa nem ezért szívott Doberdónál.
süti beállítások módosítása