facebook

Rozs- vagy búzakenyeret együnk?

2009.12.01. 07:30 Imre Laci

A korabeli ortológus-neológus csatához hasonlítanám a címben feltett kérdést, hiszen a reform étkezést pártolók sok esetben foggal-körömmel lobbiznak a rozslisztből sütött kenyerek mellett, míg a hagyományos ízek kedvelői maradnának a búzakenyérnél. Próbáljuk meg összetételük alapján eldönteni, hogy melyiket válasszuk!

 "Általánosan ismert, hogy egyes eszenciális aminosavak hiánya miatt a gabonafehérjék többsége a közepes vagy gyenge biológiai értékű fehérjék közé tartozik." (Gasztonyi & Lászity, 1993.) Ez annyit jelent, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavak valamelyikéből nem, vagy csak keveset tartalmaznak a gabonamagvak. Ez az aminosav általában a metionin vagy a lizin. Ezen két esszenciális aminosav tekintetében a rozs felülmúlja a búzát.

Gabonafélék aminosav-összetétele (Gould, Mitra és Schormüller nyomán) g aminosav/16 g nitrogén

Aminosav

Búza (egész)

Rozs (liszt)

Metionin

0,7

1,1

Lizin

2,5

5,6

Azonban nem csupán az aminosav a mérvadó, hiszen míg a búza fehérjetartalma 14g/100g, míg a rozsé átlag 12,1g/100g. A modern étkezésben különösen nagy hangsúlyt kap az ételek rosttartalma. A búza ezen a téren a gabonák közül leghátul áll a sorban 2-3%-os rosttartalmával. A rozs ilyen téren 3-5%-kal büszkélkedhet.

Tehát a fehérje terén előnyösebb a búza, ugyanakkor a rozs magasabb rosttartalma elősegíti a bélmozgásokat, így az emésztést serkenti, megelőzhető vele a székrekedés. Mi a helyzet az ásványianyag-tartalommal?

A búza és a rozs makro- és mikroelem-tartalma (100g termésben)

Megnevezés

Na

K

Ca

Mg

Fe

P

Cu

Zn

Mn

Co

Cr

Ni

Búza (teljes)

30

140

39

20

1,7

300

-

-

-

-

-

-

Rozs

6

264

33

?

2,67

374

0,45

3,73

n.a

n.a

n.a

n.a

Sajnos a táblázat nem teljes, egyes források igen különböző adatokat közölnek a búzával kapcsolatban (a Gasztonyi és Lásztity-féle Élelmiszer-kémia könyv 30mg/100g magnéziumot ír míg a wikipédia 138mg-ot.) Ezen a téren tehát konkrét véleményt nem is alkotnék. Amint részletesebb információt kapok frissítem a táblázatot.

A döntés tehát nehézkes és elsősorban attól függ, kinek mi a célja. A rozs alacsonyabb fehérje és magasabb rosttartalma a diétázóknak igen pozitív hatást jelent, míg a keményebb fizikai munkát végzők és/vagy a testtömegüket növelni kívánók a búzakenyérrel járnak jobban. Azonban még mindig fenn áll az az igen szubjektív íz is, melyet mindenki máshogy ítél meg. Valakinek a rozskenyér, valakinek pedig a búzakenyér nyeri el a tetszését. Jómagam az utóbbi, talán népesebb tábort gazdagítom.


7 komment

Címkék: tartalom búza rost fehérje ásványianyag rozs aminosav metionin lizin

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr341562491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bunko_jobbos 2009.12.01. 22:16:59

Vegyük észre, hogy ott termelnek rozst, ahol nem terem meg a búza. Mert a vikingek sem voltak hülyék, hogy maguktól szart egyenek, csak sajnos szar helyre születtek.
Ezért is próbálkoztak sokáig a rozs és a búza keresztezésével, míg a 70-es években (persze valamilyen északi szakinak) sikerült stabil keresztezést előállítania: a tritikálét. Nekem a tyúkok a búza után nem voltak hajlandók megenni, de ingyen kaptam, úgyhogy "lenyomtam a torkukon" :-))

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.01. 22:29:23

@bunko_jobbos: Igénytelenebb a rozs valóban, plusz kisebb termést is hoz. Az EU számára előnyös lehet, hogy a reform étkezésre hivatkozva néhány gazda inkább vet rozsot és így - bár meglehetősen kis mértékben - csökken a búzatúltermelés.

manor 2009.12.02. 00:17:06

Inkább a 'teljes kiörlésű vs. nem teljes kiörlésű' összehasonlításnak van értelme, itt jelentősebb az eltérés.
A legtöbb fehér kenyérnek teljesen semleges íze van, én emiatt választok inkább olyat, ami nem búzából készül.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.02. 08:45:08

@manor: Nem lehet, hogy csak gyermekkorod óta búzakenyeret eszel és ez a megszokás teszi, hogy nem tartod különlegesnek az ízét?

Tor Salqvist 2009.12.02. 15:05:54

Kiskoromtól kezdve búzakenyeret ettünk itthon, de mióta egyszer kipróbáltuk a rozskenyeret, azóta az a kedvencem. A rokonoknál ettem Bajorországban úgy 7-8 éve olyan finom frissen sütött házi rozskenyeret, hogy amögött a búzakenyér elbújhat. :)

manor 2009.12.02. 19:16:06

@Imre Laci:
Persze, meglehet. Nem állítom, hogy búzából nem lehet finom, karakteres kenyeret sütni, de jelenleg a barna-fekete kenyerek piacán sokkal nagyobb a választék, egyszerűbb ízletesebb kenyereket beszerezni. Persze ez a nagyobb boltokra vonatkozik, kis pékségekben nyilván más a helyzet.

Tücsi Soulleader · http://nembeszelhetek.wordpress.com/ 2009.12.03. 18:23:16

Én itthon kotyvasztom a kenyeret és szeretem a rozsost,életemben először és utoljára Ausztriában ettem igazi barnakenyeret amit felénk vidéken csinálnak barna kenyér vagy rozs kenyér bizony kétlem hogy rozst látott.... szinezik...
süti beállítások módosítása