facebook

18 milliárd a tejipar megmentésére (kommentár)

2009.06.26. 11:11 Imre Laci

"A tejágazat válságának enyhítésére összesen 18 milliárd forintos programot dolgoz ki az agrártárca - jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára csütörtökön, a Magyar Agrárkamara (MAK) XXIII. küldöttgyűlésén."

"A magyar csomag része, hogy újabb, literenkénti 3-5 forintos támogatást lehet majd igénybe venni, de erre csak 2010-ben kerülhet sor, szintén uniós engedélyezés miatt - ismertette Gőgös Zoltán."

- MTI -

Gőgös, te égtelen nagy...! Így van! Öljünk bele még néhány milliárdot egy olyan rendszerbe ami nem működik rendesen és ezután is csak a hiányt fogja csinálni! Ahelyett, hogy olyan EU-s szabályzatot állítanának össze, amelyben piacképesek tudnak maradni a termelők! Mert jelen esetben a tejiparon csak a feldolgozók kaszálnak! Átveszik a gazdától 40 forintért a tejnek literjét és továbbadják 100-ért. Ez az izgati üzlet, itt a nagy biznisz! Az, hogy emiatt a mértéktelen nyereségvágy miatt párezer ember megélhetése került veszélybe, az kit érdekel?

Hiába fényesítjük az almát, ha az belülről rohad! A probléma a szabályozásban van és hát persze, hogy jeles politikusaink ismét csak abban tudnak gondolkozni, hogy elköltsenek pár milliárdot. (Amiből persze sok-sok millió először a tervezetet kidolgozók zsebébe vándorol.)

Lopjátok ki az ország és az EU zsebéből ami még van benne!


 

komment

Címkék: támogatás zoltán tejipar gőgös

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr831209598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2009.06.29. 11:06:52

Nálunk teherautóból árulnak tejet a szomszéd gazdaságból. Számlát/blokkot sem nagyon kapok, ettől függetlenül viszont ez jó megoldás, sokan vesznek tőlük.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.29. 15:12:04

@phaidros: Igen, sok településen van már ilyen. Sőt! Már olyan tejautomaták is vannak, amelyek úgy működnek akár a hagyományos kávéautomaták. Ezeket többnyire iskolákba és cégekhez szánják.

Az, hogy adnak-e számlát a vásárlás után, az már egyénfüggő. Ezért nem a rendszert kell okolni. :)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.06. 09:37:22

esetleg képzeljünk el egy extrém helyzetet. mondjuk adott egy járás, vagy akár egy megye. összefognak a tejtermelők, és visszahozzák a termelőszövetkezetesdit. Közösen többet termelve, jobban érvényesítik az érdekeiket, és esetleg abszolút véletlenül felvásárolnak egy feldolgozóüzemet. És onnantól kezdve már csak a csomagolóüzem van hátra. Tudom, ez túl régies, meg sok pénz kell hozzá, meg minden. Viszont tökéletes megoldás lenne. És ERRE még lehetne érdemi támogatást is adni úgy, hogy nem rinyálna mindenki.

Főleg amikor az adott cég által forgalmazott tej úgy lenne literenként 15-20 forinttal olcsóbb, hogy még a termelő gazdák is jól járnának.

Aztán a fenti jelenséget szépen meg lehetne csinálni a többi iparágban is, szép lokálisan.

Ráadásul átvevő tuti lenne, a Magosz bolthálózata szerintem egyenesen rajongana a teljesen magyar termékért, ami ráadásul még olcsóbb is lenne egy ideig mint a többi fajta.

Tudom, gonosz vagyok meg szemét, de nem lehet, hogy ez a megoldás lenne jobb?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.10. 21:48:05

@ylion:

A megoldás nyilván kézenfekvő, de ez a "nagyok" érdekeivel összeegyeztethetetlen.

Képzeld el valamelyik hipermarketet, hogy hány milliárdot bukna, ha 5-10 év múlva a magyar feldolgozók a mikro- és kisvállakozásoknak, a kis közérteknek értékesítenék a tejet...
süti beállítások módosítása