facebook

Tej vagy víz? A zsírtartalomról.

2009.03.12. 20:42 Imre Laci

"Viccelsz,a másfeles csak víz!" - szokták mondani az 1,5%-os tejre a vásárlók. Bevallom eleinte én is valamilyen szintetikus löttynek tartottam a 1,5%-os tejet és a számomra nem tetsző ízén túl emiatt sem részesítettem előnyben. Kicsit utána néztem hát, hogy hogyan készülnek a különböző zsírtartalmú tejek.

Először is érdemes tudni, hogy a magyarországi tejtermelés a kanadai eredetű Holstein-fríz fajtára épül és e fajtának teje átlagosan 3,5%-os zsírtartalmú (2006-os HFTE adat). Ennek teljes mennyisége emulgeálva, tehát apró cseppekben eloszlatva található meg a tejben.

A feldolgozás első lépésében a beérkeztt ún. nyerstejet fölözik, ami egy gyorsan forgó dobú gépben, a szeparátorban történik. A folyamat végén tejszín, illetve soványtej keletkezik, valamint az ún. tejiszap, amit rendszeresen eltávolítanak és megsemmisítenek. A soványtej jelenti a későbbi folyadéktej (fogyasztói tej) alapját, melybe a fölözés során kapott tejszínt adagolják úgy, hogy a kívánt zsírmennyiséget kapják a végtermékben. A fölözéssel a tej megtisztul, s a művelet végeztével a soványtejben visszamaradó zsírmennyiség 0,03% lehet maximum. A visszajuttatott tejszín 10-60% zsírtartalmú.

A 1,5%-os tejsbe tehát a tömeg 1,5%-ának megfelelő tejzsírt juttatnak vissza, míg a 3,5%-ösbe pedig 3,5%-nyit. Jómagam inkább a nagyobb zsírtartalmú tejeket kedvelem, mivel táplálóbbak és egyéb tejtermékek készítésére is alkalmasabbak.


 

2 komment

Címkék: tej tejzsír szeparálás

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr24998767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2009.03.18. 19:35:06

nálam a tejvásárláskor elsődleges az, hogy magyar tej legyen. Mostanában nehéz eldönteni, hogy melyik dobozos tej készül magyarországon. az igaz, hogy a 2.8-as tejet csak magyarországon készítik, mindenhol máshol a 1,5 és a 3,5%-ost.? Mert akkor 2,8-ast jkell keresni, és az bizto magyar tej.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.03.19. 10:41:01

@Mitya Ivanov:

Ausztriában biztos hogy van 2.8% és 3.5%-os is.
süti beállítások módosítása