facebook

A törökök már a spájzban vannak?

2013.03.26. 22:00 Imre Laci

Törökország legnagyobb tejipari vállalata, a Sütas feldolgozó üzemet vásárolt Bukarestben. A gyár korábban egy Tnuva nevű izraeli cég tulajdonában állt, ám annak csődbemenetele óta nem folyt feldolgozás a tejüzemben. Muharrem Yilmaz, a vállalat elnöke egy beszédében elmondta, hogy mostani beruházásukkal az Európai Unió piacai felé szeretnének nyitni.

yilmaz.jpgTörökország évek óta folyamatosan fejleszti mezőgazdaságát, főleg a húsmarha ágazaton belül voltak igen jelentős Európai Unióból történő felvásárlások. Bár jellemzően a húsmarhákra volt jelentős török kereslet, rengeteg tejhasznú állatot, legfőképp holstein-fríz fajtájú üszőket vásároltak. Már akkor biztosan tudható volt, hogy Törökország nem pusztán vágóállatokat vásárol, hanem létre kívánja hozni saját tenyészállományát.

A rohamosan fejlődő török gazdaság immáron eljutott arra a szintre, hogy az Európai Unió országaiban is megvesse lábát, amelyre a szóban forgó gyárvásárlás is remek példa.

Fontos kérdés, hogy képesek lesznek-e alapanyaggal ellátni a romániai tejtermelő telepek az újrainduló üzemet, vagy importra szorulnak majd?

Egy szó mint száz: oda kell figyelnie a magyar agráriumnak a hasonló külföldi eseményekre, hiszen rövid időn belül meghatározó hatásokat eredményezhetnek, amelyek hazánk gazdaságára is befolyással lehetnek.

1 komment

Címkék: török románia tej bukarest üzem feldolgozó tnuva sütas

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr775172282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.03.27. 09:59:05

Azt hiszem, ezek is úgy kezdték, hogy kibaszták az IMF-et és függetlenítették magukat amennyire lehet a pénzvilág "csak az érdekedet nézem", demokráciáról és antiszemitizmusról hadováló, ennek ürügyén idegen országokba beépülő és azok gazdaságát szétroncsoló részétől.

Ott az SZDSZ, LMP, Bajnai féle formációkat kb. ugyanúgy nem engedik, ahogy most már az oroszok sem, kommunistáik pedig soha nem is voltak, még az Atatürk féle európai vonal is egészségesen nacionalista.

Nem is akarják őket felvenni az EU-ba.
süti beállítások módosítása