facebook

A 'vis maior' törvény margójára

2010.12.08. 16:55 Imre Laci

A közeljövőben fog az Országgyűlés dönteni az ún. 'vis maior' törvényről, mely a gazdák érdekét védi a rossz üzleti erkölcsöt "gyakorló" felvásárlókkal szemben. Így tehát az elháríthatatlan külső ok (vis maior) miatt bekövetkező terménykiesés esetén a felvásárló nem kötelezheti a termelőt a szerződésben foglalt mennyiségű áru leszállítására.

„8/A.§ Semmis az olyan szerződéses kikötés, amely szerint a maga termelte mezőgazdasági termény szolgáltatására elháríthatatlan külső ok (vis maior) miatt egészben vagy részben nem képes termelő a hiányzó mezőgazdasági terményt teljesítés céljára mástól beszerezni, vagy helyette más szolgáltatást nyújtani köteles. E kikötés semmissége a szerződés egyéb rendelkezéseinek érvényességét akkor sem érinti, ha a felek e nélkül nem szerződtek volna.”

Indoklás:

 

"A javaslat abból indul ki, hogy a jó erkölcs, az üzleti tisztesség, az üzleti etika, a szerződésben foglaltak tisztelete még a legkiélezettebb piaci verseny körülményei között is a közösség által védend ő olyan érték, amelyek esetében mindenképpen törekedni kell a különböz ő érdekek érvényesülésének egyensúlyban tartására. Ebben a tevékenységben az államnak és ezen belül is az Országgyűlésnek meghatározó szerepe van."

Korrekt. Igazából erre volna szükség az élet sok területén. Azt azonban hozzá kellene fűzni a dologhoz, hogy a mezőgazdaság igen komplex rendszer, így meg kellene nézni, hogy mennyi olyan ügylet jön létre nap mint nap, amely semmibe veszi az üzleti etikát, a tisztességet vagy a jó erkölcsöt. Ilyenek a 90 napos fizetési határidők, az egyoldalú szerződések a beszállítókkal szemben tanúsított kizsákmányoló üzleti módszer, stb... A sor szinte végtelen lehet, valószínűleg mindenki tudna legalább 1-2 példát említeni.


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet törvény erkölcs tisztesség vis maior

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr322502349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása