facebook

Kína uralja a fokhagymapiacot

2009.12.27. 18:15 Imre Laci

Minden bizonnyal sokan jártak már úgy akár hipermarketben, akár kisebb közértben, hogy a rekeszből kivett fokhagymacsokor bizony Kínából utazott kis hazánkba. Ezen persze nem szabad csodálkozni, elvégre Kína rengeteg mezőgazdasági termény előállításában világelső. De ki hitte volna, hogy a világ foghagymatermésének háromnegyedét adja Kína?

Mindehhez persze hozzátartozik néhány érdekes adat is:

"Az EU termésének felét évek óta Spanyolország adja, ahol az idén 140 ezer tonnára csökkent a termés, összefüggésben a kisebb termőterülettel és az alacsonyabb hozamokkal. Spanyolország exportlehetősége az utóbbi időben folyamatosan szűkült; vezető európai termelőként sem tudott árban versenyezni a kínai termékkel."

- AKI -

Visszanyalt a fagyi. Az odáig rendben, hogy minket is csak azért vettek be a "nagyok" az kis klikkjükbe, hogy legyen hova tolni a maradékot és a selejtet, de amikor az ő orruk alá dörgölnek, az már tényleg odaver. Van egy ismerősöm akinek a holland virág tett keresztbe. Ezek után igazán berobbanhatna Kína a tulipánbizniszbe, hogy kicsit átérezzék a csít a hollandok is. Persze képzelhetjük, hogy ha még Spanyolország sem képes versenyezni Kínával, akkor kis hazánk labdába se rúghat.

"Az EU-hoz hasonlóan Magyarországon is csökken a fokhagyma termelése. 2009- ben a tavaszi aszály és a nyári tartós meleg is hozzájárult a kisebb terméshez. A belföldi termést évek óta kiegészíti az egyre növekvő import, ami elsősorban Kínából származik. A KSH adati szerint 2009. első kilenc hónapjában a fokhagyma behozatala több mint 90%- kal nőtt az előző év azonos időszakához képest."

- AKI -

Szinte minden gabonanövényből túltermelés van, zöldségfélékből és fűszerekből pedig dől be keletről a Kínai... Na, lehet agyalni azon, hogy minden rendben van-e...


2 komment

Címkék: verseny spanyol kínai fokhagyma export

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr601626642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manor 2009.12.28. 17:05:34

Valamilyen védővám nem játszik ilyenkor? Vagy még azzal együtt is megéri nekik?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.12.28. 17:47:49

Persze hogy megéri. Minél nagyobb tételben termel valaki, annál olcsóbb az előállítás. Azt hiszem, hogy a világ termelésének 3/4-e elég nagy tételnek számít...
süti beállítások módosítása