facebook

Gőgös szerint nincs sertéspestis (kommentár)

2009.06.19. 17:43 Imre Laci

"Nincs sertéspestis Magyarországon - szögezte le Gőgös Zoltán, a földművelésügyi minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön.

Az államtitkár minden ezzel kapcsolatos híresztelést jelentős kárt okozó, rémhírnek nevezte, megemlítve, hogy az álhírek megjelenése után már volt olyan importőr, aki jelezte: ki fogják tiltani az országból a magyar állatokat.
 
Emlékeztetett rá: nem sertéspestis miatt öltek le 50 mangalicát a Somogy megyei Újvárfalva-Nadalos egyik telepén, hanem mert a telep tulajdonosa engedély nélkül, szakszerűtlenül tartotta a sertéseket.
 

Ezen a kaposvári telepen egy hónapja jelentkeztek állatbetegségi problémák, elhullások, ezt követően vizsgálatokat végeztek és addig a telep és a környező település karanténját elrendelték. A vizsgálat megállapította, hogy nem sertéspestisben pusztultak el az állatok, de érdemi magyarázatot az elhullásra nem találtak, ezért az 50 állatot - kártalanítás nélkül - leölték. Pénteken feloldják a zárlatot, mivel további megbetegedés nem jelentkezett."

- FVM.hu -

Itt ötven állatról van szó, míg a sonline.hu 70 példányról számol be. Ennyit a pontos információáramlásról. Végülis a dolog ezen része lényegtelen, nyugodtan vegyük mérvadónak az FVM híradását. Azonban nézzük a dolgokat reálisan: valaki sertéspestist kiált, amivel az ország sertésexportját és több gazda megélhetését ingatja meg. Ezek után már csak azt nem értem, hogy miért nem kiabálják azt is, hogy fuzárium veszély van? Mivel ez a probléma is egész Európát érinti, rengeteg betegséget okoz(hat) ez a gabonákon élősködő gomba, de mégsem rohangálnak az emberek az utcán és nem folyik a csapból is ez. (Persze mondhatnánk, hogy a fuzárium nem halálos. Aki többet szeretne tudni róla, az kattintson ide.)

Ezek után érdemes volna említést tenni a szalmonelláról is. Az EU 2001 óta foglalkozik ezzel a betegséggel komolyabban. Évente 160.000 ember betegszik meg tőle és 200 halálos áldozatot is szed. Szóval szerintem veszélyesebb a sertésinfluenzánál, tekintve, hogy az étkezési tojások elég nagy hányada hordozza a szalmonella (Salmonella parathypi) baktériumot...

Kiváncsi vagyok, hogy vajon itthon hányan nem esznek se baromfit, se sertést az influenza miatt? Ti képesek lennétek lemondani a finom rántotthúsról vagy a sült csirkecombról, csak mert a tévében azzal riogatnak, hogy a világon már mindenhol felütötte a fejét a betegség? Vagy ezek után már lesz olyan is, aki nem eszik tojást a szalmonella miatt és persze kenyeret sem a fuzárium végett? Sikerült valakit megijeszteni?


 

komment

Címkék: viselkedés szalmonella rémhír sertésinfluenza fuzárium

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr891195811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa. 2009.06.19. 18:53:30

Elnézést az akadékoskodásért, de most sertéspestis, vagy sertésinfluenza? Nem mindegy. Az egyik régi nóta (pl. határon átjövő sertéspestises vaddisznó), a másikat meg most felkapta a média.

kacsa. 2009.06.19. 18:59:06

Bocs, de nem hagyhatom ki:
"Sertéspestis, sertésorbánc, sertéstuberkulózis
vastagbélben a felhányt fekély granulómás sztenózis

A marhának a ragadós száj és köröm fájása
a nyelvháti dudor mögött a szövetek halása

Kelésgyenge de napos csibe, köldökgyűrű de nem zárult
szalmonella, mikoplazma, szaporodik de kajánul!"

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.06.19. 19:08:48

@kacsa.: a sertésinfluenza miatt kapta fel a fejét a média ismét a sertéspestisre. A kis értelmi csavarodásért pedig elnézést kérek, az észrevételed helyes.

Természetesen a sertésinfluenza és a sertéspestis nem ugyanaz.

kacsa. 2009.06.19. 19:18:53

@Imre Laci: Rendben, csak megzavart a hirtelen váltás a kettő között.
A szalmonellára egy nagyobb fertőzésnél, mint a junioros eperleves (végre valami ehető volt a menzán) általában felkapják a fejüket az emberek, aztán pár nap múlva elfelejtik. Pedig itt a felvilágosítás sokat segíthetne...

vetinari 2009.06.19. 21:54:38

Bocsánat az idepofátlankodásért, de azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy speciel a tojás sok Salmonella szerotípust terjeszt (Enteritidis és Typhimurium a rettegettek, az EUs jogszabályok is erre koncentrálnak), de konkrétan a Salm. Typhi és Paratyphi humán patogének... a fertőzött emberek terjesztik, leginkább a széklettel (mondjuk ez is keveredhet tojásra, de az már extrém eset :P)

Mózsi bá (törölt) 2009.06.19. 22:39:32

A madárinfluenza mondjuk rohadt gyorsan elmúlt. Természetesen nem volt, de azért kitalálták. Még az ellenszerét is, bár nem létezett emberre veszélyes válfaja. Most jön a sertésinfluenza. Múltkor valaki meg is betegedett valahol e betegségben, de aztán 3 perc múlva meggyógyult és azóta sincs semmi baja. Vigyázat, itt a csempeinfluenza emberre nem veszélyes válfaja, de azért ne együnk csempét. Hogy a szőnyeginfluenzáról ne is beszéljünk... Ötleteket kérek, mi van még.
süti beállítások módosítása