facebook

Pavlov és a tehenek

2013.09.09. 10:00 Imre Laci

Több helyen is szenzációs hírként jelent meg, hogy Csányi Sándor idén elkészült csípőteleki tejelő szarvasmarhatelepén "zenél a fejőház". Persze nem kell semmi futurisztikus dologra gondolni, hiszen nem találták fel Csípőteleken a langyos vizet, pusztán csak a megfelelő oldalon nyitották ki a középiskolai biológia könyvet.

Pavlov kutyájáról már biztosan mindenki hallott. A híres orosz fiziológus megfigyelte, hogy ha egy bizonyos külső inger mindig egy adott eseménnyel egy időben következik be, akkor az állat - az ő esetében a kutyája - a két dolgot egymással összeköti. Kísérletében minden alkalommal mikor kedvencét megetette, egy csengőt rázott meg. Egy idő elteltével már az étel látványára sem volt szüksége a kutyának, pusztán a csengő hangja elindította nála a nyálelválasztást.

Nincs ez másképp a tejelő teheneknél sem. Az állatok nap mint nap megjelennek a fejőházban, így magát a fejést több tényezővel is össze tudják kötni. A Pavlov kutyájáéhoz hasonló kulcsinger lehet már maga a fejőház felé vezető út, az azon megtalálható tereptárgyak (például itató) és maga a fejőház is. Csípőtelken egy plusz kulcsingert szolgáltat a fejőházban szóló zene.

A tejelő teheneknél nagyon fontos, a technológia meghatározó része, hogy az állat biokémiai szempontból a lehető legfelkészültebben essen át a fejésen. Értjük ezalatt a tejleadást segítő hormon, az oxitocin elválasztásának serkentését. A természetben a tőgyet ért fizikai inger (a boci lökdösi, döfködi anyja tőgyét) adja a jelet a tehén hipotalamuszának, hogy az elülső lebenyben tárolt hormont ürítse a véráramba. A vér útján az oxitocin eljut a tőgybe, ahol annak simaizomzatát összehúzva kipréseli az alveolusokban tárolt tejet. A fejőházban az ilyen fizikai ingert a tőgy előkészítése, előfertőtlenítése (mosása) és letörlése jelenti.

milking music.jpg

A zeneszó tehát a fizikai ingert megelőzően jelzés a tehénnek, így az már tudja előre, hogy hamarosan fejve lesz, el is indul a tejelválasztása sok esetben már a fejőház bejárata előtt, az elővárakozóban.

Hogy miért van szükség rá, hogy az állat minél hamarabb leadja a tejét? A válasz igen kézenfekvő: minél hamarabb leadja a tehén a tejét, annál hamarabb mehet haza a fejést végző dolgozó. Ezen felül természetesen állategészségügyi okai is vannak: a lassú fejés során tovább éri vákuumhatás a tőgyet, így annak szövete sérülhet.

A fejőházi zene tehát egy kulcsinger, amely kiváltja a teheneknél a tejleadás feltételes reflexét.

komment

Címkék: zene kulcs tej fejés tehén inger pavlov reflex oxitocin fejőház

süti beállítások módosítása