facebook

Az egynyári öntözésről

2012.08.28. 10:00 Imre Laci

Az egyre szélsőségesebb időjárás bizony erősen befolyásolja hazánk élelmiszer- és takarmánytermelését. Ennek a hatásnak az egyetlen kiküszöbölési lehetősége a tervezett, okszerű öntözés lenne. Csak lenne, hiszen az öntözés nem mindenhol oldható meg, valamint nem is minden gazdaság engedheti meg az efféle luxust.

A legfeljebb 100 hektáron gazdálkodók egyszerűbben juthatnak öntözési engedélyhez, s 1200 köbméter vizet juttathatnak majd ki termőföldjeikre a jövőben, áll az MTI-től származó tudósításban. Magával a kezdeményezéssel nem is lenne probléma, azonban egy fontos részt muszáj kiemelni, hiszen sokan könnyen figyelmen kívül hagyhatják. Csak felszíni vízből valósulhat meg a korábban említett mennyiségű víz kiemelése, tehát fúrt, az altalajból a felszínre történő szivattyúzásra nincs lehetőség. Kérdés tehát, hogy hány kis gazdaság rendelkezik felszíni víz közvetlen szomszédságában fekvő földterülettel, illetve ezen gazdaságok közül hányan rendelkeznek már megfelelő berendezésekkel az öntözéshez, illetve mennyien tudnak befektetni a jövőben ilyen eszközökbe?

öntözés csatornából.jpg

Azzal kapcsolatos statisztikával senki (talán csak a Vidékfejlesztési Minisztérium) rendelkezik, hogy mekkora az új szabályozás célközönsége. A lehetőséggel élők tábora majd csak jövőre fog megmutatkozni, ám 2013-ban is figyelembe kell majd venni az éppen aktuális időjárási viszonyokat is. Ha tehát ez az új szabályozás életbe is lép majd, nagyon sok körülmény befolyásolja a program sikerességét, vagy szükségszerűségét.

Természetesen a program, ha már pár család megélhetését segíteni fogja, már hasznosnak lesz mondható, egyúttal azonban érdekes viták alakulhatnak ki a felszíni víz kezelője (legyen az természetes folyóvíz, mesterséges csatorna vagy bármi egyéb vízmű) és a gazda között. Közben persze a természetvédelemről sem szabad megfeledkezni. Kérdések tömkelege fogalmazódik meg, amelyekre majd csak jövőre fogunk válaszokat kapni.

4 komment

Címkék: probléma egynyári öntözés engedélyezés időszakos

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr144734920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.29. 08:54:00

A fúrt kutas öntözés nem tudjátok miért nem lehetséges?
Gyakorlatilag nem, vagy pedig nem engedélyezett?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.29. 11:16:55

A fúrt kutakkal az a probléma, hogy ha a mélyebb rétegekből felszivattyúzzák a vizet, akkor a felső rétegben lévő talajvíz lejjebb fog szivárogni, tehát elszikesíti a talajt.

Kecskeméten a talajvíz szintje ma 60 cm-rel van alacsonyabban, mint pár évvel ezelőtt, köszönhetően a fúrt kutas öntözésnek.

Persze az öntözőcsatornák építésének is megvan a maga problémája, tehát ez esetben sincs tökéletes megoldás.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.29. 23:25:28

@Imre Laci: Na ezt nem tudtam.
Mármint hogy a talajra ilyen rossz hatással van.
Nekünk van egy kisebb földünk a Duna mellett, már az ártéren kívül. Ott még látható a földeken pár kútgyűrű, állítólag régebben a nagy szárazságban elárasztották a földeket.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2012.08.29. 23:56:25

@Rosa Rugosa: Természetesen egyes vidékeken nincs ilyen probléma. Azt például nem hinném, hogy a Duna árterének közelében fennállna a szikesedés veszélye. :)

A víztározó tavakkal az a probléma, hogy növelik a környékben a talajvíz szintjét, ami a falvakban az emésztőgödrös szennyvíztárolás végett problémát jelenthet.

A csatornák elszigetelhetik a vadállományokat pl. Azért is írtam, hogy nincs tökéletes megoldás.
süti beállítások módosítása