facebook

A vadászkutyák után nem kell ebadót fizetni

2012.04.11. 10:00 Imre Laci

Önálló indítványt nyújtott be négy kormánypárti képviselő (Dr. Semjén Zsolt, Sáringer-Kenyeres Tamás, Pálffy István és Dr. Simicskó István), amely indítványozza a vadászkutyák ebrendészeti hozzájárulás terhelése alól való mentesítését.

A törvénymódosítás indoklásában az szerepel, hogy a vadászathoz kötelező vadászkutyák alkalmazása, így a vadgazdák által tartott ebek után fizetendő adó plusz terhet ró az ágazatban dolgozókra. Sokan felvonhatják a törvénymódosítás kapcsán a szemöldöküket, hiszen nem csupán a vadászok használnak kutyákat munkavégzés céljából, s ők nem kapnak mentességet az adófizetés alól. Külön módosítást nyújthatnának be a juhász-, és az őrző-védő szolgálatot teljesítő ebek végett is. Természetesen nekik törvény nem írja elő a kutyák tartását és használatát, ugyanakkor munkavégzésük nagy mértékben megnehezülne nélkülük.

A jelenleg hatályos törvény szerint adófizetés alól mentesek:

  • a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat mellékletében felsorolt magyar kutyafajtákba tartozó törzskönyvezett,
  • a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő vagy terápiás,
  • a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott,
  • a veszélyes eb kivételével - az ivartalanított,
  • az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen vagy állatvédelmi szervezet gondozásában tartott, valamint
  • állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott ebek.

Ha tehát valaki házi kedvencként tartott ebe után nem szeretne adót fizetni, a legegyszerűbb - de nem a legolcsóbb -, ha ivartalanítja. Persze nem Magyarországon lennénk, ha az emberek nem próbálnák meg a lehető legolcsóbb - kissé rögös, de - járható utat megtalálni, azaz ha elmennek egy menhelyre és némi bankó fejében igazolást kérnek arról, hogy az adott intézményből származik kutyájuk.

Az ebrendészeti hozzájárulásból befolyó összeget a törvény szövege szerint az adott önkormányzatnak teljes egészében a helyi menhelyekre és az ebek ivartalanítására kell fordítania.


 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya adó semjén eb hozzájárulás vadászkutya mentesség ebrendészet

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr554381161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása