facebook

Módosul az elővásárlási jog sorrendje

2010.12.20. 08:00 Imre Laci

 A közelmúltban módosult az elővásárlási jogok szabályozása. Az új törvények értelmében a lista élén a Magyar Állam áll. Ez persze több kérdést is felvethet, mint például hogy miből fogja az állam kifizetni a földek árát, amennyiben élni fog elővásárlási jogával. A problémára megoldást jelenthetnek a jelenleg állami használatban lévő területek bérbeadásából befolyó pénzek.

Előtérbe kerülnek továbbá a tényleges mezőgazdasági tevékenységet folytatók is, így tehát a helyben lakó és a helyben lakó szomszéd is csak akkor rendelkezik elővásárlási joggal, amennyiben őstermelő, családi gazdálkodó vagy egyéni vállalkozó.

A módosítást követően a jelenlegi rendszer az alábbiak szerint alakul:

  1. Magyar Állam
  2. Helyben lakó haszonbérlő, felesbérlő és részes művelő
  3. Helyben lakó szomszéd
  4. Helyben lakó
  5. Haszonbérlő, felesbérlő és részes művelő

Fontos megjegyezni azonban, hogy amennyiben a közös tulajdonban meglévő részesedését szeretné egyik birtokos a másiknak eladni (vagy családon belül átadni), abban az esetben nem az elővásárlási jog szerint kell eljárni. Abban az esetben viszont, ha valaki résztulajdonos kíván lenni más földjében, akkor már vonatkozik rá az adásvételnél figyelembe veendő szabályozás. Ily módon tehát az elővásárlási jogrend nem megkerülhető.


 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar jog állam bérlő lakó helyben elővásárlás művelő

süti beállítások módosítása