facebook

A farokkurtítás ellen emelt szót a Fauna Egyesület

2010.02.01. 18:00 Imre Laci

"Az állatvédők azt szeretnék elérni, hogy ne kurtítsák meg a sertések farkát. Pencz Levente, a Fauna Egyesület igazgatója szerint ha nincs zsúfoltság, nem kezdik ki egymást a sertések, így nem kell levágni a farkukat sem. Egy 7 éve érvényben levő jogszabály betartatásának hiányosságaira szerette volna felhívni a figyelmet az Angliában bejegyzett CIWF állatvédő egyesület – nyilatkozta Pencz Levente, a CIWF hazai képviselője, a Fauna Egyesület igazgatója –, ezért hozták nyilvánosságra a sertéstartás körülményeiről titokban forgatott sokkoló videójukat.

– 2003 óta tilos a rutinszerű farokkurtítás, és azóta írják elő a „környezetgazdagítás" kötelezettségét – állítja az állatvédő. – A malacok rutinszerű farokkurtítására nincs szükség, fájdalommal jár, ezt a gyakorlatot szeretné megszüntetni az Unió. Azért csinálják, mert az állatokat túlzsúfolt és ingerszegény környezetben tartják, aminek velejárója az az abnormális viselkedésforma, hogy egymás farkát lerágják.

Egy 1997-es európai bizottsági jelentés szerint a következő 4 feltétel kell ahhoz, hogy ne essenek egymásnak: elegendő takarmány, ivóvíz, szalma vagy más, alakítható anyag, amellyel a turkálási ösztönüket kiélhetik az állatok, valamint nem túl nagy zsúfoltság. Ha az állatok döntő többségének farkát eleve levágják, az azt jelenti, hogy nem is törekednek az új követelményeknek való megfelelésre – véli Pencz Levente.

Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő előző cikkünkben azt nyilatkozta: rutinszerűen nem kurtítják a malacok farkát. Csak akkor, ha indokolt, ha kannibalizmustól kell tartani, de a „műtétet" kizárólag érzéstelenítéssel végzik el.
"

- delmagyar.hu -


 

Szólj hozzá!

Címkék: egyesület farok sertés fauna levente kurtítás pencz

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarasztal.blog.hu/api/trackback/id/tr201717853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása