facebook

Felhívás!

2009.08.09. 18:46 Imre Laci

Amennyiben érdekes, megdöbbentő, mindenféleképpen publikálásra méltó történettel tudnál előrukkolni, (legyen az zöld darált hús valamelyik hipermarket polcán, vagy egérfog a pékségből származó pogácsában) írd le a sztorit és küldd el nekem, hogy más is okulhasson a történtekből! Fényképes illusztráció természetesen előnyt jelent!

A magyarasztal[kukac]gmail.com címre várom az érdekes sztorikat és fényképeket élelmiszer, mezőgazdaság és vidéki élet témakörökben!

 

 

 


4 komment

Címkék: történet beküldés felhívás

Bedőlt az etikai kódex

2009.08.07. 20:04 Imre Laci

"A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálati szakban, végzéssel megszüntette az Élelmiszer Termékpálya Kódexet aláíró szervezetek ellen indított eljárását, mivel az érzékelhető hatást nem fejtett ki a piacon.

A GVH május 21-én indított eljárást, többek között a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége ellen, miután ezek a szervezetek áprilisban aláírták az Élelmiszer Termékpálya Kódexet. A versenyhatóság azt gyanította, hogy a dokumentum bizonyos elemei alkalmasak lehetnek a piaci verseny korlátozására, a Kódex 94 pontjából 10 pontot kifogásolt a hivatal.A vizsgálat során sok körülmény változott, kiderült például, hogy az aláíró szervezetek az egyesülési törvény szerint tagságukat nem képviselhették, nevükben kötelezettséget nem vállalhattak. Így a Kódex a gyakorlatban nem valósulhatott volna meg.Ráadásul az aláíró szervezetek a Kódex hatályba lépése (július 1.) után úgy nyilatkoztak, hogy nem alkalmazzák azt a GVH döntéséig, és utána is csak valamennyi érintett részvételével valósítanák meg. Nem sokkal ezután pedig a kiskereskedőket képviselő szervezetek az élelmiszer termékpálya törvényre hivatkozva végérvényesen elálltak a Kódex alkalmazásától, így a megállapodás nem lépett hatályba, rendelkezéseinek alkalmazására nem került sor.A versenyhatóság szerint jogsértés a Kódex kiüresedése miatt nem valósult meg, az eljárás folytatására, további beavatkozásra ezért nincsen szükség, az eljárást végzéssel megszüntették."

- NapiOnline -


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: érdektelenség kódex etikai

A magyar asztalra magyar ételt!

2009.08.05. 15:06 Imre Laci

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Fejér Megyei Szervezete meghírdette a "Magyar Élelmiszert a Magyar Családok Asztalára!" programját, melynek célja, hogy a vásárlók elsőképzből juthassanak a gazdák által termelt zöldségekhez, gyümölcsökhöz, valamint állati eredetű termékekhez: húshoz és tejhez. Részletek a Jobbik Fejér megyei oldalán olvashatóak.

Székesfehérváron a programhoz csatlakozók között van a Boci vegyesbolt, mely közvetlenül a gazdától beszállított termelői tejet értékesít (évszaktól függően) napi 50-100 liter mennyiségben.

Kérdésemre a bolt vezetője Sass Miklósné elmondta, hogy a sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek szívesen vásárolnak házi tejet és állandó vásárlói körrel rendelkezik. A zsírkezelésen nem áteső tejből bárki készíthet akár túrót is.

Hasonlóan finom és híres a Fornetti péksütemény is, melyről sokan nem is tudják, hogy magyar termék.

A Boci vegyesbolt előtt Árgyelán János, a Jobbik Fejér elnöke elmondta; a Magyar Élelmiszert a Magyar Családok Asztalára programra már érkeztek érdeklődők mind a gazdák, mind pedig a kereskedők részéről, de szeretnének az egész megyére kiterjedő összefogást, így továbbra is várják a további jelentkezőket.


Szólj hozzá!

Címkék: magyar jobbik boci élelmiszer vegyesbolt

süti beállítások módosítása