facebook

Sertés- és mexikói influenza

2009.04.26. 22:24 Imre Laci

Az influenza 'A' vírusának egy alnemzetségébe tartozó típus van terjedőben Mexikóban. A sertés influenza (swine flu) vírusa eredetileg sertések légzőszervi megbetegedését okozza, ám kialakult egy, az emberre is veszélyes altípus, amely Mexikóban már 81 emberi áldozatot szedett. Ezt követően húsz embernél diagnosztizálták a betegséget az Egyesült Államokban, ebből nyolcat egészen pontosan New Yorkban. A hisztéria valószínűleg a küszöbön áll, mostanra már több ezren rohanhattak a leghétköznapibb tünetekkel is orvoshoz.

Bár szinte minden híradásban közlik, hogy sült sertéshússal nem terjed a vírus, várhatóan drasztikusan visszaesik majd a sertéshús fogyasztás az elkövetkezendő időben. (Őszintén én sem kockáztatnék...)

A betegség terjed emberről emberre is, így pl.: köhögéssel, tüsszentéssel. Általában azonban azok fertőződnek meg, akik közvetenül érintkeznek a vírushordozó állattal. A tünetek megegyeznek a "hétköznapi" influenzáéval: láz, köhögés, torokfájás, fáradtság, hidegrázás, olykor hányás. A betegség gyógyítható.

Azt pedig már csak remélni tudom, hogy ezek után nem importálnak sertést Észak- vagy Dél-Amerikából!


 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: mexikó sertés influenza flu swine

Műanyag paradicsom?

2009.04.21. 16:00 Imre Laci

Télen egy vagyonért lehet hozzájutni az éppen nem szezonális zöldségekhez, de ezek össze se hasonlíthatóak a nyáron vásárolt vagy éppen a kiskertben szedettekhez. A télen vett paradicsom például vastag húsú ugyan, de a héja is vastag, ezáltal nehezen vágható, ami pedig az ízét illeti... Pocsék.

Az a paradicsom amit nyáron vesz az ember a piacon, az is nagy valószínűséggel intenzív technológiával lett termesztve, mégis finom. Mi akkor a különbség?

A télen termesztett paradicsom palántája nem a szabad földbe kerül, hanem edélybe, amely a fóliaház vagy üvegház hőmérsékletét veszi át. A megvilágítás izzókkal vagy fénycsövekkel történik, melyek ki- és bekapcsolásáról természetesen számítógép gondoskodik, akárcsak a szellőztetésről és a páratartalomról is. A legmodernebb zöldséghajtatás (hajtatás = gyors, intenzív termesztés) esetén már nem is földbe ültetik a palántát. Ezt a módszert nevezik talaj nélküli zöldséghajtatásnak. Ilyenkor valamilyen háncsanyagba (pl. kókuszdió héja) vagy vízbe rögzítik a palántát és tápoldatot adagolnak, akár óránként is ha szükséges. Ezzel a módszerrel el lehet érni egy szezon alatt az 50kg/m² termésátlagot is.

Az ilyen technológiával termesztett zöldség nem egészségtelen, csupán íztelenebb a hagyományos, szántóföldekről származóknál. No meg persze drágább is.


 

Szólj hozzá!

Címkék: technológia zöldség paradicsom intenzív üvegház fóliaház hajtatás

süti beállítások módosítása